Scrisoarea Părintelui Ioan,minciuna medievala

Părintele Ioan a fost un personaj fictiv, un preot despre care se credea, în Europa secolelor 12-17, că este conducătorul unui regat creştin aflat undeva în Orient, printre alte popoare musulmane şi păgâne. Presupus urmaş al celor trei magi, el era un conducător generos şi plin de virtuţi, regatul lui fiind foarte bogat şi populat de creaturi ciudate. În regatul lui, care se învecina cu Paradisul terestru, erau Porţile lui Alexandru şi Fântâna tinereţii. El avea în posesie şi o oglindă prin care vedeai orice loc, precum şi Sfântul Graal.


Regatul Părintelui Ioan a fost localizat, la început, în India, ca urmare a poveştilor despre succesul evengheliştilor nestorieni acolo , şi ca urmare a scrierilor apostolului Toma. După invazia mongolă, regatul a fost mutat în Asia Centrală, iar mai apoi exploratorii portughezi l-au localizat în Etiopia.

În anul 1165 se răspândeşte în Europa o scrisoare fictivă de la Părintele Ioan, adresată împăratului bizantin Manuel I Comnen.

Anul 1144. Cruciatii crestini erau batuti de armata musulmana.Crestinatatea se intreba daca isi vor reveni vreodata.

Chiar atunci in clipele grele ale infrangerii lor a venit un licar de speranta.In Europa se zvonea ca in Orient exista un mare si bogat regat crestin si ca regele acelui regat va da cruciatilor o mana de ajutor.Numele sau era Ioan.
Trecusera vreo 20 de ani de la acel zvon si Ioan nu dadea nici un semn de viata,pana intro zi cand a aparut o scrisoare de la el adresata imparatului bizantin Manuel I Comnen.Deci zvonul era adevarat,regele Ioan exista!


In scrisoarea sa, Ioan descria regatul sau imens care ,dupa spusele sale,se intindea din India pana in locul de unde rasare soarele.Scria si despre creaturile fantastice care traiau in regatul sau,de exemplu balauri cu sapte capete,pasari asa de mari care dintro lovitura puteau omori un om in armura,oameni cu coarne si trei ochi in spatele capului.Mai scria si despre o fantana a carei apa ii pastra tineri pe oameni.


Toate acestea sunau foarte frumos si europenii nu stiau cum sa-l determine pe rege sa-i ajute la triumful crestinismului in intreaga lume.

Autorul acestei scrisori este necunoscut,probabil a fost un cleric a carui fantezie a fost inspirata de vechile legende (ca de exemplu,legendele lui Alexandru cel Mare in Orient).
Probabil,intentia autorului scrisorii a fost sa ofere speranta armatelor de cruciati si poate ca a ajutat cu adevarat,chiar daca speranta s-a bazat pe un fals.

Posted on aprilie 24, 2009, in cultura, imagini, istorie, povesti and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 5 comentarii.

 1. Draga Gabi iti multumesc ptr.sfat,am gasit o pagina,cred nu stiu sigur,deschisain25/04/09dar pe care abia ieri am gasito se numeste-povestea iepurasului de pasti-la”iepuras si cosulet”,cred ca fost deschisa de Isabel,am sa scriu acolo totul despre mine. Ileana

 2. Incerc sa te ajut asa cum pot.Say your words-adica sa scrii mesajul/comentariul.URI…asta nu stiu exact ce este,cred ca e link-ul site-ului.Nu prea cunosc termenii nici eu.
  Nu ti-am trimis e-mail.Adresa de e-mail a celui care comenteaza o vedem intotdeauna cand primim notificarea de comentariu la articolul nostru.
  Intreaba-ma ori de cate ori nu stii ceva si incerc sa te ajut cat pot.
  N-am stiut nici eu aproape nimic …am fost ajutata,am invatat,mai am de invatat.
  Gabi.

 3. Tot eu sunt,sunt foarte neajutorata in privinta calc.este in engleza iar eu nu am invatat engleza si nu inteleg ce inseamna ;say your words;s-au ce sa scriu la ;URI ,te rog sa nu te superi ca intreb s-au ce inseamna ;notify..ce scrie sub ;trimite comentariul; nu am pe cine sa intreb,te rog-unde sa caut Emailul ce mi la-i trimis.I-mi este f.rusine ca te intreb atitea ce nu apartine de boala mea. Iti multumesc ptr. intelegere, Ileana

 4. Mutumesc,Cristian!
  Aceasta minciuna medievala e a doua despre care scriu aici!

 5. Excelentă postare, felicitări…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: