Povestea privighetorii,Hans Christian Andersen


Acum mult timp, in China traia un imparat al carui palat era cel mai frumos din lume, fiind construit in intregime din portelan delicat. In jurul palatului erau splendide gradini imense, pline cu plante si flori rare. In spatele acestor gradini, o padure mare de pini strajuia drumul pana la mare. In aceasta padure de pini traia o micuta privighetoare. Privighetoarea canta atat de frumos incat, oricine o auzea cantand nu mai putea sa uite vrodata cantecul ei. Pescarii sarmani care-si aruncau plasele in mare toata ziua, se opreau din munca lor cand auzeau privighetoarea cantand.

„Ce frumos canta!” ziceau ei, uitand de problemele lor si ascultand muzica dulce. Calatori multi veneau din tari indepartate sa vada regatul imparatului, ei admirau delicatul palat de portelan si gradinile minunate, dar cand auzeau cantecul privighetorii, toti spuneau: „Acesta e cel mai frumos din toate frumusetile de aici!”Scriitori si poeti au scris carti in care laudau frumusetea palatului imparatului si a gradinilor lui. Dar ei laudau privighetoarea mai mult chiar decat aceste frumuseti. Aceste carti ajungeau peste tot in lume, iar intr-o zi, imparatul insusi deschise una dintre acestea.

„Ce minunat!” zise el, „Aceasta carte spune ca, dintre toate lucrurile minunate din regatul meu, cantecul privighetorii e cel mai frumos! Dar unde este aceasta privighetoare, de ce eu n-am auzit-o niciodata cantand?” Imparatul a adunat toti ministrii si curtenii sai si i-a intrebat despre privighetoare. Dar nici-unul din acestia nu auzise pasarea, nici macar doamnele de onoare, bucatarii sau ceilalti servitori nu auzisera cantecul privighetorii.

Continuarea povestii:AICI

Hans Christian Andersen s-a născut la Odense, Danemarca, marţi, 2 aprilie 1805.“Mica sirena”, “Prinţesa şi bobul de mazăre”,“Răţuşca cea urâtă”,“Hainele noi ale împăratului”, „Fetita cu chibrituri” sunt cateva dintre cele mai cunoscute povesti scrise de el.

În portul din Copenhaga există o statuie a micii sirene, plasată în memoria lui Hans Christian Andersen, iar ziua de 2 aprilie, ziua de naştere a lui Andersen, este celebrată drept Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii.

Posted on aprilie 2, 2009, in calendarul zilei, cultura, povesti and tagged , , . Bookmark the permalink. 12 comentarii.

 1. mi-a placut a fost foarte frumos tu si prietenul tau ion creanga ati scris cele mai frumoase povesti

 2. foarte frumoasa povestea

 3. mg
  mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

  bbbbbbbbbb
  hh

 4. E frumoasa, la fel si celelalte povesti scrise de Andersen.

 5. e frumoasa povestea

 6. CELLA,tuturor ne plac povestile,dar nu toti recunosc. 🙂

 7. şi mie îmi plac
  le-am şi (re)citit 😆

 8. Cristian,eram sigura ca si tie iti plac povestile. 🙂

 9. Draga Pescarusule,mai ales tu care stii sa zbori,trebuie ca iubesti povestile mai mult decat altii.
  Si cei care am pastrat in inima un coltisor al copilariei…iubim la fel de mult povestile.de fapt,cred ca si acei care nu recunosc,cei care se arata a fi sobri sau duri,iubesc la fel de mult povestile copilariei.
  Ma bucur ca Andersen si povestile lui sunt printre preferatii tai!

 10. Frumoasă poveste, mă îndrept către continuare…

 11. Frumos, frumos, frumos! 🙂
  Ce dor imi era de Andersen si povestile sale!
  Mi-au fermecat copilaria, stiu ca preferata mea a fost „Fetita cu chibrituri”.
  Felicitari, draga Gabi, meriti calde imbratisari si un cantec de privighetoare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: