Abraham Lincoln

abraham_lincoln_standing_portrait_18631

Abraham Lincoln
, al 16–lea preşedinte al Americii, cel care a abolit sclavia s-a nascut in 12 februarie 1809.Câteodată numit Abe Lincoln sau Honest Abe (Abe cel cinstit), supranumit Rail Splitter şi The Great Emancipator, a fost cel de-al şaisprezecelea preşedinte al Statelor Unite ale Americii (1861 – 1865) şi primul preşedinte republican.
Presedintele Lincoln, ramas in istorie pentru ca a abolit sclavia, a murit impuscat in cap de un actor, in seara zilei de 14 aprilie 1865. Asasinul, John Wilkes Booth a reusit sa scape dupa ce a sarit de la balconul in care se afla presedintele.
Sclavia desemnează condiţia umană a persoanelor (sclavii) care lucrează pentru un stăpân fără remuneraţie şi ce nu dispun de drepturi asupra propriei persoane. Sclavii trebuie să îndeplinească toate ordinele stăpânului de la naştere sau capturare până la moarte sau eliberare , iar filozofic sclavii erau consideraţi o specie aparte şi inferioară. Sclavia poate fi definită şi ca o „stare de totală dependenţă politică, socială şi economică în care este ţinută o ţară, o categorie socială, un individ“.
Timp de aproape trei secole, 12 milioane de africani au fost dusi in lanturi spre America.Comertul cu sclavi din Africa spre cele doua Americi dateaza din secolul al XVI-lea, perioada in care europenii au inceput sa exploreze coasta africana de vest. Sclavii, capturati sau cumparati, erau transportati cu vaporul in coloniile din Caraibe, America de Nord si America de Sud si erau pusi sa munceasca din greu pe plantatii.
Azi, dupa inca doua secole, tot 12 milioane de oameni traiesc in sclavie.

Posted on februarie 12, 2009, in calendarul zilei, cultura, istorie and tagged , , , . Bookmark the permalink. 3 comentarii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: