Vladimirskaya,protectoarea sfanta a Rusiei

Astazi nu prea am avut dispozitie pentru bloggerit,desi aveam pregatit un subiect pe care-l consider interesant.E vorba despre o sarbatoare religioasa a rusilor despre care am citit in calendarul zilei de 3 iunie.

Vladimirskaya (in Rusia),The Theotokos of Vladimir,( Greek Θεοτόκος του Βλαντιμίρ) cunoscuta ca si Our Lady of Vladimir, the Virgin of Vladimir or (Russian: Владимирская Богоматерь), una dintre cele mai venerate icoane ortodoxe si un exemplu tipic al iconografiei bizantine. Theotokos (termenul grecesc pentru Fecioara Maria, insemnand „Maica Domnului”) este considerata protectoarea sfanta a Rusiei,icoana fiind expusa la Galeriile Tretyakov din Moscova.

Our Lady of Vladimir Church

Am vrut sa aflu mai multe si am gasit acestea:”Theotokos (Născătoarea de Dumnezeu)este un cuvânt de provenienţă greacă semnificând „purtătoare de Dumnezeu”, sau mai precis Maica Domnului, calificativ acordat Sfintei Maria la sinodul al VI-lea ecumenic din Efes în 431. Sfânta Maria sub aspectul ei de „purtătoare a pruncului divin” este adesea reprezentată pe pereţii mănăstirilor şi bisericilor ortodoxe (Mănăstirea Moldoviţa) sau catolice.Deci Theotokos inseamna ca Fecioara Maria este Nascatoare de Dumnezeu.In decursul timpului foarte multe persoane rau intentionate au incercat sa falsifice acest adevar conform caruia Fecioara este nascatoare de Dumnezeu.Printre aceste persoane se numara si ereticul Nestorie care a sustinut ca Fecioara nu e nascatoare de Dumnezeu ci nascatoare de om adica antropostoki. El a fost condamnat la sinodul trei ecumenic impreuna cu cei care afirmau aceleasi erezii ca si el”.
Citate despre Maica Domnului

„Ea nu L-ar fi putut purta pe Cuvântul lui Dumnezeu în trup, dacă nu ar fi primit mai întâi Cuvântul lui Dumnezeu în inimă.” (Mitropolit Kallistos Ware)

„Preasfânta Fecioară Maria, ea singură, şezând între Dumnezeu şi oameni, pe Dumnezeu L-a făcut Fiul omului, iar pe oameni i-a făcut fiii lui Dumnezeu; (Sfântul Nicodim Aghioritul)

„Cât poate Dumnezeu cu puterea, poate şi Maica Domnului cu rugăciunea.” (Dicton patristic)

Mai multe aici.

Posted on iunie 3, 2009, in calendarul zilei, cultura, religie and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 4 comentarii.

 1. Draga Pescarusule,bine ai venit pe aici.Iti multumesc pentru mesajul tau,stii,m-a uns la suflet si asta mi-a prins bine.Sunt bine,dar cu dispozitia stau mai rau (poate pentru ca am mancat cirese mai acre?).
  Nici eu n-am stiut nimic despre Vladimirskaya si nici despre ce spun teologii.Nu-mi inchipuiam ca e asa deosebire intre Nascatoare de Hrisos sau de Om.
  Iti multumesc pentru melodie,o voi trece in playlistul meu (mi-am facut si eu cont la trilulilu).
  O zi minunata si un weekend frumos!
  Mai tarziu voi trece si eu pe la tine,mai am de trecut si pe la ceilalti prieteni/e pentru ca i-am cam neglijat in ultima vreme si n-as vrea sa creada ca i-am uitat. 🙂

 2. Gabi draga, am trecut in revista ultimele tale postari si m-am imbogatit, ca de obicei, parcurgandu-le.
  Bine te-am gasit, sper ca esti bine, cu dispozitie asortata la gustul de copt al cireselor!
  Nu stiam nimic despre Vladimirskaya pe care o evoci atat de documentat aici.
  Cred insa ca se potriveste de minune la aceasta postare, aerul medieval al cetatii din melodia „Om bun” – Sfinx, pe care ti-o dedic cu multa bucurie:
  http://www.trilulilu.ro/zummagio/5041c8943e1964
  O noapte binecuvantata!

 3. Cristian,nu ma pricep la chestiuni religioase,dar n-ar fi fost corect „Nascatoarea fiului lui Dumnezeu” sau „Nascatoarea de om”?
  Multumesc pentru vizita! 🙂

 4. Da, au fost mari discuţii la acel conciliu. Au fost şi voci care au considerat că Născătoare de Dumnezeu este o sintagmă exagerată, dorind să fie acceptată varianta Născătoare de Hristos. Din câte cunosc, s-a recurs la vot… Majoritatea a decis.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: