Există întodeauna un moment în copilaria noastră când o uşă se deschide şi lasă viitorul să intre.(Maxim Gorki)


Poate ca nu m-as fi hotarat sa scriu astazi despre Maxim Gorki,mai ales ca e o zi cand am destul de multe de facut,dar dupa ce am citit: „Există întodeauna un moment în copilaria noastră când o uşă se deschide şi lasă viitorul să intre”,am fost curioasa sa aflu mai multe despre acest om de care ma leaga cateva amintiri din copilarie,mai exact niste carti si un cinematograf cu numele lui.Eram foarte mica in acea perioada si nu-mi amintesc daca am vazut vreun film in acel cinematograf si nici macar nu stiu daca mai exista cladirea fostului cinematograf.

Există întodeauna un moment în copilaria noastră când o uşă se deschide şi lasă viitorul să intre.

Sunt numai două forme de a trăi: putrezind sau arzând.
Laşii şi hrăpăreţii vor alege prima, bravii şi mărinimoşii, pe a doua; fiecare om care iubeşte frumosul va vedea limpede de ce parte e măreţia.

Adevărul este dumnezeul omului liber.

Omul se naşte pentru ca într-o zi să se nască un om mai bun.

Numai cei care sfarmă lanţurile minciunilor sunt oameni cu adevărat.

Tu să te uiţi fiecăruia drept în ochi! Şi-un dulău de s-o năpusti asupra ta, tu tot aşa, să i te uiţi drept în ochi şi-o să vezi că nu-ţi face nimic.

Cartea este cea mai complicată şi cea mai măreaţă minune dintre minunile create de omenire în calea ei spre fericire.Alexei Maximovici Peşkov
(Maxim Gorki) s-a nascut in  28 martie 1868 (†18 iunie 1936), a fost un scriitor rus/sovietic, fondator al realismului socialist în literatură şi activist politic.Alexei Maximovici Peşkov s-a născut la Nijni Novgorod, a rămas orfan la vârsta de nouă ani şi a fost crescut de bunica sa, o excelentă povestitoare. La moartea ei, tânărul Alexei Maximovici a încercat să se sinucidă, în decembrie 1887. Mai apoi, a călătorit pe jos prin tot Imperiul Rus, timp de cinci ani, lucrând în diferite locuri şi acumulând o mulţime de impresii pe care le va folosi mai târziu în operele sale.

Maxim Gorki a fost pseudonimul său literar. Gorki s-a împrietenit cu Lenin după ce s-au întâlnit în 1902. Câtă vreme a fost închis, pentru scurt timp, în fortăreaţa Petru şi Pavel în timpul revoluţiei eşuate din 1905, Gorki a scris piesa de teatru Copiii soarelui, care avea acţiunea plasată în timpul epidemiei de holeră din 1862, tratând de fapt evenimentele contemporane.


În timpul primului război mondial, apartamentul lui din Petrograd s-a transformat în centrul de comandă al bolşevicilor, dar, în cele din urmă, relaţiile lui cu comuniştii s-au deteriorat.

La numai două săptămâni de la victoria Revoluţiei din Octombrie el scria: „Lenin şi Troţki n-au nici cea mai vagă idee despre drepturile omului. Ei sunt deja corupţi de otrava murdară a puterii, asta se vede după lipsa de respect neruşinată faţă de libertatea cuvântului şi faţă de alte libertăţi civice pentru care a luptat democraţia”. Scrisorile lui Lenin către Gorki din 1919 conţin ameninţări: „Te sfătuiesc să-ţi schimbi anturajul, vederile, acţiunile, altfel viaţa şi-ar putea întoarce faţa de la tine”.


Posted on martie 28, 2009, in calendarul zilei, cultura, imagini, istorie, poezii, povesti adevarate and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 6 comentarii.

 1. Draga Pescarusule bland,nici eu nu am stiut aproape nimic despre Maxim Gorki.Cum am scris in postarea mea,m-au emotionat cele cateva citate si mi-au trezit amintiri din copilaria de care mi-e dor.
  Iti multumesc si eu pentru ca treci pe aici si pentru mesajele tale duioase.
  Asa e,in sufletul meu am ramas un copil,chiar daca mai fac si pozne sau trasnai.
  O duminica cu mult soare si flori!
  Secret garden

 2. CELLA,trebuie sa recunoastem ca rusii au mari artisti in toate domeniile artei,de la literatura pana la dans.
  Ma bucur ca ti-a placut fondul muzical,banuiesc ca e de la ultimul meu slideshow.
  O zi minunata si tie si multe flori!
  Spring Dance
  Secret Garden ~ Children of The River

 3. Cristian,eu doar acum am aflat despre el.Nu stiam decat ca-i scriitor rus si ca am citit ceva scris de el in copilarie.Nu mai tin minte ce.
  Te voi vizita,sper sa se rezolve problemele cu serverele,oricum nu prea am avut timp astazi sa vizitez bloguri.
  Duminica minunata!

 4. Gabi darga, ma bucur ca ai ales sa scrii prin Gorki, de minunea copilariei.
  Interesanta evocare a figurii si activitatii marelui scriitor rus, multe aspecte ale vietii sale le-am aflat aici, de la tine.
  Prin tot ceea ce scrii, prin felul cum alegi s-o faci, atat de diafan, de cald si gingas, dovedesti fara echivoc ca ai ramas un copil frumos si bun in sufletul tau.
  Zile de week-end incarcate de stralucirea soarelui!

 5. chiar dacă nu sunt tocmai o iubitoare de Gorki fiind o admiratoare a culturii ruse nu pot trece indiferentă …
  fondul muzical de azi m-a făcut să stau mult la tine, încîntată
  o zi minunată să ai precum muzica ce-ţi umple casa 😆

 6. Îmi place Gorki şi mi-a plăcut de când l-am descoperit. PS – sunt nişte probleme cu serverele, aşa că blogul meu nu poate fi accesat momentan. Dar voi reveni în forţă…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: