Povestea lui Dimitri,artistul orb

1

Povestea artistului orb


Dmitri

Dmitri n-a fost orb din nastere.Si-a pierdut vederea in timpul unor sapaturi de cautare in padurile din Ucraina cand a incercat sa gaseasca ramasitele pamantesti ale unor soldati rusi disparuti din timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial. A dat peste o mina a armatei germane care a explodat si de atunci si-a pierdut vederea.

64

Inainte de accident, Dimitri era  cunoscut in comunitatea locala artistica, iar lucrarile lui erau destul de reusite.Cand si-a pierdut vederea a devenit o persoana invalida de care nimeni n-avea nevoie si de care nimanui nu-i pasa.

13
A cazut intro depresie severa pana intro zi cand a primit un telefon de la un prieten vechi care s-a oferit sa-l sprijine organizand o expozitie cu vechile lui lucrari. Bineinteles ca Dimitri a fost de acord.Apoi, inainte de deschiderea expozitiei, artistul a incercat sa deseneze ceva care sa reprezinte expozitia si de a arata lumii ca e inca artist chiar si fara vedere.Si-a intitulat expozitia: „Chiar si cel mai lung drum incepe cu un pas mic”( “Even the longest way starts with a tiny step.”)
La inceput nu a putut desena nimic care sa semene cu aceeasi pictura.Insa dupa ore de munca si perseverenta a reusit sa creeze prima sa pictura din noua sa viata.Acum sunt deja 250 de lucrari create dupa accidentul in urma caruia si-a pierdut vederea, iar unele dintre ele sunt apreciate de critici si se afla in colectii private ale iubitorilor de arta rusi.

21

“Cand am vazut lucrarile lui Dimitri m-am rusinat de noi care ne plangem deseori sau spunem ca viata e nedreapta cu noi ,desi vedem  lumea din jurul nostru. Dmitri nu vede si totusi nu se plange, ci lucreaza,” a spus Valentina Myzgina, directorul Muzeului de Arta Kharkov .

Posted on noiembrie 6, 2009, in arta, cultura, imagini, povesti adevarate and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 7 comentarii.

 1. Poate fi asa,dar cred ca doar cineva care trece prin asa ceva intelege mai bine.Eu zic ca sansa lui de a scapa de prabusire a fost prietenul ,un fel de inger pazitor care l-a scos la lumina exact la momentul potrivit.

 2. chestiile astea sunt peste puterea noastra de intelegere, dar le acceptam atat de firesc … 🙂

 3. M-a impresionat si pe mine povestea lui si cred ca a fost salvat la timp.
  Ma infior la gandul ca un om se poate trezi fara vedere dupa ce a vazut soarele si culorile vietii.

 4. Nu pot să spun decât IMPRESIONANT…

 5. Cred ca artistii au o sensibilitate deosebita,nu numai talent.Iar creatiile lor cu atat sunt mai reusite cu cat ne transmit emotii deosebite.

 6. Pictori orbi, compozitori surzi…

  Arta nu sta doar in simturi… sta foarte mult si in suflet.

 1. Pingback: Lisa Fittipaldi, o pictorita oarba « my heart to your heart

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: