Pieter de Hooch(20 decembrie 1629 – 1684), pictor olandez

Pieter de Hooch-Woman Reading a Letter

Pieter de Hooch - A Woman Peeling Apples

Pieter de Hooch – A Woman Peeling Apples

 Pieter de Hooch - Soldiers Playing Cards

Pieter de Hooch – Soldiers Playing Cards

 Pieter de Hooch - Woman hands over money to her servant

Pieter de Hooch – Woman hands over money to her servant

Pieter de Hooch (20 decembrie 1629 – 1684) a fost un pictor olandez de compozitie din perioada de aur a picturii olandeze.A fost contemporan cu maestrul Jan Vermeer, pictand acelasi stil si teme. De Hooch s-a nascut in Rotterdam, tatal lui, Hendrick Hendricksz de Hooch, era zidar, iar mama lui, Annetge Pieters, era moaşa. A fost cel mai mare dintre cei cinci copii  si a trait mai mult decat toti fratii sai.A studiat arta in Haarlem cu pictorul peisagist, Nicolaes Berchem. Incepand cu anul 1650, tanarul a lucrat ca pictor si servitor pentru comerciantul de lenjerie si colectionarul de arta, Justus de la Grange. Serviciul lui necesita sa-l acompanieze in calatoriile lui  la Haga, Leiden si Delft, unde, eventual se muta.

De Hooch s-a casatorit la Delft in 1654 cu Jannetje van der Burch, cu care a avut sapte copii. A devenit membru al breslei pictorilor Saint Luke in 1655 si s-a mutat la Amsterdam prin 1661.

Primele lucrari ale lui de Hooch, ca si aa celorlalti pictori tineri din acea perioada, au fost mai mult compozitii de scene cu soldati in hanuri si taverne, artistul punand accent pe lumina si culoare si nu prea era interesat de explorarea subiectului. Dupa ce si-a intemeiat familia pe la mijlocul anilor 1650, accentul sau s-a concentrat pe scenele domestice si portretele de familie.

Cu toate ca picta pentru cei mai bogati patroni din Amsterdam, el locuia in cea mai saraca zona aa orasului. In acea perioada, stilul de pictura a lui de Hooch a devenit mai aspru si in culori mai intunecate, iar scenele domestice  simple au fost inlocuite cu imagini de holuri palate si vile de tara foarte decorate. Cei mai multi specialisti cred ca lucrarile lui de Hooch dupa anul 1670 au devenit mai stilizate si de o calitate mai proasta. S-ar putea ca suferinta sa (la varsta de 38 de ani, cu o familie tanara) de la moaartea sotiei sale (in 1667) sa-i fi afectat munca. In orice caz, sanatatea lui s-a deteriorat si a murit in 1684 intrun azil de nebuni din Amsterdam, insa nu se cunoaste cauza directa a internarii sale acolo.

Pieter de Hooch(20 decembrie 1629 – 1684), pictor olandez

Tot in 20 decembrie s-au nascut:

Jan Toorop(20 decembrie 1858 – 3 martie 1928), pictor olandez.

Ivana Kobilca(20 decembrie 1861 – 4 decembrie 1926), pictorita realista slovena.

Posted on decembrie 20, 2009, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 4 comentarii.

  1. Poate ca ar trebui sa fac o lista cu pictorii de aici dupa tara din care provin.

  2. Impresionant, pictorii olandezi se detaşează net în acest peisaj…

  1. Pingback: Jacob van Ruisdael (c.1629 – 10 martie 1682), pictor olandez peisagist | my heart to your heart

  2. Pingback: Pictori olandezi… « Emmazeicescu's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: