Domenichino, pictor italian baroc si un mesaj pentru artisti

Domenico - Sybil

Domenico – Sybil

 

Domenico Zampieri (Domenichino), nascut in 21 octombrie 1581 (16 aprilie  1641) a fost un pictor italian baroc reprezentant al Scolii de pictura din Bologna ( sau Scoala din Carracci).Domenichino s-a nascut in Bologna si a fost fiul unui cizmar.A sudiat la Accademia degli Incamminati din   Carracci unde,datorita staturii sale scunde,a fost poreclit  Domenichino,adica „micutul  Domenico” .

Domenico - Virgin with a Unicorn

Domenico – Virgin with a Unicorn

Mesaj pentru artisti

Tocmai am citit in newsletterul primit azi dimineata o stire care nu trebuie sa ramana fara ecou un lumea artistilor care sper sa fie solidari cu colegii lor din Rusia si sa ia atitudine impotriva pericolului de a ingradi libertatea de exprimare a artistilor si nu numai.

Cred ca se va ajunge si la noi la „procese, hartuiri si alte forme de intimidare” multumita iubitului nostru conducator si oamenilor lui.

 

Arta contemporana rusa, sub asediu. Cu procese, hartuiri si alte forme de intimidare, autoritatile ruse au trecut la lupta deschisa cu artistii si curatorii, care raspund organizand proiecte din ce in ce mai provocatoare din punct de vedere politic, titreaza ARTnews.com.

Posted on octombrie 21, 2009, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 8 comentarii.

 1. E si normal sa creeze astfel de lucrari reusite care reprezinta imaginile vietii de atunci.Cred ca putem spune cu siguranta ca sunt fotografii.

 2. Nu pot sa ma laud ca ma pricep la arta,dar apreciez orice artist si lucrarile sale indiferent de stil.Bineinteles ca am preferintele mele din toate stilurile.

 3. Mirela,intradevar,nu numai artistii trebuie sa ia atitudine impotriva ingradirii libertatii de exprimare in arta si in viata fiindca exista pericolul ca toti sa ne trezim ca treebuie sa fim atenti ce vorbim,ce scriem,ce cream.Nu vreau sa-mi fie teama si de aceea am facut cunoscut acest caz,mai ales ca si la noi a fost scandal cu lucrarile unui tanar artist de arta moderna.
  Imi place cum gandesti si ma bucur ca te-am cunoscut.Arta e viata si trebuie sa luptam pentru ea!

 4. La fel m-am mirat si eu uitandu-ma la data nasterii pictorului.Nici nu e de mirare ca inca suntem deoarte de ce inseam0na civilizatie si cred ca influenta noastra a facut destul de mult rau acelor civilizatii,mai ales in ultimii ani. 😦
  Sunt si eu alaturi de artistii rusi si de oricine a carui libertate de exprimare e ingradita.

 5. Detalii prezentate cu mare simţ de răspundere, aş spune… Mă întreb mereu cum au reuşit oamenii ăştia să „nască” fotografii cu pensula…

 6. Barocul mi se pare ca idee un stil prea incarcat, dar e totusi placut de privit.

 7. Toți artiștii și toți oamenii, nu doar artiștii trebuie să ia atitudine împotriva îngrădirii libertății de exprimare în artă și în viață, în ansamblul acesteia! Rușii întotdeauna au avut artiști mari și atunci când terenul NU a mai fost propice, au părăsit Rusia, făcând artă pentru alte neamuri, care i-au primit. Oare n-au învățat nimic din asta? Eu sper ca da! ARTA e viață!

 8. E incredbil cum puteau picta oamenii ăia în vremea în care, pe alte plaiuri, se scurma pământul pentru bordeie!

  PS Mă simt alături de artistii rusi. Sunt indignat de fiecare dată când aflu despre îngrădirile din Rusia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: