Ziua Sf. Patrick,sarbatoarea irlandezilor

 

Update:Ziua Irlandei în poze

Sfantul Patrick s-a născut în Britania, în jurul anului 385. La 16 ani a fost prins de piraţi şi vândut rob în Irlanda, unde a fost trimis să pască oile. Recâştigându-şi libertatea după 6 ani, s-a întors în Britania. A intrat în rândul clericilor, iar în 432 s-a întors în Irlanda, devenind marele apostol al acestei ţări. Sfinţit episcop al Irlandei, a evanghelizat cu râvnă poporul din acea insulă, i-a convertit pe mulţi la credinţă şi a organizat Biserica locală, în ciuda unor mari dificultăţi. În jurul anului 444 a întemeiat episcopia Armagh, în apropiere de Belfast. A murit lângă oraşul Down în anul 461, în Irlanda de Nord. Este sfântul patron al Irlandei şi Islandei. De 17 Martie, conform traditiei incepute cu 150 de ani in urma de catre Victoria, stra-strabunica Reginei Elizabeth II, aceasta ofera in fiecare an simbolicul buchet de trifoi (shamrock) regimentului ei Irlandez (The Irish Guards). De ce tocmai trifoiul? Pentru ca el reprezinta Sfanta Treime crestina propovaduita de Sfantul Patrick.
17 Martie nu numai ca este ziua nationala a Irlandei, dar Sf. Patrick si trifoiul inmanucheaza chiar identitatea Irlandeza. Traditia este veche de cateva secole, daca ne gandim la cele spuse de Jonathan Swift, preot Anglo-Irlandez si autor al celebrelor Calatorii ale lui Gulliver, care consemneaza intr-o scrisoare din 17 Martie, de la Londra:

De Sf. Patrick, Parlamentul din Westminster este inchis, iar Mall-ul (n.t. bulevardul care duce la Buckingham Palace) este atat de somptuos pavaozat, incat am fi crezut ca intregul glob este populat de Irlandezi.

Dar cel dintai cortegiu de sarbatorire al Sf. Patrick, a fost la Boston, in 1737, desi cel mai mare ramane cel de la New York, initiat in 1756 la birtul Thistle Tavern, ca sa devina, 250 de ani mai tarziu, parada populara de cea mai mare amploare din lume, la care au participat, ultima data, peste 150.000 oameni. De ziua Sf. Patrick multi straini vin la Dublin sa sarbatoreasca, in timp ce intregul guveren Irlanez, de la Presedinte pana la ultimul ministru, se disperseaza in cele patru colturi ale lumii ca sa reprezinte Irlanda la cel mai inalt nivel. In felul acesta substratul religios, pastrat si amplificat de traditia laica a devenit un simbol universal, in adevaratul sens al vietii lui Patrick: nascut in Albion, luat ostatec la 16 ani de catre druizii Irlandezi si dus sa pasca oile in Hibernia, scapand ca sa isi regaseasca lilbertatea in Galia, unde a devenit calugar la Auxerre. Sf. Germain i-a recunoscut harul, recomandandu-l papei care l-a uns episcop. In anul 433 Patrick s-a reintors sa crestineze Irlanda. Bisericile Irlandeze din primele secole ale crestinatatii pastreaza o simplitate de proportii, volum si mister al bisericilor noastre ortodoxe: catedralele lor gotice s-au ridicat mult mai tarziu, construite de Anglicani, caci inainte Irlandezii ca si Romanii nu au avut ragaz sa ridice biserici mari, din cauza vicisitudinilor istoriei si a dispersarii populatiei. Un simbol irlandez important cu care şi închei acest articol, este trifoiul („Shamrock”) – respectiv trifoiul cu trei foi. Cifra trei are o semnificaţie aparte  pentru celţi: trecut, prezent, viitor / cer, pământ, adâncuri / Sfânta Treime: Tatăl, Fiul şi Sf. Duh. În predicile sale Sf. Patrick a folosit trifoiul ca exemplificare a crucii şi Sfintei Treimi.

„Irish Hugs & Kisses

Celtic – Women of Ireland (Joanie Madden)

Posted on martie 17, 2009, in calendarul zilei, cultura, imagini, istorie, povesti, sarbatori and tagged , , , . Bookmark the permalink. 16 comentarii.

 1. Din cate stiu, acolo traiesc si catolici, e normal sa fie si biserici catolice.

 2. Daca tot ati facut afirmatia, poate ne explicati cum au ridicat anglicanii catedrale pentru catolici :)))
  E o aberatie ceea ce afirmati.

 3. Multumesc,Mihaela.Si pentru melodie.
  O primavara minunata!

 4. Foarte interesant articolul. Iti trimit ceva frumos, sper sa-ti placa. O zii buna in continuare!!!

  http://mihaella1.wordpress.com/2009/03/17/155/#respond

 5. Draga Pescarusule,iti multumesc!Nu prea am avut timp sa caut mai multe despre aceasta sarbatoare sau ce am gasit era in limba engleza si trebuia sa traduc!
  In plus,am vrut neaparat un fond verde si n-am prea stiut cum se procedeaza,in final mi-a picat fisa,dar n-a iesit ce am vrut!
  Si eu am aflat destul de multe despre aceasta zi si despre celti si ce legaturi exista intre ei si noi,mai exact stramosii nostri daci!
  Traiasca trifoiul,verdele traiasca! 🙂

 6. Happy St Patrick’s Day,Kevin!Have you a green hat or a shamrock?
  A St.Patrick Day Greeting! 🙂
  http://www.riversongs.com/postcards/leprechaun.html

 7. Din cate am citit,chiar si la noi se sarbatoreste aceasta zi!Se pare ca intre celti si noi sunt legaturi vechi de vreo doua mii de ani!
  Si sa am posibilitatea (bani adica) nu stiu daca m-as mai duce pe undeva in afara Romaniei!

 8. CELLA,multumesc pentru melodie!
  Nu am nimic altceva decat verde,verde peste tot! 🙂

 9. Gabi draga, initial am vrut sa-i fac o bucurie si o surpriza Cellei, stiind cat este de atrasa de misterele Irlandei, dar n-am fost multumita de material si l-am lasat suspendat in asteptare, poate alta data, cine stie? 🙂
  Oricum, ma incanta tot ce-ai postat aici, ca de obicei esti minunata!
  Traiasca trifoiul si sarbatoarea nationala de azi a Irlandei!

 10. Happy St Patrick’s Day!
  It’s the day to listen to U2! 🙂

 11. Să fie sănătoşi, aş vizita Irlanda dacă aş putea…


 12. 😆 😆 😆
  ever, şi mi-am luat şi pălărie şi am şi trifoi 😉

 13. 😆 😆 😆
  pup !!!

 1. Pingback: Ora Pământului, Earth Hour 2012 « my heart to your heart

 2. Pingback: Galerie de pictura Mikhail Vrubel « my heart to your heart

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: