Visul este „via regia”.Freud.

200240866-001

În primele pagini ale lucrării sale intitulate „Noi conferinţe de introducere în psihanaliză”, datată 6 decembrie 1932, Sigmund Freud afirmă că teoria visului „ocupă un loc special în istoria psihanalizei şi marchează o turnantă. Începînd cu ea psihanaliza a făcut pasul de la procedeu psihoterapeutic la psihologie a profunzimilor.” Teoria visului este aspectul cel mai caracteristic şi singular al ştiinţei psihanalitice, „ceva ce nu are egal în restul ştiinţei noastre, o porţiune de pămînt nou, sustras credinţelor populare şi misticii”.

aur6720100001

A devenit celebră expresia lui Freud : visul este via regia (calea regală) spre inconştient.
Primele mari intuiţii legate de vis au fost materializate în anul 1895 cînd Freud consideră că a descoperit misterul viselor. Este vorba de celebrul vis al injecţiei Irmei , analizat aproape complet de Freud şi publicat în paginile monumentalei sale lucrări „Interpretarea viselor” (1900). Visul este abordat în maniera care va deveni specifică pentru practicienii psihanalizei: cu ajutorul asociaţiilor visătorului. Analiza visului scoate la iveală sentimentele de vinovăţie ale lui Freud faţă de Irma, una din tinerele sale paciente, a cărei tratament nu a adus rezultatele scontate. Freud se apără de aceste sentimente negative aruncînd vina, în vis, asupra pacienta însăşi, care, chipurile, nu ar fi fost o pacientă docilă şi ascultătoare, sau asupra unuia din confraţii săi, dr. Otto, care s-ar fi făcut vinovat de o intervenţie medicală neglijentă (o injecţie cu o seringă infectată).
După analiza visului său care se dovedeşte a fi cît se poate de coerent, Freud declară pe bună dreptate: „visul nu este ceva lipsit de sens, nu este o absurditate şi, spre a ni-l explica, nu este necesar să presupunem că o parte din tezaurul nostru de reprezentări doarme, în timp ce o parte începe a se trezi. Este un fenomen psihic în întreaga accepţiune a termenului şi de fapt este împlinirea unei dorinţe. Visul, prin urmare, se cere integrat în suita actelor psihice inteligibile din starea de veghe; activitatea spirituală care îl structurează este o activitatea extrem de complexă.”

2ilned1
„Interpretarea viselor” reprezintă lucrarea capitală despre vis şi despre viaţa inconştientă, care nu a fost egalată pînă azi! Ea rămîne o etapă esenţială în studiul psihanalizei!

În ciuda importanţei analizei visului pentru descoperirea funcţionării psihicului abisal, dar şi în terapia propriu-zisă, acest domeniu extrem de important al psihanalizei nu a mai succitat interesul psihanaliştilor după cercetările lui Freud.

Sigmund Freud (6 mai 1856, Freiberg, astăzi Pribor/Republica Cehă – 23 septembrie 1939, Londra) a fost un medic neuropsihiatru evreu austriac, fondator al şcolii psihologice de psihanaliză.

Freud este considerat a fi părintele psihanalizei iar lucrările sale introduc noţiuni precum inconştient, mecanisme de apărare, acte ratate şi simbolistica viselor.

Interpretarea  viselor de la A la Z

Posted on mai 6, 2009, in calendarul zilei, cultura, imagini, personalitati and tagged , , . Bookmark the permalink. 4 comentarii.

 1. Da,e interesant si inca nu se stiu foarte multe despre subconstient,despre vis.

 2. Nu stiu de ce,dar acum somnul imi este fara vise.
  Si totusi visez…visez cu ochii deschisi,din pacate,mai putin ca altadata.
  Nu-mi pot inchipui o viata fara vise,cred ca e tare trist sa nu visezi.
  Multumesc pentru cuvintele frumoase,draga Pescarus argintiu.

 3. Foarte interesant

 4. Din nou, ne-ai deschis o poarta spre bogatia spiritului…
  De aceasta data, din perspectiva psihanalizei si a intemeietorului sau, celebrul Freud.
  Cat de magnifica e „via regia” prin care plonjam in visare!
  Putem visa cu ochii deschisi, putem visa dansand, de fapt visul ne insoteste de multe ori, daca-i ingaduim.
  Ma incearca un sentiment cald de bucurie cand vad cum se interfereaza postarile noastre…
  O noapte senina, atinsa de vise si aripi de inger!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: