„Io continuerò” („Voi dăinui”),Leonardo da Vinci

Iar tu, omule, care admiri în opera mea însăşi minunata operă a naturii, îţi vei da seama că n-ai dreptul să o distrugi; ori gândeşte-te ce crimă este să iei viaţa omului, a cărui alcătuire o socoteşti o adevărată minune de artă; şi gândeşte-te apoi la cinstirea pe care o datorezi sufletului ce sălăsluieşte într-o asemenea operă de arhitectură; căci, într-adevăr, aşa cum e, este un lucru divin. De aceea, lasă acest suflet să sălăşluiască în opera sa, care este trupul, atât cât îi va fi şi voia, şi nu îngădui ca mânia sau răutatea ta să distrugă o viaţă – să distrugă viaţa – care este atât de frumoasă, încât a nu o preţui înseamnă a nu o merita!

Am cutreierat ţara în lung şi-n lat, căutând răspunsuri pentru lucruri neînţelese. De ce există scoici pe vârfuri de munte laolaltă cu urme de corali şi alge pe care le găseşte de regulă în mare. De ce tunetul durează mai mult decât fulgerul care-l produce şi de ce imediat după apariţia fulgerului, şi de ce are nevoie de timp ca să se facă auzit. Cum de în jurul locului în care arunci o piatră în apă se formează cercuri şi cum se menţine pasărea în aer. Astfel de întrebări şi alte fenomene stranii mi-au dat bătăi de cap de-a lungul vieţii.

Va veni ziua când se va judeca uciderea oricărui animal la fel ca uciderea unui om.

Fierul rugineşte prin nefolosire; apa îşi pierde puritatea prin stagnare… tot aşa inacţiunea vlăguieşte agerimea minţii.

Cina cea de Taina

Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452, Anchiano/Vinci, Italia –  2 mai 1519, Cloux/Amboise, Franţa) a fost un pictor, sculptor, arhitect şi om de ştiinţă italian.

Om de spirit universal, în acelaşi timp artist, om de ştiinţă, inventator şi filozof, Leonardo încarnează spiritul universalist al Renaşterii şi rămâne unul dintre oamenii cei mai importanţi din acea epoca. Leonardo a scris în însemnările sale, cu un an înaintea morţii, cuvintele cu vibraţie de bronz: „Io continuerò” („Voi dăinui”).

 

Leonardo da Vinci - Mona Lisa (La Gioconda), ca. 1503-05

Leonardo da Vinci – Mona Lisa (La Gioconda), ca. 1503-05

Gioconda (La Gioconda) sau Mona Lisa este o pictură celebră a lui Leonardo da Vinci, realizată în anii 1503-1506, reprezentând o femeie cu expresie gânditoare şi un surâs abia schiţat. Este considerată cea mai renumită operă din istoria picturii. Puţine alte tablouri au fost atât de mult reproduse sau discutate. În prezent tabloul este expus la Muzeul Luvru din Paris, fiind atracţia principală pentru orice vizitator.

Leonardo Da Vinci,omul universal

Leonardo da Vinci(15 aprilie 1452– 2 mai 1519), pictor, sculptor, arhitect şi om de ştiinţă italian

Posted on aprilie 15, 2009, in arta, calendarul zilei, cultura, imagini, personalitati and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 8 comentarii.

 1. Pescarusule drag,deja ma cunosti! 🙂
  Acum nu prea stau asa mult pe net si-mi pare rau ca nu ma pot ocupa cum as vrea de blogul asta si nici de vizitele obisnuite.Sunt in mare graba si acum,dar voi trece pe la tine sa citesc rugaciunea.
  Nu sunt foarte religioasa,insa de cateva zile,simt ca trebuie sa ma apropii putin de Domnul si de Fiul Lui.Vreau sa-i rog ceva si sa le multumesc.
  O seara linistita !

 2. Iar el a stiut ca va dainui prin tot ceea ce a creat,inventat.

 3. Gabi draga, imediat de cum am citit de dimineata intr-un ziar al zilei ca astazi s-a nascut Da Vinci, gandul mi-a zburat spre tine si spre darurile tale cu care ne rasfeti zilnic! 🙂
  Si nu m-am inselat, am descoperit aici o frumoasa si elogioasa prezentare a artistului.
  Te invit cu mult drag in „refugiul meu” virtual si sa te incarci cu lumina rugaciunii Sfantului Efrem Sirul, cu totul speciala pentru zilele Saptamanii Luminate.
  Sa ai parte de multa liniste sufleteasca si binecuvantare divina!

 4. Despre Leonardo da Vinci nu pot să spun decât atât: GENIU. Orice alt comentariu nu ar face decât să ştirbească din substantoivul trecu mai devreme…

 1. Pingback: Leonardo da Vinci, Gioconda « my heart to your heart

 2. Pingback: Andrea del Sarto (1486/87 – 1530/1531), pictor italian « my heart to your heart

 3. Pingback: Galerie de pictura Thomas Hart Benton « my heart to your heart

 4. Pingback: Leonardo da Vinci,”omul universal” « my heart to your heart

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: