Carol I, primul rege al României.

Carol I
Carol I, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen s-a nascut in 10 aprilie 1839, Sigmaringen (†10 octombrie, 1914, Sinaia) a fost domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Române şi, apoi România, după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza. Din 1867 a fost membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 şi 1914 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii.

În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşti), Carol I a obţinut independenţa ţării, căreia i-a şi crescut imens prestigiul, a redresat economia şi a pus bazele unei dinastii. A construit în munţii Carpaţi castelul Peleş, care a rămas şi acum una dintre cele mai vizitate atracţii turistice ale ţării. În perioada sa au fost construite primele universităţi, la Iaşi, respectiv Bucureşti. După războiul ruso-turc, România a câştigat Dobrogea, iar Carol a ordonat ridicarea primului pod peste Dunăre, între Feteşti şi Cernavodă, care să lege noua provincie de restul ţării.
O zi din zilele prinţului

De o disciplină riguroasă, tipic germană, Carol I îşi respecta cu stricteţe programul zilnic. Dimineaţa prefera plimbările pe străzile Capitalei în costum civil, însoţit doar de aghiotantul său şi, uneori, de o mică escortă princiară. După plimbarea de dimineaţă, principele se îngrijea singur de corespondenţă, pentru ca apoi să se întreţină cu miniştrii, fiecare dintre ei prezentîndu-se la Suveran, în mod regulat (o dată pe săptămînă), timp de două ore. D.A. Sturdza, unul din colaboratorii săi, îşi aminteşte că era mereu ocupat şi căuta să se iniţieze în cele mai variate domenii de activitate. Periodic, inclusiv duminica, după un ceremonial pe care el însuşi l-a instituit, acorda audienţe cu caracter oficial sau privat la Palat între orele 13,00 şi 17,00, cu singura condiţie ca respectivele persoane să se înscrie pe lista aghiotantului de serviciu. A refuzat, nu de puţine ori, să primească în audienţă persoanele care nu respectau ora fixată sau întîrziau nejustificat. Un asemenea tratament avea să fie administrat şi celor mai cunoscute personalităţi politice, care se obişnuiseră cu proverbiala indolenţă orientală şi protocolul mai puţin rigid, ba chiar aproape inexistent, din vremea domniilor anterioare. De altfel, pe biroul din sala bibliotecii Palatului, acolo unde obişnuia să primească în audienţă, se afla o mică pendulă care bătea la fiecare sfert de oră şi care reprezenta semnalul că timpul acordat respectivei audienţe luase sfîrşit. Contrariat de lipsa de punctualitate a românilor, obişnuia să ofere drept dar de sărbători sau cu alte ocazii cîte un ceasornic. Masa de prînz se servea în sufrageria mare a Palatului, la orele 14,00, fiind prezente, aproape zilnic, cîte 12 persoane, de obicei oameni politici şi militari. Seara, atunci cînd nu era absorbit de reglementarea anumitor probleme de stat, îşi îngăduia o scurtă plimbare „la şosea” însoţit doar de un aghiotant. Alteori, asista la reprezentaţiile de teatru, deşi nu a făcut din aceasta o obişnuinţă. Cînd se afla la Castelul Peleş prefera să se relaxeze împreună cu invitaţii săi la o partidă de biliard.

Făcuse o pasiune din studierea istoriei românilor. Cunoştea şi vorbea limbile franceză şi engleză, asimilînd destul de rapid şi româna, chiar dacă era perceptibil un puternic accent german. La numai un ande la venirea sa a rostit în româneşte discursul de deschidere a sesiunii parlamentare. Nu împărtăşea excesele latiniste ale profesorului său de limbă română, August Treboniu Laurian, manifestînd în schimb un interes aparte faţă de necesitatea perpetuării vechilor cuvinte româneşti. Dovadă că proiectul pentru alcătuirea unui vast dicţionar al limbii române, Etymologicum Magnum Romaniae, va beneficia de încurajarea şi constantul său sprijin financiar, concretizat într-o donaţie anuală de 6.000 de lei.

Posted on aprilie 10, 2009, in calendarul zilei, cultura, imagini, istorie, personalitati, Romania and tagged , , . Bookmark the permalink. 10 comentarii.

 1. Noroc cu astfel de oameni de care avem si acum nevoie.Chiar mai mult ca niciodata.
  Asa cred.

 2. aveti mare dreptate si cred tot ca dumneavoastra …

 3. Din cate am citit, Carol i a facut pentru romani si Romania mai mult decat oricine.In toate privintele.

 4. eu nu stiu prea multe despre carol 1,dar cred ca a fost un om eccelent

 5. Multumesc mult !
  Am considerat ca trebuie sa amintesc de primul rege al romanilor in ziua cand s-a nascut,mai ales ca a facut mai multe pentru Romania si romani decat multi altii.Cred ca pentru asta trebuie sa ne amintim de el.
  Multumesc pentru urari,la fel va doresc si eu Paste fericit,lumina in suflet,bucurii,sanatate!

 6. FELICITARI PENTRU POSTARE!
  Merita cu prisosinta readucerea in memoria romanilor a primului REGE al ROMANIEI !
  Tot ce-a facut „a facut nemteste”. A fost mai roman decat multi alti romani.
  SARBATORILE PASCALE SA VA ADUCA LINISTE IN SUFLET SI NUMAI
  BUCURII ! PASTE FERICIT !

 7. Cristian,imi amintesc de Cei mai mari romani (TVR !) cand carol I a fost votat de foarte multi romani.Atunci am aflat si eu mai multe despre acest rege care,desi era german,a iubit foarte mult romanii si a modernizat Romania .
  Un weekend placut!

 8. Tavi,multumesc.Acum nu prea am timp de bloggerit,dar vreau sa mai postez ceva de paste,mai ales ca la noi se sarbatoreste pastele de doua ori.
  Un weekend minunat!

 9. Da, un rege cu adevărat mare. Ce păcat că, după el, nu a mai fost o personalitate cu adevărat puternică. Felicitări pentru postare…

 10. Felicitari pentru postarea cu data zilei de nastere a regelui Carol I ,o sambata frumoasa ! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: