Egon Schiele (12 iunie 1890 – 31 octombrie 1918), pictor austriac

Egon Schiele – Self Portrait with Black Vase and Spread Fingers
Egon Schiele ( 12 iunie 1890, Tulln (Austria) – 31 octombrie 1918, Viena) a fost un pictor austriac. Alături de Gustav Klimt şi Oskar Kokoschka, este considerat unul din cei mai importanţi reprezentanäi ai artei vieneze moderne. În decursul scurtei sale cariere, Egon Schiele a fost un scrupulos şi intransigent observator al fiinţei omeneşti, autor al unor portrete şi nuduri în care se împletesc erotismul şi eshatologia, bucuria vieţii şi neliniştea sfârşitului. Remarcabil exponent al expresionismului, artistul a avut sfera sa de creaţie la Viena, unde în timpul vieţii sale s-au întâlnit drumurile artei şi ale filosofiei contemporane.Egon Schiele şi-a concentrat întreaga forţă de creaţie în studiul pătrunzător al trupului, aspirând în felul acesta spre descifrarea interiorului uman, până la „scoaterea la suprafaţă” a secretelor sufletului omenesc. Abordând fără încetare problematica erotismului nedisimulat în spirit freudian, a transpus pe pânză sau pe foaia de hârtie – mai ales în nuduri – cele mai profunde instincte ale fiinţei umane. Schiele a pictat multe nuduri, atât de femeie, cât şi de bărbat, care prezintă personajele în poziţii erotice foarte îndrăzneţe, adeseori provocatoare, cu organele genitale ostentativ expuse (Fată cu păr negru şi fustă ridicată, 1911). Dar cum spunea el însuşi, „într-o operă erotică există totodată şi o fărâmă de sacru”. Acest fapt se reflectă, printre altele, în compoziţia de mari dimensiuni intitulată Îmbrăţişare (1917) sau în Pereche de femei îmbrăţişate (1914).Încă de la începuturile carierei sale, Schiele este interesat de natură.
Pictând peisaje în aer liber cu influenţe cert impresioniste, începe să zărească în natură ilustrarea procesului de trecere de la viaţă la moarte şi-şi transformă peisajele într-o „oglindă a sufletului”. În tabloul Patru copaci (1917), unul din castani şi-a pierdut deja ornamentul efemer, iar frunzele celorlalţi copaci sunt ruginii, semn că în scurt timp vor cădea. Trunchiurile copacilor marchează delimitarea pe verticală a spaţiului, căreia îi corespunde orizontalitatea liniilor ce sugerează pământul şi cerul. Peisajele urbane, cum sunt reprezentate în ciclul de tablouri cu case din Krumlov, nu corespund unor redări realiste, artistul asociază după bunul plac clădiri şi străzi, fără nici o consideraţie faţă de perspectivă şi volum. În aproape toate tablourile, pictate de regulă din perspectiva zborului păsării, Schiele prezintă oraşul ca un loc nepopulat, doar uneori câte o lenjerie care se usucă la geam sugerează prezenţa omenească.
Galerie cu cateva portrete si nuduri.
- Egon Schiele – Agony (The Death Struggle)
- Egon Schiele – Blind Mother
- Egon Schiele – Death and the Maiden
- Egon Schiele – Agony (The Death Struggle)
- Egon Schiele – Portrait of the Artist`s Wife Seated
- Egon Schiele – Portrait of Melanie (The Artist`s Sister)
- Egon Schiele – Lovers, Man and Woman
- Egon Schiele – Mother and son
- Egon Schiele – Mother and Child
- Egon Schiele – Mother with Two Children
- Egon Schiele – Pregnant Woman and Death
- Egon Schiele – Self portrait 1912
- Egon Schiele – The Artist`s Mother Sleeping
- Egon Schiele – The Blind
- Egon Schiele – The Embrace (The Loving)
- Egon Schiele – The Family
- Egon Schiele – Young Mother
- Egon Schiele – Self Portrait with Black Vase and Spread Fingers
![]() |
Egon Schiele(12 iunie 1890 – 31 octombrie 1918), pictor austriac |
Tot in 12 iunie s-a nascut Alessandro Longhi (12 iunie 1733 – 1813), pictor portretist si gravor italian.
Posted on iunie 12, 2009, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged 12 iunie, 12 iunie 1890, Egon Schiele, galerie de pictura, pictor austriac. Bookmark the permalink. 21 comentarii.
Bine ai venit pe-aici, draga Dianușka!
Dianușka, iti multumesc.
mersi mult,,Diana,,,aceasta pagina e de nemaipomenit !!!!
da sunt de acord cu tine Diana,,,să știi că ești superbă !!!!
Superb de tot,,,.Am rămas fără cuvinte !!!!@@va iubesk pe toți,,,,cu drag Diana
Superb de tot,,,.Am rămas fără cuvinte !!!!@@va iubesk pe toți
Nu am vazut aceste picturi in realitate si nici altele, asa ca nu pot sa spun nimic.Cred ca e o senzatie deosebita, emotii mari si incantare sa le vezi pe viu.
Multumesc pentru vizita, Magda.
Intre timp am fost la muzeele Leopold (unde este cea mai bogata colectie Schiele) si Belvedere, si a fost extraordinar sa vad lucrarile in realitate, multe sunt de dimensiuni foarte mari si tehnica e impresionanta.
Si eu multumesc pentru aprecieri si vizita.
Multumesc. Imagini de calitate bune si cateva lucrari pe care nu le stiam.
Hey…stii care e treaba?Iti apare un cod dupa ce salvezi slideshow-ul.Vezi ca in stanga sunt scrise mai multe platforme de blog,printre care si WordPress.mai departe vezi ce trebuie sa completezi:numele tau de pe wordpress si parola de pe wordpress.
Dupa aceea dai click pe sign in si iti apare Add.Poti sa-ti trimiti slideshow-ul direct pe wordpress sau copiezi codul care apare acolo.
Succes,vei reusi,doar sa urmezi pasii.
Cu placere.Mi-am facut si eu cont la picasa si am descarcat picasa 3.Sa vad ce pot face,dar mai tarziu.Acum trebuie sa plec putin.
Eram sigura ca primul va fi preferatul tau.Acolo e arta si multe informatii despre pictori si lucrarile lor.
hey.. am incercat cu slideshow.com si aceeasi poveste ca si cu picasa.. copiez linkul si nu il citeste :((( trebuie sa modific ceva la setari intai? la widgets poate? offf, ti-as fi foarte recunoscatoare daca m-ai ajuta
mersi si eu. o sa incerc cu slideshow.com, nu stiam de el. mi-a placut primul blog dintre cele 2
Iti multumesc pentru informatii.
Nu inteleg cum de nu poti posta slideshow-uri,poate n-ai incercat cu http://www.slide.com/.
Voi vizita galeriile tale de pictura si-ti recomand sa vizitezi pe cativa iubitori si cunoscatori in ale picturii (de care stiu eu).
http://exergy33.blogspot.com/
http://suntemingeri.blogspot.com/
da, fa-ti cont pe picasa. Atata doar ca eu una nu am putut sa postez albumele ca slideshow-uri :(( pur si simplu nu-mi citeste acel embed. Ma bucur ca ti-a placut Vladimir Kush, vezi ca exista si un Vladimir Kush 1 (Fairy Tale Paintings) si iti recomand sa fai cunostinta si cu pictori mai putin cunoscuti ca Eugen Bratfanof si Jacek Yerka (gasesti albume la mine pe pagina sub tagul pictura) . Te-am bagat la blogroll 😉 ca putini amatori de pictura am gasit in blogosfera
Pe mine m-a „tulburat” ce am vazut.Fascinante lucrari care cred ca sunt studiate amanuntit de catre studentii la arta.
super schiele, sunt fana 😉
Iti multumesc,Cristian.Pentru mine conteaza mult ca-mi vizitezi blogul si-mi lasi cate-un mesaj care ma bucura.
Incerc cum ma pricep sa fac acest blog atat de verde,un loc al linistii sufletesti,magiei,povestilor,chiar daca sunt si catevapovesti mai triste.
Weekend placut!
De fiecare dată oferi celor care îţi vizitează blogul surprize extrem de plăcute din punct de vedere artistic… Nu pot decât să mă înclin cu tot respectul. PS – mulţumesc şi pentru melodia superbă pe care mi-ai lăsat-o pe blog…
Pingback: Egon Schiele, Death and the Maiden « my heart to your heart