Teoria relativitatii a fost confirmata prin calcule preciseTeoria relativitatii a fost confirmata prin calcule precise
de o echipa formata din specialisti NIST si MIT.
Cu ajutorul tehnologiei moderne s-a reusit confirmarea teoriei relativitatii, creata de Albert Einstein acum 100 de ani, cu o precizie fara precedent. Obiectul testelor a fost una dintre cele mai faimoase consecinte a teoriei relativitatii, formula E=mc².

Prin aceasta formula, Einstein stabilea echivalenta dintre energie si masa: faptul ca o anumita masa poate fi transformata intr-o anumita cantitate de energie si, invers, ca o anumita cantitate de energie poate conduce la aparitia unor particule cu masa.
Aceasta formula descrie toate procesele nucleare (in care masa este transformata in energie), procese care, pe langa aplicatiile lor tehnologice si militare, stau la baza functionarii stelelor. Procesul invers, in care energia se transforma in masa, este si el observat de pilda in procesul in care doi fotoni (doua particule de lumina) care sunt lipsiti de masa interactioneaza si dau nastere unei perechi electron-pozitron (doua particule cu masa).

In publicatia Nature, specialisti din cadrul National Institute of Standards and Technology (NIST) si al Massachusetts Institute of Technology (MIT) au confirmat exactitatea cantitativa a formulei.

Cele doua echipe de specialisti au prezentat rezultatele unor experimente foarte precise, realizate independent, care au demonstrat ca, in momentul in care nucleul unui atom captureaza un neutron, se elibereaza energie in forma radiatiilor gamma (fotoni cu energie foarte mare). Masa atomului, care acum detine un neutron in plus, este estimata a fi egala cu masa atomului original, la care se adauga masa unui neutron solitar, minus valoarea energiei de legatura a neutronului.

Experimentul derulat de NIST a masurat unghiul de difractie al razelor gamma din cristalele zonei active demonstrate de Intitutul Laue Langevin din Grenoble, Franta. Specialistii de la MIT au masurat valoarea masei rezultate in testele lui Einstein prin plasarea a doi ioni pe acelasi element intr-o cusca electromagnetica, unul cu un neutron suplimentar.
Specialistii au numarat numarul revolutiilor pe secunda ale fiecarui ion in jurul campului magnetic, diferenta dintre frecvente putand fi folosita pentru determinarea exacta a masei ionilor.

Albert Einstein,intrebat fiind cum a ajuns la teoria relativitatii, a spus: „M-am gandit indelung la problema si dintr-odata, mintea a facut un salt si am descoperit teoria.”

Albert Einstein s-a nascut in 14 martie 1879, Ulm († 18 aprilie 1955, Princeton). Celebritatea sa se datorează în special formulării teoriei relativităţii. În 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică.

Cele mai multe dintre contribuţiile sale în fizică sunt legate de teoria relativităţii restrânse (1905), care unesc mecanica cu electromagnetismul, şi de teoria relativităţii generalizate (1915) care extinde principiul relativităţii mişcării neuniforme, elaborând o nouă teorie a gravitaţiei.
Una din formulele sale celebre este E=mc², care cuantifică energia disponibilă a materiei.
Einstein a publicat peste 300 de lucrări ştiinţifice şi peste 150 în alte domenii.

Citate Einstein

* Imaginatia e mai importanta decat cunoasterea.
* Gravitatia nu e responsabila pentru oamenii care cad in patima dragostei.
* Cel mai greu lucru de inteles din lume e impozitul pe venit.
* Realitatea e doar o iluzie, insa una foarte persistenta.
* Singurul lucru cu adevarat valoros e intuitia.
* O persoana incepe sa traiasca cu adevarat atunci cand poate trai in afara propriei persoane.
* Cine n-a facut niciodata vreo greseala, n-a incercat nimic nou.
* Educatia e ceea ce ramane dupa ce uiti tot ce ai invatat in scoala.
* Doua lucruri sunt infinite: universul si prostia umana. Si nu sunt chiar sigur in legatura cu universul.
* Nu stiu cu ce fel de arme va fi purtat Cel De-al 3-lea Razboi Mondial, insa Cel De-al 4-lea va fi purtat cu pietre si bete.
* Frica de moarte e cea mai nejustificata frica, deoarece, cand esti mort, nu mai exista riscul vreunui accident.

Posted on martie 14, 2009, in calendarul zilei, cultura, imagini, personalitati, stiinta and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 12 comentarii.

 1. Nu lucrez la nici o teorie,nu sunt decat un om obisnuit care aduna in blogul lui ce crede ca e interesant:evenimente,cultura,stiinta,povesti adevarate,imagini,muzica.
  Multumesc pentru informatie,cred ca va fi de folos celor interesati de acest subiect.

 2. daca la aceasta teorie lucrati pesemne ca trebuie sa-l cunoasteti pe dl teodoru pupazan
  a scos deja o carte cu un punct de vedere
  andreip13@yahoo.com

 3. strongvaleriana,o fi gluma,dar poate ca nu! :)Daca pentru mine e complicat,de ce n-ar fi simplu pentru tine si altii?
  Poate ca ce mi se pare mie simplu,tie ti se pare complicat!Ce zici de asta? 🙂

 4. ” strongvaleriana,o fi simplu pentru tine,”

  pe naiba simplu…
  Glumeam ! 😀

 5. strongvaleriana,o fi simplu pentru tine,dar pentru mine sunt multe de neinteles.Nu stiu daca voi afla raspunsurile si poate ca e mai bine asa.Ce farmec ar avea viata daca am stii totul? 🙂
  De citit…nu prea mai citesc decat scurte textulete de pe net.

 6. coicidenta,
  tocmai terminasem de revizionat ”the elegant univers” cand am dat de postarea asta !
  incet incet, incep sa pricep – din documentar vreo 97% d-aici 3% + ca m-am apucat si de o carte din care sper sa inteleg macar 100% !
  E simplu, nu ? 😀

 7. Se gaseste,cum sa nu?
  Abia astept! 🙂

 8. Nu mă pricep, dar cred că se găseşte şi se rezolvă…

 9. Mie nu mi se uraste sa aud despre Einstein,dar mi se uraste ca nu inteleg foarte multe.In plus,am cateva intrebari la care nu aflu raspunsuri !
  Nici Teoria Absolutului nu stiu ce este.Ce este Abolutul?
  Eu sunt nevoita sa refuz invitatia la Ritz…pot sa primesc niste ciocolata pentru diabetici in scimb?

 10. Cred ca fiecare dintre noi avem o data-n viata un raspuns genial! 🙂

 11. Lucrez acum la Teoria Absolutului, că mi s-a urât să tot aud de Einstein! Când voi lua Nobelul, dau o masă la Ritz întregului blogroll…

 12. Răspunsul lui Einstein mi se pare de-a dreptul genial…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: