Statuia zeitei frumusetii si a iubirii


Acum aproape 200 de ani, mai exact in 8 aprilie 1820, un satean pe nume Yorgos Kentrotas a descoperit in ruinele cetatii antice Milos din insula grecesca Milos, statuia zeitei Venus.

“Venus din Milo”(Afrodita), cea mai celebra reprezentare a zeitei iubirii si a frumusetii dateaza din secolul al doilea inainte de Hristos. Bratele ii lipsesc, dar se crede ca tinea intr-o mana un scut, iar in cealalta o oglinda pentru a-si admira propria frumusete. Este adapostita de Muzeul Luvru din Paris.


Potrivit legendei, s-a născut în Cipru. “Stâncile lui Afrodita / Venus” se găsesc pe ţărmul sudic al insulei, pe locul unde – potrivit mitologiei greceşti – a căzut în apa mării înspumate organul masculin de reproducere al zeului Uranus, amputat de rude geloase. Aici s-ar fi născut, din valurile mării învolburate, zeiţa dragostei Afrodita / Venus. Legenda constituie tema mai multor tablouri pictate de artişti renumiţi.

Deşi zeiţă a frumuseţii, Afrodita este căsătorită cu zeul şchiop, hidosul Hefaistos, care era şi fierarul zeilor. În privinţa naşterii ei există două variante: prima ar fi că este fiica lui Zeus şi a Dionei, cealaltă spune că s-a născut din spuma mării. Cu toate că este căsătorită cu Hefaistos (Hephaestus), a fost iubită de zeii Ares, zeul războiului, Dionysos, Hermes şi Poseidon , precum şi de muritorii de Anchises şi Adonis.

A avut mai mulţi copii: cu zeul Hermes pe Eros, cu Ares pe Anteros şi pe Harmonia, cu muritorul Anchises pe Aeneas (personajul principal din epopeea virgiliană Eneida) etc.

În legătură cu farmecul şi puterea Afroditei circulau numeroase legende: un episod cunoscut este infidelitatea ei faţă de Hephaestus care, descoperind prin surprindere legătura ei cu Ares, a chemat toţi zeii Olympului drept martori. Un alt episod celebru este judecata lui Paris: Zeus a poruncit ca mărul de aur aruncat de Eris, zeiţa vrăjbei şi revendicat în egală măsură de Hera, Atena şi Afrodita, să fie acordat de un muritor, Paris, celei pe care o va socoti el mai frumoasă. Cele trei zeiţe s-au înfăţişat înaintea lui Paris pe muntele Ida şi au început să-şi laude farmecele, promiţându-i fiecare câte un dar. Cucerit de frumuseţea Afroditei şi de darul făgăduit de ea – acela de a o lua de soţie pe cea mai frumoasă muritoare, pe Elena din Troia – Paris i-a dat ei mărul.

Alegerea Afroditei şi răpirea Elenei au constituit originea războiului troian. În cursul acestui război, în care rivalele ei, Hera şi Atena, au sprijinit tabăra adversă, Afrodita i-a ajutat în mod constant pe troieni, în special pe Paris şi pe Aeneas. Ea a fost rănită în luptă de către grecul Diomede. Dacă nu a putut împiedica moartea lui Paris şi distrugerea Troiei, în schimb, salvarea lui Aeneas se datorează Afroditei, care l-a ajutat să ajungă pe ţărmurile Italiei. Tot datorită acestui fapt, zeiţa era socotită, sub numele de Venus, drept divinitate protectoare a Romei. Afrodita avea sanctuare celebre la Paphos, Cnidus, Delos, Sicyon etc. Cultul ei era celebrat în întreaga lume helenică, cu precădere în insulele Cipru şi Cythera.Posted on aprilie 8, 2009, in calendarul zilei, cultura, imagini, istorie and tagged , , . Bookmark the permalink. 16 comentarii.

 1. Va multumesc mult pentru informatii si poza.Am auzit mai demult la televizor despre bratele statuii, dar nu ma tin minte ce.

 2. În sculptura originală (cu brațe) exista și un suport, spun experții, pe care ea își odihnea mâna stângă, cu Mărul Discordiei în palmă, iar mâna dreaptă stătea pe lângă corp.

 3. Am o intrebare. :”>
  De cine a fost sculptata zeita iubirii si a frumusetii, Afrodita?.
  Multumesc. >:D<

 4. Daniela, poate daca ai citi acest articol ai afla raspunsurile.
  Succes la scoala!

 5. Asa a fost descoperita statuia.Fara brate.

 6. o intrebare din partea mea:De ce aceasta statue este fara bratz?Imi trebu la isorie shi nu shtiu ce sa skriu*

 7. De ce Afrodida nu are fratze in statue?

 8. Cred si eu ca nu poate avea egal aceasta statuie a frumusetii si-a iubirii.
  Nici nu stiu ce alte sculpturi ale zeitei mai sunt, picturi am vazut si sunt foarte frumoase.
  Multumesc pentru vizita.

 9. Statuia e excepţional de frumoasă, de mândră şi de distinsă. Cel puţin în ceea ce priveşte distincţia, nu cred că are egal.

 10. Fiind zeita frumusetii si a iubirii nu inseamna ca trebuie sa fie cea mai frumoasa.

 11. este urata

 12. Frumoasa si statuia si legenda,
  Raspunsul la intrebarea ta:tot asa de frumoasa.Eu nici nu vad ca n-are brate.

 13. Frumoasă statuie, frumoasă legendă. Aceeaşi întrebare: oare cum ar fi arătat Afrodita cu braţe?!

 1. Pingback: Poveste parfumata.Venus, zeita frumusetii si a iubirii « my heart to your heart

 2. Pingback: Venus « my heart to your heart

 3. Pingback: Un weekend romantic la Paris pentru doi norocosi « my heart to your heart

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: