Mary Cassatt(22 mai 1844 – 14 iunie 1926), pictorita americana

Mary Cassatt – The Young Mother (Mother Berthe Holding Her Baby)

In 22 mai 1844 s-a nascut Mary Cassatt, pictor american.Artista Mary Cassatt (22 mai 1844 — 14 iunie 1926)a reprezentat în pictură ceea ce cunoştea cel mai bine : viata confortabilă şi tihnită a femeilor burgheze de la finalul secolului al XIX lea .

Mary Cassatt – Self-portrait

Cu toate acestea, Mary Cassatt nu a fost niciodata una dintre aceste femei.Nascuta in America, ea si-a petrecut cea mai mare parte a carierei in Franta.Expunand alături de impresionişti, aceasta a apreciat în primul rând desenul şi compoziţia.Deşi nu s-a căsătorit niciodată s-a dedicat portretizării maternitaţii.

Preocupările sale au fost ample, atât pe plan stilistic, cât şi pe plan pshiologic.Fiind o bună cunoscătoare a artei vechilor maestri, Cassatt a încercat să creeze o artă nouă, modernă în care să transpună experienţa complexă a femeii moderne.


sursa poze

Mary Cassatt(22 mai 1844 – 14 iunie 1926), pictorita americana

Posted on mai 22, 2009, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 36 comentarii.

 1. @ Pe principiul britanicilor: Sunt prea sarac sa cumpar un lucru ieftin am crezut ca afirmatia:..”permit..inca!”.e malitioasa! Albumele Skira sunt intradevar o investitie.Dar…Dar nu au intrat pe piata Romaneasca!Intamplarea face ca fiul meu si nepotul vizitand Luvru , stiind de pasiunea mea pentru pictura, am devenit fericitul posesorul a doua albume Luvru de la ..Mama lor!Asta nu ma impiedica sa cumpar si unul editat in Romania pentru comparatii privind caitatea reproducerii.Incet, incet se clarifica si la noi editarea unor albume la o calitate acceptabila.Seria pictorilor a lasat de dorit.Navigand pe net aflu ca in2007 a fost editat un album Luchian! La vremea respectiva nu am primit un mesaj,un semnal.De asta pentru prieteni ma simt obligat sa trag un..Semnal! Cu prietenie.Daniel DDD/DDG

 2. Asa de putin costa?Adica e mult pentru un pachet de tigari, dar pentru cultura e foarte putin.Voi cumpara si eu cand voi ocazia.

 3. @ Regret !Este totusi pretul unui pachet de tigari ! Raportul calitate pret merita efortul.Cu prietenie Daniel.DDD/DDG

 4. Multumim pentru informatii.cred ca sunt oameni interesati si care-si permit sa le cumpere.
  Eu nu-mi permit…inca.

 5. @ Semnal: A aparut in chioscuri albumul: Luvru!Urmeaza : Muzeul Prado! Un DVD cu parcurile nationale din SUA.Urmeaza Roma. Albumul de arta 13 lei.DVD 7 lei.DDD/DDG

 6. Multumesc pentru informatie.Mai aud despre aceste albume la televizor si imi place ca apar la noi.Cred ca au succes la romani si nu numai.
  Temele pentru albume mi se par interesante si mi-ar placea sa postez aici aceste teme.Cand voi avea timp pentru documentare,voi face aceste albume de arta.

 7. @Semnal: A aparut un album Tonitza de departe cel mai reusit din seria de 14,Pacat ca proiectul se opreste aici.Doream o continuare pe artistii Romani unii necunoscuti poporului.Sau albume pe teme de Ex Luchian :Portretistul florilor.,Luchian Pastel in Compaatie cu Degas. Andreescu,Camarut,Petrascu, Zambaccian cel mai mare colectionar.Etc, DDD/DDG

 8. Multumesc pentru informatie.parca am auzit la televizor reclama cu albumul Salvador Dali si ziarul Adevarul.
  O saptamana mai buna!
  https://g1b2i3.wordpress.com/2009/05/11/salvador-dalipictor-spaniol-si-marchiz-de-pubol/

 9. @ Semnal ! Miercuri apare albumul S.Daly. DDD/DDG

 10. Nu inteleg despre ce e vorba.

 11. Semnal! Un Goya destul de interesant in colectie! Dar fara ziare un Kg.DDD/DDG

 12. Imi pare rau,nu m-am exprimat corect.Nici cum nu-mi venea in minte cuvantul potrivit:”pasiune”.Totusi, prea multa pasiune strica si de-o parte si de cealalta.Asa cred eu.
  Sunt uimita sa aflu atatea lucruri deosebite despre familia care a avut o mare contributie in stiinta si cultura romaneasca,nu stiu ce as mai putea spune,ma depaseste.
  In ceea ce priveste Puiul de Dac…ma abtin.
  Multa sanatate si succes!

 13. @ Tara ,satia,mama fica nu pot fi iubite decat cu pasiune nu o „patima”bolnava.Tata avea un profesor de anatomie comparata a animalelor ,la un moment dat primul anatomist al lumii.Chemat la rectorat ca e prea didactic cu agronomii care aveau notiuni de anatomie raspunde: Nu stiu anatomie de doua feluri( Nepotul sau de sora azi Univ.Academician este un prea modest {cu aprobarea SA sa zic prieten Dr.Pr.Univ.Ac.V.Cotofana MV,}.Avem un inceput cu PUI de Dac! Pe Netlog! Nu-l pot administra singur.O A.C.puternica trebuie.Tine de biosecuritatea genei nationale sa monitorizeze fiecare Eu De la Bruxel sau BNR.Fermier fiind,daca un carutas facea un „ochi de 2 metri si nu disparea sub cositoare in trei zile se furau zeci de ha! Sentimentul curtii fara caini e incurajator .DDD/DDG

 14. Intradevar,ati avut o familie deosebita si ati fost educat de mic sa va iubiti tara,pamantul.
  Am citit comentariul dvs. si cred ca ar trebui sa faceti un partid sau o asociatie,ONG si poate veti ajuta ca asemenea ticalosii ca cele de care ati scris sa nu mai fie posibile in Romania.
  Si eu iubesc Romania si locul meu natal si sufar cand vad ca oamenii o ranesc.Insa cred ca dvs. sunteti prea patimas si asta nu e bine.

 15. @ Urlu ca un nebun: Romanie te iubesc. Recunosc ca sunt „Bolnav de Romania !” Bunicii ,parintii au fixat Implimentarea Romaniei in cele mai sensibile filete nervoase.Cinste,economia.munca au fost „lozincile”puterii paterne si a bunicului patern.( Gral Dr.uman Dec Meritul Sanitar Cl -aIa bagat in puscarie pentru restante la cote.Un Erou national,Bunicul matern la 5-6 ani ma invata de ce proprietatea particulara e sfanta.De Investitii in terenuri,de Contul banilor albi pentru zile negre.Am fost obligat extrascolar sa invat „La Ginta Ginta e Regina” De V.Alecsandri premiat cu Coronita la Montpellier( Coronita este si azi la Casa Memoriala a Bardului in Com Mircesti Jud.Iasi.)Pentru a inteleger anumite sentimente va atasez o alta postare:anutddeleanu
  Publicat 7 August 2009 la 21:56 | Permalink

  January 6th, 2009 at 12:39 pm

  Romanul nu are masura!Dupa 20de ani de spoliere te gandeai ca se vor satura cu ce au si vor face ceva si pentru tara.Vechilul ramane vechil,hot si grobian vrea sa acapareze tot sa conduca tot sa-si impuna stilul marlanesc ca anturajul de pupincuristi si aplaudaci pentru pomana porcului si o mana de coliva la ingroparea bunelor maniere, valori ,traditii,morala va face legea.Sper ca fostii emigranti vor repune munca ,cinstea,economisirea si lucrul bine facut la locul meritat si clasa politica nu va avea nici o sansa la putere daca se vor restrange drepturile salariale si se vor ridica toate imunitatile.Sunt necesare de urgenta legi pentru limpezirea apelor in domeniul prioritar al economiei care sa stopeze abuzurile la blocarea unor licitatii la infrastructura,la nationalizarea cu o plata modica a terenurilor necesare pentru constructii de interes national sosele, cai ferate,retele electrice lucrari hidroenergetice etc cu punerea in aplicare imediata fara oprirea lucrarilor cu drept procesual de contestare iar terenurile achizitionate in scop speculativ pe baza de informatii strategice de cca 5 ani sa fie confiscate.Ex.Terenuri si case in compania lignitului vandute pe bani publici la sume exorbitante.Legi draconice la functionarii publici ,parlamentari senatori guvernanti care avand informatii le folosesc in scop personal,sau politisti,procurori judecatori care primesc mita sa se treaca la confiscarea averii si pierderea dreptului la pensie.Inchiderea firmelor care folosesc munca la negru sau plata dubla minim pe economie cu complectarea la negru a diferentei.Comfiscarea firmelor constructiilor fara autorizatie.Comfiscarea mijloacelor de transport care au favorizat furtul sau contrabanda.Obligarea firmelor autorizate sa defriseze legal la reimpadurirea unei suprafete duble iar defrisarile ilegale la reimpadurirea unei suprafete de cinci ori mai mare cu plata daunelor(din care se scad cheltuielile de reampadurire )etc. DDD

 16. Imi pare rau ca sunteti dezamagit si trist.
  Am citit comentariul dvs. si nu inteleg chiar totul si e normal sa fie asa fiindca nu am o cultura chiar asa de bogata,ca sa spun asa.
  E trist,foarte trist si-mi pare rau ca nu putem schimba mare lucru.

 17. Nu am mai primit nici o veste.Prietenii sunt rari.O clipa smulsa urateniei lumii reale.O lume nebuna,nabuna,nebuna,Sau nu ! Nebuni sunten noi artistii care vrem in sens filozofic sa ne inzidim cat mai aproape de creator.Poate arta e un viciu de esteti.Lumea poate e cea prozaica cu „trasul Dracului de coada” al riscului,al pierderii de sine.Cu trecerea anilor lumea mi se pare mai frivola mai neserioasa.Riscul e din ce in ce mai mare.Miza e Cerul.Atasez un comentariu la Gilceava Id(e)ilor!Comentariul lui Danut D Deleanu:
  August 27, 2009@ Am ajuns ca in gluma fostului sot al Mihaelei Radulescu invitat atunci in emisiunea, inca sotiie ..”Dumineca in famlilie” ( Draguta emisiunea ,moderatoarea)unde este premiat…”Domnule deschid un ziar: Sotia,Deschid pe un canal: Sotia dau pe alt canal ;Sotia.Dle mi-e frica sa deschid si frigiderul.Am un cosmar creeat de Antene 1,2,3,Realitati ziare etc. Deca in pestera cu oase de 35.000 de ani sta un grup de traco -daci in actuala mirifica „CIvilizatie Hamaliga” nu mai avem ganditori, mame, „mai animalule! Avem o haita de latrai asmutiti pe toate mediile impotriva Grozaviei! Nu conteaza subtilizarea resurselor naturale,cedarea unor ramuri strategice,faptul ca „tonti” platim oalele sparte de politruci analfabeti sau cu ” boli profesionale””virusati” la Moscova sau St,Gheorghiu.Justitia e judecata matei cu cascavalul: Si tu ai dreptate ,- Si tu…pana ce „cascavalul” se termina si justitiabilul se trezeste saracit , nedreptatit.In Sanatate greve dar la o nastere de gemeni a ajuns sa „Se simta nesimtitul” care mai are obraz sa faca copii in Romanica de la 50.000.000 ROL.Nedreptatea se vede cu ochiul liber de pe o cladire mai acatarii sau o magura. Se minte 24/24 de ore! Se calomniaza tot ce misca in tabara adversa ” Consenzului majoritar” Cezar cat si Napoleon a demonstrat ca se poate si o Diktatura a unei mafii majoritare.Syla in Roma antica a trecut pe lista neagra clientelarii politici cu „Senatorii autodenumiti Pater Patria!” 55 de ani de comunism a dus la Explozia Mamaligii.Lehamitea si ” Zgomotul de microfonie „au virusat mintea Romanilor la insuportabil recte descoperire data pe Dicovery pentru demoralizarea poporului „nervos”.Uitam cele”60.000″ de victime potentialece era un prety acceptabil pentru „Eroiii lovilutie” sau ..” ”Cu..morminte mai putine in 1907.Noua nomenclatura,burgezia proletara, intuita ca aparitie de Lenin este mai periculoasa.Reuseste sa invrajbeasca nu numai poporul dar si mambrii aceleeasi familii.Basescu un nou caz Dreyfus! DDD Civilizatia Hamaliga!

 18. Va multumesc ca ati mai trecut pe aici si ati lasat acest mesaj deosebit.Inca nu am apucat sa caut site-ul dvs.din Iasi,sper ca maine voi ajunge sa-l vizitez.
  Sunt de acord si eu ca arta,oamenii de cultura pot face ceea ce nimeni altcineva nu poate,mai ales la noi unde violenta,agresiunea,nesimtirea au cucerit aproape tot si pe toti.
  Nu am auzit de evenimentul de care spuneti cu Oda Bucuriei cantata de mii de persoane,poate voi gasi pe net si voi posta aici.
  Noapte buna si numai bine!
  Gabi.

 19. Lipsa de comunicare atrage: necunoasterea,violentele de limbaj ,ura ca sa culmineze cu violente fizice.Periodic se anunta sfarsitul lumii.Pescuitorii in ape tulburi creaza angoase. Orgoliosii ,oportunistii machiavelic folosesc metoda veche :”dezbina si stapaneste.Scenariile apocaliptice anunta tot periodic sfarsitul lumii.Bigotii si incultii inteleg ceva fizic.Realitatea e ca sfarsitul nu este cel catastrofal.Vechea lume se primeneste perpetuu ; vremurile se schimba uneori insezizabil alteori brutal.In conditii de criza sau razboi se zice: Cand armele vorbesc muzele tac.Este in puterea artistilor sa schimbe situatia.Asa cum un viers poate fi mai taios ca o sabie,un artist de geniu va inversa dictonul.Legendele vorbesc de intimplari in care o voce prin muzicalitate si har opresc batalii . Cei ce au anuntat decesul artei au mintit.Azi mai mult ca oricand arta poate avea un rol civilizator datorita exploziei mijloacelor de comunicare.Guernica a produs un soc. Este timpul avand aportul geniului lui S.Daly care a deschis drumuri pentru zeci de artisti sa apara ARTISTUL! Nu am avut norocul sa aud si sa vad,dar am aflat ca un cor de mii de persoane a interpretat Oda Bucuriei care este trimis ca ambasador in spatiu.DDD

 20. Si eu va multumesc si va voi cauta la adresa indicata cat de curand.Acum am niste necazuri si mi-e imposibil.
  Sunt sigura ca voi afla lucruri interesante despre arta,pictura.
  Mult succes!
  Gabi.

 21. @ Multumesc pentru atentia acordata si maill.Cautati pe Google Danut D Deleanu pe Forum Iasi sau pe comunitatea de arta ” Vreau sapictez” Sper sa nu dezamagesc.Inca o data .Cu prietenie multumesc.DDD

 22. Multumesc mult pentru acest comentariu de cunoscator.Imi place sa descopar pictori mai putin cunoscuti si-mi pare rau ca nu prea gasesc pe net informatii si lucrari despre pictori,artisti romani.
  Voi cauta sa aflu mai multe despre pictorul iesean,Camarut.

 23. @ Portretul candva era considerat arta minora.Delacroix considera ca un portret trebuie executat si in cazul unui sinucigas care cade de la etaju IV.Rembrandt a schimbat viziunea asupra portretului.Portretul ramane o nuca tare iar portrtretul de copii una aproape imposibila.Daca Luchian este supranumit portretistul florilor,Mary Cassat trebuie supranumita portetista copiilor in special al fetitelor cu toata dragalasenia si delicatete lor; specifica copilului perfect, nealienat inca de societate si strada.O pictorita prea putin cunoscuta la fel cu pictorul iesean Camarut.Criticii de arta ar trebui sa lase caile batatorite sa decopere aristi de geniu acoperiti de praful uitarii si al muzeelor.Opera M.Casssat o desfatare estetica un regal! DDD

 24. Din fericire,in epoca noastra se poate reolva aceasta durere a femeilor care nu pot avea copii.
  In acelasi timp,exista femei care-si ucid nou-nascutii… 😦

  Multumesc pentru vizita!O duminica minunata!
  Gabi.

 25. @ Ce destin ! Sa iubesti, sa pictezi copii, o incercare grea,sa nu ai copii!DDD

 26. Nu prea stim mare lucru despre pictorii secolului XX ,pictorii americani si,in special despre pictorite.Mi-au placut si mie foarte mult picturile artistei mary Cassatt si pentru asta ii sunt recunoscatoare internetului. 🙂
  Un weekend minunat!Multumesc pentru vizita.

 27. Am vrut sa scriu si eu despre Mary, dar pana sa ajung, a trect ziua 🙂 Nici eu nu stiam de ea, probabil din cauza ca nu prea am acordat niciodata atentie picturii secolului XX. Am gasit cateva picturi de-ale ei care insa imi plac mult…Azi pot spune ca am mai invatat ceva 🙂

 28. Nici eu n-am auzit de ea pana acum.Curioasa din fire 🙂 am vrut sa vad picturile ei si mi-au placut foarte mult.mi-a fost greu sa selectez,nu-mi venea sa renunt la nici una.
  Nu ma pricep nici la pictura ,insa iubesc pictura,arta si mi-ar fi placut sa am harul de a picta sau scrie povesti, poezii…

 29. Multumesc.Mi-au placut si mie imaginile si cred ca mi-ar fi placut si artista,femeia care n-a cunoscut maternitatea.M-am intrebat daca si-a dorit vreodata un copil.
  Multumesc pentru vizita.

 30. O noutate absolută – nu ştiam nimic despre această pictoriţă. Şi aş spune – simplu necunoscător, amator în ale picturii – că îmi plac tablourile ei…

 31. Imagini sublime! Maternitatea, cea mai frumoasa traire a unei femei.

 1. Pingback: Francis Cotes (20 mai 1726 – 16 iulie 1770), pictor englez « my heart to your heart

 2. Pingback: Pisanello (c. 1395 – probabil 1455), pictor italian renascentist « my heart to your heart

 3. Pingback: Cecilia Beaux(1 mai 1855 – 7 septembrie 1942) « my heart to your heart

 4. Pingback: Daniel Ridgway Knight (15 martie 1839 – 9 martie 1924), pictor american « my heart to your heart

 5. Pingback: Mary Cassatt, Maternité « my heart to your heart

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: