Tommaso Masaccio (21 decembrie 1401 – iunie 1428) , pictor italian, precursorul Renaşterii în pictură
Tommaso di Ser Giovanni di Simone Cassai numit Masaccio (21 decembrie 1401, San Giovanni Valdarno, în apropiere de Florenţa – iunie 1428, Roma) a fost un pictor italian, precursorul Renaşterii în pictură.
„Deoarece anticii nu au lăsat în urma lor nimic în privinţa clarobscurului, culorilor şi perspectivei, Masaccio este mai mult creatorul decât inovatorul picturii” (Stendhal, 1817).
Masaccio este poate singurul artist, care a păstrat o poreclă aparent dispreţuitoare, peiorativul numelui de Tommaso, cu care s-a făcut celebru în istoria artei.
„Toată lumea îl chema Masaccio, nu pentru că ar fi fost plin de defecte, fiind de o bunătate naturală…dar era deosebit de distrat şi de stângaci, o persoană a cărei minte şi voinţă se îndreptau către artă, fiind prea puţin preocupat de sine.” (Giorgio Vasari, 1568).
Tatăl lui Masaccio, Nanni di Simone Cassai, terminase studiul dreptului și era notar, revenindu-i astfel titlul de Ser Giovanni, moare în anul 1406. În același an, văduva sa, Monna Jacopa, naște un al doilea fiu, care – asemenea fratelui său mai mare – va deveni și el pictor, fiind cunoscut sub numele de Lo Scheggia. Masaccio sosește la Florența în perioada de înflorire economică și culturală a orașului, în zorii Renașterii. În toate domeniile artei idealul clasic devine izvorul de inspirație. Nu știm de la cine a învățat să picteze, dar evoluția personalității sale creatoare a fost influențată incontestabil de mediul artistic florentin, în mod deosebit de doi artiști de seamă, arhitectul Filippo Brunelleschi și sculptorul Donatello, de care a fost legat, dincolo de prietenie, și prin interesul comun pentru controversele artistice ale epocii.
În anul 1422, Masaccio este înregistrat în breasla medicilor și farmaciștilor, în care erau incluși și pictorii. Au dreptul de afi admiși în breaslă doar cei care au realizat ceva în domeniul picturii și care pot plăti taxa de înscriere. În această perioadă Masaccio începe să lucreze pentru Masolino di Panicale la polipticul pentru biserica Santa Maria Maggiore, prima sa operă cunoscută. Făcând o călătorie în Ungaria în anul 1425, Masolino îl lasă pe Masaccio ca locțiitor al său cu drepturi depline. În anul 1424, Masaccio devine membru al asociației „Sfântul Luca”, fondată în 1350, care reunea pictorii din Florența. În tabloul întitulat Madona cu pruncul și Sfânta Ana, realizat în tempera pe lemn, experții recunosc atât stilul lui Masaccio, cât și pe cel al lui Masolino, fiind rezultat al muncii lor comune, contribuția lui Masaccio ar fi Madona cu pruncul și îngerul în veșminte verzi, iar celelalte personaje îi aparțin lui Masolino.
În februarie 1426, Giuliano di Colino Degli Scarsi, notarul din San Giusto, comandă lui Masaccio un poliptic pentru capela bisericii Santa Maria del Carmine din Pisa. Masaccio a pictat cu siguranță acest altar cu întreruperi, căci în perioada respectivă era ocupat cu frescele din capela Brancacci. Până acum au fost descoperite 11 tablouri ale polipticului și se găsesc răspândite la diferite muzee. În aceste opere se poate vedea influența lui Donatello, care în această perioadă lucrează tot la Pisa.
La sfârșitul anului 1424 Masolino primește comanda pentru a decora cu fresce capela familiei Brancacci din biserica Santa Maria del Carmine din Florența. Masaccio i se alătură, însă nu în calitate de calfă, ci ca partener de același rang. În acest timp Masaccio este confruntat cu probleme financiare. În august 1426, este convocat în fața scaunului judecătoresc al negustorilor în legătură cu datoriile sale. Reușește să-și plătească datoria doar parțial. Având nevoie de bani, acceptă în anul 1427 o comandă pentru decorarea bisericii San Clemente din Roma. Nu reușește însă să termine lucrarea, deoarece în iunie 1428 Masaccio moare subit, în vârstă de numai 27 de ani. Cauza morții sale nu ne este cunoscută.
La începutul anului 1424, Felice di Piuvechese Brancacci comandă lui Masolino și lui Masaccio un ciclu de fresce pentru decorarea capelei din biserica Santa Maria del Carmine din Florența. Artiștii încep lucrul probabil la sfârșitul anului 1424, aceste opere aduc o schimbare în istoria picturii, reprezentând începutul Renașterii.
- Masaccio – The Madonna and Child with Saint Anne
- Masaccio – San Giovenale Triptych
- Masaccio – Madonna dell’umiltà
- Masaccio – Madonna and Child
- Masaccio – Madonna with Child and Angels
- Masaccio – Adoration of the Magi
- Masaccio – Crucifixion
- Masaccio – Holy Trinity
- Masaccio – Crucifixion of St Peter
- Masaccio – Saint Andrew
- Masaccio – St Jerome and St John the Baptist
- Masaccio – St Paul
- Masaccio – St Peter Healing the Sick with his Shadow
- Masaccio – St Peter Preaching
- Masaccio – Raising of the Son of Teophilus and St. Peter Enthroned
- Masaccio – The Baptism of the Neophytes
- Masaccio – The Distribution of Alms and the Death of Ananias
- Masaccio – The Tribute Money
- Masaccio – Raising of the Son of Theophilus and St Peter Enthroned
- Masaccio – Profile Portrait of a Young Man
- Masaccio – Portrait of a Young Man
- Masaccio – Self Portrait
- Masaccio – The Temptation
- Masaccio – The Expulsion from the Garden of Eden
![]() |
Masaccio (21 decembrie 1401 – iunie 1428) , pictor italian, precursorul Renaşterii în pictură |
Tot in 21 decembrie s-a nascut Thomas Couture(21 decembrie 1815 – 30 martie 1879), pictor francez.
Posted on decembrie 21, 2009, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged 21 decembrie, 21 decembrie 1401, galerie de pictura, pictor italian, precursorul Renaşterii, Tommaso Masaccio. Bookmark the permalink. 4 comentarii.
Reblogged this on my heart to your heart.
Pingback: Masaccio(21 decembrie 1401 – iunie 1428), pictor italian | my heart to your heart
Pingback: Masolino da Panicale(c. 1383 – c. 1447), pictor italian « my heart to your heart
Pingback: Henri Martin(5 august 1860 – 12 noiembrie 1943), pictor impresionist francez « my heart to your heart