Art Nouveau

stefan_luchian_-_primavara

Update:Feroneria Art Nouveau sau dantele din fier vegetal (articol Mirela).

De unde pana unde Art Nouveau?Foarte simplu.Am aruncat o privire in calendarul zilei de 3 aprilie si,la nasteri am vazut:Henry Van de Velde (3 aprilie 1863 — 25 octombrie 1957), arhitect, decorator de interioare, designer, pictor şi designer de mobilier belgian, care este cel mai cunoscut pentru artefactele, piesele de mobilier şi clădirile sale realizate în stilul Art Nouveau.henry_van_de_velde_-_chair_-_1895

Ce-o fi Art Nouveau?m-am intrebat si am cautat pe net sa aflu pentru ca nu stiam nimic desprte acest stil.Am gasit multe informatii si am selectat doar cateva paragrafe care cred ca sunt de folos si altora interesati de arta,cultura.Am gasit si cateva imagini cu Art Nouveau din Romania,chiar si o pictura de-a lui Stefan Luchian.

Art Nouveau a reprezentat o miscare extraordinara pentru istoria artei, incepand la sfarsitul secolului XIX, durand intre 1880-1915. Stilul a fost caracterizat prin folosirea formelor si modelelor organice, ornamentale, integrand toate aspectele artei si designului. Perioada s-a suprapus peste una dintre cele mai fascinante din istoria Europei, in care artele si stiintele s-au dezvoltat cu o viteza uimitoare. In jurul anului 1890 francezii si nu numai, au numit perioada Belle Epoque.

Curentul Art Nouveau, un curent international al artei moderne, a primit nume diferite : Jugendstil in Germania, Stile Liberty in Italia, Sezession in Austria , Modernista sau Modernismo in Spania. S-a bucurat de succes in toate domeniile artei, iar Targul International de la Paris din 1900 a demonstrat si ca publicul acceptase aceasta miscare artistica.

Se considera ca Art Nouveau a reprezentat in principal o reactie naturala fata de revolutia industriala. Cei care doreau sa adopte acest stil trebuiau sa fie inainte de orice foarte buni artizani, in opozitie totala cu productia de masa realizata de masini, obiectele realizate de acesta fiind accesibile oricui. Lucrarile Art Nouveau erau destinate din start doar celor bogati, elitei care isi permitea preturi impresionante.
sursa.
Art Nouveau este uşor de recunoscut datorită liniilor sale curbe, ondulate, „curgând” firesc, pline de ritmuri sincopate, aidoma unui leitmotiv muzical. Folosirea frecventă a liniilor curbe deschise de tipul parabolei sau hiperbolei, importante elemente ale „panopliei” Art Nouveau, sunt şi cele ce conferă dinamism şi ritm acestor artefacte şi clădiri. De asemenea, toate formele folosite convenţional anterior în alte stiluri artistice sunt redesenate în Art Nouveau fiind pline de viaţă, părând a creşte şi se dezvolta în tot felul de forme amintind de plante ce sunt pe cale de a îmboboci sau a înflori.


Posted on aprilie 3, 2009, in arta, cultura and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 2 comentarii.

  1. In acest articol sunt destul de putine informatii despre subiect.Daca dai click pe link-uri,vei afla mai multe.Sunt sigura ca te vei inspira pentru poeziile si textele tale.
    Uite-asa invatam si noi despre una alta. 🙂

  2. Mi-am notat câteva dintre informaţiile oferite de tine, pentru că subiectul îmi este destul de „îndepărtat”, dacă mă pot exprima aşa…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: