„Manticore”

Manticore e de origine persana,numele lui vine de la „mancator-om” (din persianul martya „om” si xwar „a manca”). Termenul englezesc „manticore” a fost imprumutat din latinul mantichora, imprumutat din grecescul mantikhoras—o pronuntare eronata a numelui persan original.A trecut in folclorul european mai intai prin pomenirea lui de catre Ctesias,un fizician grec de la Curtea regelui persan Artaxerxes II  (secolul IV BC) in notele sale despre India („Indika”), care au circulat printre scriitorii greci de istorie naturala,insa nu s-au pastrat.Grecul romanizat, Pausanias, in lucrarea sa „Descrierea Greciei” a amintit de animalele ciudate pe care le-a vazut la Roma.

Fiara descrisa de Ctesias in istoria sa despre India,despre care spune ca ca indienii au numit-o martichoras,iar grecii,”mancator-om”s-ar putea sa fie tigru.Doar tigrul are trei siruri de dinti pe fiecare maxilar si tepi la varful cozii cu care se apara arcuind-o pentru a-si pastra la distanta dusmanii.Pliniu cel Batran nu impartaseste scepticismul lui Pausanias .El a urmat istoria naturala a lui Aristotel incluzand martichoras-transcriere gresita dupa Naturalis Historia a lui Aristotel si transmisa asa in limbile europene.Cartea lui Pliniu a avut un mare succes in Europa Evului Mediu,au aparut si ilustrari ale sale.In sec.XVI ,manticore a aparut in heraldica si a influentat pictura.

In zilele noastre,se spune ca manticore traiesc in padurile din Asia,in particular,in Indonezia.Bestia poate ucide instantaneu cu o muscatura sau o zgarietura,apoi mananca victima in intregime,cu oase cu tot.De cate ori dispare o persoana,bastinasii spun ca e victima bestiei.Manticore este cunoscut si ca „mantícora”, „mantichor” sau, popular, „mantiger”. In afara cercurilor oculte,manticore este o creatura misterioasa in lumea occidentala.Gian Carlo Menotti a scris baletul Unicorn, Gorgon si Manticore in 1956. Manticore apare des in fictiune invocat de diferiti autori,ca de exemplu: Salman Rushdie, Samit Basu si J.K. Rowling. A aparut si in filme ( Manticore (2005)), jocuri video ( Age of Mythology) si muzica (de exemplu, in suita „Tarkus”,Emerson, Lake & Palmer’s).

In Versuri Satanice a lui Salman Rushdie, unul dintre personaje are cateva intalniri scurte cu un manticore pe strazile din Jahilia, un oras antic din Arabia.”Manticore” este si numele corporatiei fictionale din serialul de televiziune al Fox Network, Dark Angel). S-a ales acest nume deoarece compania se ocupa cu combinarea ADN-ului de la mai multe specii intro singura fiinta.Scriitorul canadian,Robertson Davies,a publicat romanul Manticore in 1972.

Posted on martie 3, 2009, in cultura, imagini, istorie, povesti. Bookmark the permalink. 6 comentarii.

 1. Draga Pescarusule,tare hidoasa e creatura asta.Parca n-am mai vazut sau auzit de alta bestie mai infricosatoare.
  Ma mir ca n-am auzit de ea pana acum.Am cautat pe google,dar n-am gasit nimic in limba romana despre manticore.
  O fi existat sau nu,cine stie?In articol scrie ca unii cred in existenta fiarei.
  Azi am fost foarte ocupata,am avut mult de umblat si doar acum la miez de noapte am reusit sa raspund mesajelor.
  O dimineata de primavara minunata!

 2. Gabi draga, recunosc ca si pentru mine e premiera absoluta acest subiect!
  Sunt realmente uluita cat de multe lucruri asteapta sa le descoperim, sa le descifram sensurile.
  Absolut fantastica creatura, Slava Domnului ca nu se trage din leu, iar fi umbrit pe nedrept imaginea Regelui animalelor!
  O fi un sambure de adevar in toate aceste istorii, nu iese fum fara foc…
  O seara placuta si linistita, fara nelinisti si aparitii de monstri! 🙂

 3. Bravo natasei!E foarte curajoasa.
  La noi,manticorii astia sau alte bestii nu au nici o sansa sa intre.Avem trei feline curajoase si credincioase,iar eu sunt mama lor.
  Intro noapte de vara a intrat pe geam un copilas liliac.Ele,felinele l-au primit cu prietenie,l-au pupat si au dat labuta cu el.Nici nu mai vroia sa plece,dar dupa vreo trei zile l-am obligat sa iasa pe unde a intrat,adica pe geam.

 4. Asta ma bucura.sa afli de aici ceva nou.Nici eu n-am stiut! 😦
  Intamplator am citit si am vrut sa aflu mai multe .

 5. Odată, a vrut un manticor de ăsta să intre la noi, da’ când i-a tras Nataşa o labă…

 6. Am aflat ceva nou la prima oră a dimineţii… Chiar nu auzisem despre aşa ceva, mea culpa…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: