Canaletto(28 octombrie 1697 – 19 aprilie 1768), pictor peisagist italian

Canaletto-The Grand Canal and the Church of the Salute
Update:Am uitat sa ma laud cu ceva si anume,am castigat un premiu de la Mirelapentru care-i multumesc mult de tot.
Giovanni Antonio Canal (28 octombrie 1697 în Veneţia-19 aprilie 1768 în Veneţia), cunoscut sub numele de Canaletto, a fost un pictor peisagist italian.
Veneţia, oraşul său natal, şi ulterior Londra, unde va locui vreme de zece ani, sunt locurile care i-au permis lui Canaletto să-şi desfăşoare geniul. Gloria de care se bucură va depăşi însă graniţele acestor două oraşe, devenind popular în întreaga Euorpă. Rigoarea arhitecturii şi expresivitatea poetică, reproducerea fidelă, de-a dreptul documentară a realităţii, îndemânarea cu care lucrează cu lumina şi elanul pensulei sale vor fi caracteristici ale acestui artist care va aduce din nou gloria picturii veneţiene. A fost un maestru în arta perspectivei citadine (pittore vedutista) şi în crearea iluziei realităţii, dată de tehnica „trompe-l’oeil”, foarte căutate în teatru şi operă.
Giovanni Antonio Canal s-a născut la Veneţia, pe 28 octombrie 1697, fiu al lui Bernardo Canal şi al soţiei acestuia, Artemisa, provenind dintr-o veche familie veneţiană. În tinereţe, Antonio şi-a însoţit tatăl, învăţând de la el meseria de decorator şi pictor- scenograf. Fastul şi grandoarea decorurilor din teatre vor rămâne în amintirea lui Antonio Canal, care începe să fie numit „Canaletto”, care va reda în tablourile sale acea atmosferă de frumuseţe şi eleganţă. În jurul anului 1717, Canaletto lucrează împreună cu tatăl său la decorurile unor opere ale lui Vivaldi, „Arsilda, regina din Pont” şi „Încoronarea lui Darius”. În acelaşi timp îşi încearcă talentul şi ca pictor de şevalet şi pictează vederi din Veneţia, influenţat de Marco Ricci şi Carlevaris, precursori ai „vedutelor” (vederi citadine ) veneţiene.
![]() |
Canaletto(28 octombrie 1697 – 19 aprilie 1768), pictor peisagist italian |
Tot in 28 octombrie s-a nascut Francis Bacon (28 octombrie 1909 – 28 aprilie 1992), unul din cei mai importanți pictori ai secolului al XX-lea.
Posted on octombrie 28, 2009, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged 28 octombrie, 28 octombrie 1697, Canaletto, pictor peisagist italian. Bookmark the permalink. 18 comentarii.
Nici nu am observat.
Ni se intampla tuturor sa facem greseli din cauza grabei. 🙂
M-am uitat din nou la pictura sa vad de ce e asa de fascinanta.Cred ca seamana foarte mult cu o imagine obisnuita din Venetia zilelor noastre…e asa de reusita si parca e o fotografia facuta de curand.
scuze –
din graba n-am recitit din nou 🙂
deci vroiam sa spun ”revin ca sa vad”
e a treia oara cand revin ca sa revad ”traficul intens” din pictura 2
Are ceva care ma fascineaza – si mi-e ciuda ca nu-mi dau seama ce !
Mirela,multumesc pentru invitatie.Am fost deja pe la tine si am lasat ceva.
Distractie placuta !
Gabi, vino la bomboane si dovleci de Halloween!
http://mirelapete.dexign.ro/2009/10/de-halloween/
Cu drag!
Draga Sakura ,acum vin sa vad despre ce e vorba.
Te pupam toate trei 🙂
Mirela,baietii mei au fost la venetia in aceasta primavara intro mica excursie care a costat foarte putin.Cel mare ne-a invitat si pe noi,dar am refuzat.Ma bucur ca ei au avut ocazia sa vada Venetia si au facut poze multe,dar nu le am pe calculator.As fi multumita sa merg si pe-aici prin apropiere,dar parca nu mai am chef de calatorii sau excursii.
O seara frumoasa!
Mihaela, precis vei merge acolo si poate te vei plimba cu gondola desi costa destul de mult.
O seara frumoasa!
Cu drag,
Gabi.
Mirela,iti multumesc si abia astept sa-l primesc ca sa ma laud! ;P
Imi place si mie acest pictor italian si nu numai,imi plac peisajele astea reusite,parca ar fi niste poze…magice.
O seara frumoasa!
Gabi, asa cum spune si doamna Mihaela, ar fi numai buna o excursie la Venetia…si oare, cerem noi prea mult? O excursie la Venezia sa fie prea mult? Sa speram ca nu, pentru ca o meritam. 😛
Zi frumoasa!
Gabi, poza a doua m-a facut sa-mi doresc si mai mult o excursie la anul in Venetia :). O zi frumoasa in continuare. Cu stima, Mihaela.
http://memoriileluisakura.blogspot.com/2009/10/leapsai-was-slapped.html
Gabi, nu ai de ce, premiul e meritat și acesta a fost doar o avampremieră!
Abia aștept să ajungă la fiecare câștigător premiul … adevărat!
Foarte frumoase picturi, peisagiștii italieni sunt exigenți, nu compun la întâmplare opera de artă!
Zi fericită!
Stiu ca-ti plac foarte mult tablourile cu corabii,iar acesta pe care l-am selectat mi s-a parut si mie cel mai frumos dintre toate.
Al doilea tablou este pur şi simplu extraordinar…
Pingback: Paulus Bor (c. 1601 – 10 august 1669), pictor olandez « my heart to your heart
Pingback: Francis Bacon (28 octombrie 1909 – 28 aprilie 1992), unul din cei mai importanți pictori ai secolului al XX-lea « my heart to your heart