Nimfele,frumoasele seducatoare

John William Waterhouse - Hylas and the Nymphs,1896

John William Waterhouse - Hylas and the Nymphs,1896

Nimfele sunt genii ale naturii, pe care cei vechi şi le închipuiau ca pe nişte fecioare tinere şi frumoase. Ele locuiau în grotele de pe vârfurile munţilor, în codrii deşi, pe câmpii sau în ape şi erau de mai multe categorii: nimfele apelor purtau numele de oceanide, nereide şi naiade, cele ale munţilor de oreade, iar cele ale pădurilor de driade şi hamadriade. Nimfele erau înzestrate cu darul profeţiei. De cele mai multe ori oamenii le invocau în calitate de genii protectoare, implorându-le sprijinul. Legendele legate de numele lor sunt numeroase, ele fiind iubite de zei şi nu arareori şi de muritori .

draper_herbert_james_ulysses_and_the_sirens

Draper Herbert James - Uysses and the sirens

Tinere frumoase si seducătoare, nimfele au numerosi iubiti, majoritatea zei: Zeus, Apollo, Hermes si Dionis.

Legendele nimfelor au surescitat imaginatia multora, insa mai ales a pictorilor celebri care le-au consacrat acestora unele dintre cele mai frumoase tablouri existente.
Oceanidele erau nimfe ale marelui ocean, fiicele lui Oceanus şi ale lui Tethys. În total, erau cu mult peste 4000 la număr. Ele erau uneori timide, dar alteori iubite pasionale. În marea parte a timpului erau bune cu muritorii, dar câteodată îi pedepseau pe cei care nu le tratatu cum se cuvine. Rareori, puteau fi găsite jucându-se pe lângă chilele navelor.

sophieandersontheheadofanymph

Sophie Anderson - The head of a nymph


Nereidele
sunt cele 50 de fiice ale lui Nereus şi Doris, deci nepoatele lui Oceanos, care guvernează în Marea Mediterană. Aceste femei frumoase sunt întotdeauna prietenoase şi îi ajută mereu pe marinari, alungând furtunile periculoase din calea acestora. Se crede că sunt capabile de a prezice viitorul. Fac parte din alaiul lui Poseidon.

john_william_waterhouse_-_undine

John William Waterhouse - Undine

Naiadele erau nimfe ale apelor dulci.Naiadele guvernau peste râuri, şuvoaie, pâraie, izvoare, fântâni, lacuri, eleştee, puţuri şi mlaştini.Sirenele erau Naiade care trăiau pe insula numită Sirenum scopuli, care era înconjurată de stânci şi pietre. Marinarii care erau în apropiere erau atraşi de cântecul lor fermecător, făcându-i să se lovească cu navele de stânci şi să se înece.

Edward Poynter—Cave of the Storm Nymphs (1903)

O Naiadă era strâns legată de corpul său de apă şi chiar existenţa sa pare să fi depins de el. Dacă un pârâu seca, Naiada sa murea. Apele peste care Naiadele domneau erau presupuse a fi deţinătoare de puteri inspiraţionale, medicinale sau profetice.

John William Waterhouse - A Mermaid

Ca toate nimfele, Naiadele erau din multe privinţe sex-simboluri feminine ale lumii antice şi jucau şi rolul de sedus, şi rolul de seducător. Zeus, în special, se pare că s-a bucurat de favorurile a numeroase Naiade, iar ceilalţi zei nu se lăsau mai prejos. Naiadele se îndrăgosteau şi de muritori şi îi urmăreau şi pe aceştia.
În mitologia greacă, o oreadă era o nimfă ce locuia în munţi şi văi.
Driadele sunt nimfe ale copacilor în mitologia greacă.
Sunt considerate fiinţe foarte timide, cu excepţia momentelor petrecute lângă Artemis, care era cunoascută ca prietenă a celor mai multe nimfe.

Sursa

Posted on februarie 23, 2009, in arta, cultura, imagini, istorie, povesti and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 12 comentarii.

 1. Ba da,Radu e Radu.Sunteti doi baieti cu numele Radu 🙂 care viziteaza cateodata blogul meu cu multa verdeata.

 2. Cred ca Radu nu e Radu.

 3. Radu,multumesc pentru explicatiune! 🙂
  Dar io nu folosesc yahoo mess,am incercat si e complicat pentru mine.
  Am sa intru acolo sa vad ce-oi gasi.
  pe lista mea habar n-am cine e,dar voi afla. 😉

 4. ^:)^ e o figurina din yahoo mes. intra si trimite la cineva sa vezi exact ce e.chiar acu ti am trimis eu tie..nush exact daca sunt in lista ta,tu esti in a mea.

 5. Radu,eu cred ca tot ce e frumos e nimfa,iar restul e baba-cloanta,zgripturoaica,zmeu paraleu,balaurul cu sapte capete si altele. 🙂
  Asta cred eu.
  Stii ceva?Mi-ar placea sa am doua,trei subiecte pe zi…cateodata am doua,intradevar si aproape toate sunt frumos colorate.iar pozele mari cat China imi plac de cand am descoperit cum se face. 😉
  ce-ai zice daca as pune toate pozele la marimea lor?tocmai de aceea mai fac slideshow-uri sau galerii de poze.Stii ca am o boala pe pozele frumos colorate dar si pe cele alb-negru.
  Multumesc,Radu!
  Ce inseamna ^:)^ ?

 6. Eu cred ca barbatii e cea mai mare nimfa. dar desigur sunt si sexele opuse mare nimfe.
  Gabi draga,de unde atatea subiecte care mai decare,frumos colorate,cate 1,2,3/zi despre toate subiectele posibile si cu poze cat china 🙂
  Asta da,felicitari ^:)^

 7. Multumesc mult!Am incercat si eu sa aduc aici personaje din legendele de demult. 🙂

 8. Foarte interesant atricolul. Comod, delicios, light si atragator.

 9. Ba exista!Toti barbatii numai nimfe zaresc peste tot!
  Da` exista si babe cloante…pe ele nu le vezi? 🙂

 10. Multumesc!Am incercat cum m-am priceput!Macar atat sa fac si eu:sa folosesc informatiile de pe net si sa gasesc imagini frumoase!E ceva de lucru,dar merita cand primesti felicitari. 🙂

 11. oare nu exista si astazi nimfele, ca eu cand intorc privire le vad peste tot 🙂
  http://www.tismanaru.blogspot.com

 12. Superbă postare, mi-a plăcut enorm. Fotografiile au completat-o cum nu se poate mai bine…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: