Big Ben la 150 de ani

Belle de Jour concurs: Cultura pe continentele lumii.Logo-ul concursului este făcut de Vic.

Anul acesta,2009, Parlamentul Marii Britanii celebreaza aniversarea a 150 de ani a faimosului Clock Tower (Turnul Orologiului), Great Clock (Marele Orologiu) si Great Bell (Marele Clopot).

Numele de Big Ben se foloseste deseori pentru a descrie turnul,orologiul si clopotul,dar numele a fost dat mai intai,Marelui Clopot.In anul 1859 toate aceste trei elemente au completat Clock Tower, in 31 mai a intrat in functiune Great Clock,iar clopotele s-au auzit in 11 iulie.

The chimes of Big Ben

Panorama Big Ben Tower

Big Ben, celebrul orologiu din turnul Palatului Westminster ( Parlamentului britanic) din Londra si-a capatat numele de la celebrul clopot de 13 tone si jumatate care anunta ora exacta. A fost construit intre anii 1858 – 1859 cand cel mai celebru ceas din lume a intrat in functiune.

Turnul se afla in fata Tamisei, intre Podul Westminster si Manastirea Westminster, si masoara 96,3 metri. Denumirea „Big Ben” se refera concret la un clopot, dar englezii folosesc adesea termenul pentru a se referi la turn. Clopotele Big Ben anunta ora exacta la fiecare 15 minute si pe 31 decembrie, la miezul noptii, marele ceas anunta trecerea in noul an. Sunetul scos de Big Ben este transmis la cumpana dintre ani in direct de toate posturile de televiziune si de radio din Londra.

In 2005, ceasul a facut cea mai indelungata pauza din ultimii 22 de ani, pentru un control mai amanuntit, pe parcursul caruia mecanismul sau a fost revizuit, au fost inlocuite cateva elemente din cauciuc ale ciocanelelor de la trei din cele patru clopote, care au fost acordate. Aceasta a fost cea mai lunga oprire a ceasului din 1983 incoace. Denumirea – sau mai bine zis porecla – orologiului, Big Ben, provine de la Benjamin Hall, cel care a comandat instalarea sa, in secolul al XIX-lea. De fapt, este numele cu care este alintat clopotul ce marcheaza sonor scurgerea timpului deasupra capitalei britanice inca din anul 1859. Renumit pentru precizia sa, Big Ben a supravietuit mai multor atacuri ale fortelor aviatiei germane in al doilea razboi mondial si a aratat intotdeauna – sau aproape intotdeauna – ora cu un avans sau un devans de mai putin de o secunda. Orologiul din Westminster a trebuit sa se „incline” in august 1949, in fata unui… stol de sturzi, care au decis sa se aseze pe minutarul sau, lung de 4,3 metri. Atunci, el a ramas in urma cu patru minute si jumatate. De asemenea, Big Ben a batut cu o intarziere de zece minute si in anul 1962, fiind… victima zapezii. El s-a mai oprit in chip misterios, timp de o ora si jumatate, si in luna mai a anului 2006 din cauza caldurii.

sursa

Posted on mai 30, 2009, in aniversari, calendarul zilei, cultura, imagini, istorie and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 12 comentarii.

 1. Si eu iti multumesc,Belle de Jour.

 2. Mihaela,chiar daca as avea posibilitatea sa merg acolo sau altundeva unde mi-ar fi placut sa ajung,as refuza.
  Macar sa vizitez locuri mai aproape de mine,chiar si orasul meu…
  Nici nu mai ai mult pana la concediu! 🙂
  Mai vorbim pana atunci!

 3. Draga Gabi, eu iti doresc sa ajungi sa si-l vizitezi cu adevarat, nu numai virtual. Da, mai trebuie sa astept trei saptamani pana la concediu :). O sa povestesc cu siguranta.

 4. Draga Mihaela,eu l-am vizitat doar virtual,ca multe alte locuri pe unde am fost!
  Stiu ca vei merge la Paris si abia astept sa ne povestesti si sa ne arati poze cu Parisul vazut de tine! 🙂

 5. Draga Gabi, nu am ajuns inca sa vizitez marele Big Ben. In schimb, voi ajunge sa vizitez anul acesta Turnul Eiffel, care anul acesta a implinit 120 ani.

 6. Poti sa-l atingi cu mana,de ce nu?Uite,e foarte simplu:

  Eu am invatat ca unele vise pot deveni realitate (virtuala) si-s multumita,chiar fericita. 🙂

 7. Cred ca toti suntem impresionati de el,mai ales cand il auzim batand asa:

 8. Sa-mi pice fata,nu altceva!Ai mai trecut pe-aici! Asta-i fenomen misterios,nu oprirea Big-Ben-ului! 😉
  Cred ca incalzirea asta globala ne aduce multe chestii misterioase,din pacate,mai rau decat atat!
  O duminica frumoasa alaturi de fetele tale iubite!

 9. Să stau si să pierd vremea privnd către Big Ben, iată un vis pe care încă n-am reusit să-l ating cu mâna.

 10. Întotdeauna am fost impresionat de acest ceas, însă niciodată nu am aflat de ce. Mă atrage de fiecare dată ca un magnet…

 11. in chip misterios, ha?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: