Plec intro calatorie cu…Orient Express

800px-CIWL-Emblem_WR402_07

Ce-ar fi sa ne imaginam o calatorie cu Orient Express,regele trenurilor?Eu voi lipsi cateva zile si nu stiu daca voi avea avea posibilitatea sau timp sa intru pe internet,asa ca m-am gandit ca cel mai potrivit articol este trenul de lux,Orient Express.Incerc sa mai las cateva postari,sper ca se poate sa le editez sa apara in zilele cat lipsesc.
Va doresc un weekend placut si zile minunate.Imi va fi dor de voi!
Orient Express este numele unei linii feroviare de distanţă lungă pentru pasageri care a fost iniţial operată de Compagnie Internationale des Wagons-Lits (Compania Internaţională de Vagoane de Dormit). Ruta ei s-a schimbat de multe ori. Deşi originalul Orient Express a fost o simplă linie feroviară internaţională, numele ei a devenit sinonim cu călătoria luxoasă. Cele două oraşe care formau Orient Express-ul erau Paris şi Istanbul, cele două orase legate la început.

rail-orient_1384926i
Actualul Orient Express nu mai face legătura dintre Paris şi Istanbul. Actualmente este doar o călătorie nocturnă între Paris şi Viena. Ultima călătorie a avut loc pe data de 8 iunie, 2007. De atunci, ruta, deşi inca se numeşte Orient Express, a fost scurtată, cu start de la Strasburg până la Paris.

photo-orientexpress2
Primul tren Orient Express a fost pus în circulaţie la 5 iunie 1883 şi a unit Parisul de Constantinopole prin Nancy – Strasbourg – München – Viena – Budapesta – Szeged – Jimbolia – Timişoara – Caransebeş – Vârciorova – Craiova – Piatra Olt – Piteşti – Bucureşti – Giurgiu – Smârdan (2.627 km). De aici, pasagerii erau transportaţi cu feribotul peste Dunăre la Ruse, în Bulgaria, pentru a lua un alt tren spre Varna, unde urma o nouă transbordare, pe un pachebot al companiei austriece Lloyd, cu care pasagerii ajungeau, după un voiaj ce însuma 83 de ore şi 30 de minute, la Constantinopole (Istanbul). În 1885, o nouă rută a fost deschisă, de această dată se ajungea la Istambul pe cale ferată prin Viena spre Belgrad, două transporturi la Niş şi Plovdiv şi apoi până la Istambul pe cale ferată.

În 1889, punctul estic al liniei era Varna de unde pasagerii mergeau cu vaporul la Istambul. În 1889, trenul mergea fără oprire până la Istambul, care a devenit punctul cel mai estic până la 19 mai, 1977.

Anii ’30 au desemnat perioada de glorie a Orient Express-ului, cu trei servicii paralele funcţionale: Orient Express (traseul clasic), Simplon Orient Express (prin Italia) şi Arlberg Orient Express, care circula via Zurich şi Innsbruck spre Budapesta, cu vagoane de dormit rulând de acolo spre Bucureşti şi Atena. În aceasta perioadă, Orient Express-ul şi-a căpătat reputaţia pentru comfortul şi luxul său, având în garnitură vagoane de dormit şi vagoane-restaurant, cunoscute pentru calitatea bucătăriilor lor. Persoanele regale, nobilii, oamenii de afaceri, diplomaţii şi burghezii erau principalii clienţi.

orient express

 

An de an, în luna septembrie Orient Express -ul, în traseul sau de la Paris, la Istanbul, traverseaza si tara noastra, oferind posibilitatea calatorilor sa viziteze doua dintre cele mai renumite orase – Sinaia si Bucuresti, locuri pline de amintiri istorice.

Update:Trenul de lux Orient Express a intrat în ţară pe la Vama Curtici-31 August 2009

Posted on mai 8, 2009, in imagini, istorie, povesti adevarate and tagged , , . Bookmark the permalink. 6 comentarii.

 1. Tot am citit de diverse treunuri si vagoane: Orient Exprees, Dracula, vagonul regelui, etc. As dori sa fac o cursa locala(Romania) cu un tren special: cu aburi, de epoca, etc. M-ai putea ajuta sa imi zici care sunt variantele?

 2. Draga CELLA,multumesc.
  Totul a fost minunat si foarte obositor,dar a meritat! 🙂
  Am ajuns cu bine si nu stiu cum sa ma impart.Pentru inceput voi raspunde mesajelor,mai trebuie sa ma ocup si de ale casei…ar trebui sa ma ocup si de blog.
  Si mie mi-ar fi placut sa calatoresc cu Hercule Poirot.imi placeau romanele politiste si am vazut filmele cu acest detectiv simpatic care descoperea intotdeauna criminalul!
  ma bucuram cand si eu il desopeream ! 🙂
  Cand am timp,poate povestesc despre calatoria mea prin vestul tarii!

 3. să ai un drum minunat dragă Gabi şi să te întorci sănătoasă
  şi mie îmi vei lipsi dar sper să te întorci repede

  Orient Expres-ul este un vis minunat, mi-aş fi dorit să călătoresc cu el atunci, în epoca lui de glorie cînd era o cursă obişnuită, şi să am partener pe Hercule Poirot care să-mi povestească tot drumul „cazurile” lui celebre 😆

 4. Este posibila o astfel de calatorie,dar trebuie sa ai banet. 🙂
  Eu imi incep calatoria dis de dimineata,incep cu maxi-taxi,apoi cu masina si la intoarcere acasa,mi-ar placea sa calatoresc cu trenul.Mi-e dor!
  Un weekend placut!

 5. Mi-aş dori o astfel de călătorie. Cred că aş gusta-o cu toată plăcerea şi este foarte posibil ca din goana trenului să aştern pe laptop câteva rânduri deosebite, pentru sufletul meu…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: