Teatrul de balet si „Spărgătorul de nuci“

Astazi mi-am amintit de o prietena din frageda-mi copilarie pe care nu am mai vazut-o de foarte multi ani,cel putin 20 de ani.
Laura o cheama si e profesoara de balet in strainatate.A urmat cursurile liceului de coregrafie din Cluj,apoi a ajuns balerina la Opera din Iasi,prim solista mai exact.A dansat balet clasic pe multe scene din lume.Imi amintesc ca parintii ei ne spuneau pe unde mai danseaza si ce scriau ziarele.Of,of,cum au trecut anii…

Mi-am amintit de acea perioada de demult dupa ce am citit in calendarul zilei:9 februarie1917:s-a nascut Oleg Danovski, întemeietorul şcolii naţionale de balet modern; fondatorul şi directorul primului teatru de balet al ţării.Oleg Danovski a remarcat-o,cred ca a si dansat sub coregrafia lui.
Oleg Danovski senior a apărut pe scenele Teatrului Balşoi, a dansat la Opera din Milano, la New York, pe toate marile scene ale lumii.

A fost aplaudat la scară deschisă, iar carisma sa combinată cu talentul şi dăruirea cu care dansa i-au adus întotdeauna aprecierea publicului. A obţinut toate premiile importante din domeniu. Cea mai mare realizare a sa a fost regia şi coregrafia operei „Spărgătorul de nuci“ a lui Ceaikovski, operă care s-a jucat cu mare succes din 1983 şi se joacă până în zilele noastre pe marile scene din lume.

nutcracker_herm2b1
Teatrul de balet
intemeiat de Oleg Danovski in 1979,un teatru cunoscut si solicitat pretutindeni in Europa, aducator de valuta pentru stat si de prestigiu profesional si chiar bunastare pentru artisti.Erau 56-60 de dansatori, dar aveam echipa noastra de masinisti, scenografi, costumiere, iar corpul de balerini propriu-zis avea in permanenta posibilitatea sa se improspateze, atunci cind unii ramineau in strainatate, plecau in concedii de nastere si asa mai departe. Se dadea concurs si veneau de la scolile de balet din tara, din Cluj, Timisoara, Bucuresti, chiar din Constanta.

Sigur ca el, creind si acel concurs national de balet din Constanta, avusese in vedere si posibilitatea de a asigura continuitatea teatrului. Veneau foarte multi dansatori, iar el ii recruta.

Posted on februarie 9, 2009, in calendarul zilei, cultura, imagini, personalitati, video and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: