Castelul din Carpati

Nu m-as fi gandit la acest subiect daca nu as fi cautat niste site-uri cu monumente istorice din Romania,mai precis cetati,pentru tanarul Kevin din Franta care imi viziteaza blogul si e interesat de Romania.Stie si despre Dracula,dar stie si despre Micul Paris si despre stramosii nostri daci si legatura lor cu celtii care au convietuit alaturi de daci fiind asimilati in cele din urma.Asa ca noi,europenii,suntem mai inruditi decat ne inchipuim.Cine stie cu exactitate care sunt stramosii lui?
Dar sa nu pierd timpul,mai bine sa vorbesc despre cetatea Colt si legenda ei.
Cetatea Colt, asezata pe o stânca la intrarea în defileul Râusorului, este semnalata documentar din sec. XIV. Ea a apartinut familiei cneziale Cândea din Râu de Mori. Ridicata în scopuri de aparare, cetatea nu a îndeplinit niciodata acest rol. Cetatea Colt pare mai degraba un loc de refugiu romantic. Sub zidurile cetatii nu a avut loc nici o batalie. Cu toate astea, dupa 600 de ani de la zidirea ei, cetatea a fost martorul mut al unei adevarate batalii împotriva destinului, batalie care avea sa o faca mai celebra decât toata istoria ei de pâna atunci. Aici s-a consumat una dintre cele mai duioase si mai secrete povesti de dragoste, al carei erou a fost însusi Jules Verne.jules_verne_croppedLegenda spune ca in secolul 19 celebrul scriitor francez Jules Verne a vizitat cetatea impreuna cu o misterioasa femeie, fiind apoi sursa de inspiratie pentru romanul Cetatea din Carpati.
chateaucarpathes
Povestea de iubire dintre Jules Verne si Luiza,”unica sirena”,o gasiti aici.

Castelul din Carpati,fragment.
Ciudată fărâmă din imperiul Austriei, această Transilvanie, Erdely în limba maghiară, adică «ţara pădurilor»!

Se mărgineşte cu Ungaria la nord, cu Valahia la sud, cu Moldova la vest 10 , întinsă pe şaizeci de mii de kilometri pătraţi, deci pe şase milioane de hectare — cam a noua parte din Franţa — e un fel de Elveţie, dar cu jumătate mai mare decât ţinutul helvetic, fără a fi mai populată. Cu podişuri potrivite pentru semănături, păşuni îmbelşugate, văi capricios desenate, cu piscuri severe, vărgată de ramificaţiile de origine plutonică ale Carpaţilor, Transilvania e brăzdată de numeroase cursuri de apă care sporesc Tisa şi mândra Dunăre, ale cărei Porţi de Fier, la câteva mile 11 spre sud, închid defileul Balcanilor pe hotarul Ungariei cu imperiul otoman.

Aşa arată această veche ţară a dacilor, cucerită de Traian în primul veac al erei creştine. În curmătura limpede de la orizont, la o milă bună, dar mult micşorate din pricina depărtării, se profilau formele unei cetăţui. Vechiul castel ocupa, pe o culme singuratică a pasului Vulcan, partea superioară a unui podiş, numit Dealul Gorgan, în lumina scăpărătoare, volumele se detaşau net, cu limpezimea unor imagini stereoscopice. Cu toate acestea, ochiul păcurarului trebuie să fi fost înzestrat cu o mare putere pentru a desluşi vreunul dintre amănuntele grămezii îndepărtate.

Deodată, iată-l că strigă, clătinând din cap:

— Bătrână cetăţuie!… Bătrână cetăţuie!… Degeaba te propteşti în temelie!… încă trei ani şi vei fi încetat să dăinui, de vreme ce fagul tău mai are doar trei crăci!

Sădit la marginea unuia dintre bastioanele cetăţuii, fagul se zărea negru pe fundalul cerului, ca decupat gingaş din hârtie, şi, la acea depărtare, abia ar fi putut fi văzut de către oricine, în afara lui Frig.

— Da, repetă el, trei crăci!… Erau patru ieri, dar a patra a căzut azi-noapte… I-a rămas numai ciotul… Acolo unde se desfac de trunchi nu mai număr decât trei… Numai trei, bătrână cetăţuie… numai trei!

Panorama Cetatea Colt.

Poze Cetatea Colt.

Posted on februarie 4, 2009, in cultura, imagini, istorie, povesti and tagged , , . Bookmark the permalink. 11 comentarii.

 1. Eu iti multumesc ca mi-ai spus despre acest proiect.sper sa se realizeze si poate ma anunti si pe mine.Am sa recitesc Castelul din Carpati si,daca voi mai exista atunci,voi veni negresit pe acolo.
  mult succes!e un proiect deosebit1
  Si mie mi-a trecut prin cap de cativa ani buni ca la Hunedoara s-ar putea face un proiect turistic,mai ales ca pe langa castel au ramas doar ruinele fostului combinat.
  Multe s-ar putea face in Romania,doar sa nu li se puna bete in roate celor care au idei deosebite ca a ta.
  Felicitari si succes!
  Voi scrie si eu despre proiectul acesta,poate se vor mai gasi investitori.dar nu se poate cu bani de la UE/nu ma pricep,dar stiu ca UE finanteaza proiectele de succes.

 2. Multumesc de raspuns . Nu-ti pot spune sigur ca e vorba de alta cetate , pentru ca in Pasul Vulcan nu gasesti asa cv ( am fost acolo si doar am auzit ca exista niste runie dar nu leam vazut ) in schimb iti pot spune ca se doreste construirea unui sat turistic si partea buna e ca proiectul e deja la guvern , se asteapta doar aprobarea lui .

  ” In orasul Vulcan, un localnic planuieste sa deschida un sat turistic, construit dupa descrierile din romanul lui Jules Verne „Castelul din Carpati”. In zona, agroturismul ar putea fi solutia de refacere economica. Victor Roman este directorul unei firme de constructii din Vulcan. Ca multi altii din zona nu se poate obisnui cu ideea ca Valea Jiului isi poate gasi sfarsitul economic, pentru ca are potential. A initiat un proiect turistic prin care Pasul Valcan poate deveni un adevarat parc agroturistic. Ideea a pornit de la cartea lui Jules Verne „Castelul din Carpati” si consta in reproducerea fidela a satului descris in roman.

  LITERATURA. In cartea lui Jules Verne, satul Veresti este descris ca fiind „o ulita, numai o ulita larga, ale carei pante repezi fac destul de placut suisul si coborasul. Ulita slujeste drept drum natural intre frontiera valaha si cea transilvaneana”. In sat exista bineninteles cateva case importante: cea a jupanului Colt, a dascalului Hermond, a doctorului Patac. Ciobanul Frig si padurarul Nicu Deac nu sunt nici ei uitati. Toate acestea isi vor gasi copia la Valcan.

  IDEI. Victor Roman este convins ca locatia reala a castelului este in Pasul Vulcan: „M-am documentat foarte bine, am intrebat istorici, arheologi si mi s-a confirmat faptul ca aici s-au petrecut evenimentele descrise in carte. Locul se afla in apropierea drumului medieval. Satul Veresti va deveni realitate. Beraria „Regele Matei” din romanul lui Jules Verne va fi inlocuita cu „Beraria lui Iordache””. Legenda spune ca berarul Iordache, care a trait pe la mijlocul secolului al XIX-lea, a ramas intr-o seara fara carnati pe care sa-i serveasca la bere. Clientii au incercat sa caute membrana pentru a praji carnea. Nu au gasit si atunci s-au hotarat sa o prajeasca fara, pastrand forma carnatului. Se pare ca asa a aparut micul romanesc. Pe langa toate acestea, complexul turistic va cuprinde o cetate romana cu arena de lupte, „Cafeneaua lui Balcescu”, un loc in care va fi reliefat specificul perioadei pasoptiste.

  HOTARARE. Inginerul Roman este constient ca va fi o munca titanica, dar nu deznadajduieste: „Stiu ca este un proiect dificil de realizat, insa am incredere. Toate povestirile din „Castelul din Carpati” sunt ciudate, au ceva mister. Asa vreau sa fie si acest complex turistic. Am prezentat proiectul unor investitori italieni si belgieni. S-au aratat mai mult decat incantati. Trebuie sa primim si avizul ministerului si cred ca nu va dura mult pana sa demaram constructia. Este necesar ca si administratia locala sa se implice, altfel va fi greu, dar nu imposibil”.

  ISTORIE
  Drumul prin Pasul Valcan a fost batatorit de-a lungul secolelor de armate, de voievozi celebri, revolutionari pasoptisti. Pe aici au trecut ostile romane cand au intrat in Dacia. Tot pe aici a fugit si Mihai Viteazul cand a plecat spre Viena. Balcescu, in dorinta de a impaca pe Avram Iancu si pe Kossuth, a trecut pe aici. Aceasta trecatoare a fost practic, de-a lungul vremii, una dintre putinele rute de acces dintre Tara Romaneasca si Ardeal. ” sursa Jurnalul National

 3. Yonutt,nu as putea sa spun mai multe.Am gasit aceste povesti pe internet si le-am preluat.Am citit pe vremuri Castelul din Carpati si intotdeauna am dorit sa aflu daca a existat cu adevarat.
  Apoi am auzit ca e vorba de cetatea de Colt din Tara Hategului…sa insemne asta ca e vorba de alta cetate?
  Oricare ar fi adevarul,povestea de dragoste a scriitorului si legenda sunt minunate.
  Iti multumesc!

 4. Am si eu o nelamurire daca scrie „Vechiul castel ocupa, pe o culme singuratică a pasului Vulcan ” de ce aratati Cetatea de Colt ? pasul Vulcan e in Muntii Valcan nu are nici o legatura cu Tara Hategului . In rest e un articol foarte reusit Felicitari!

 5. Kevin,I`m glad you`ve heard about this book from me. 😉
  I was sure you`ll enjoy these pictures and the story of the castle.

 6. Multumesc foarte mult,doamna Corina Cretu.Sunt mandra chiar pentru felicitari. 🙂

 7. Those pictures are so great, thanks! I actually didn’t know about this Jules Verne book.

 1. Pingback: Proiectul turistic “Castelul din Carpati” in Valea Jiului « Supravietuitor’s Blog

 2. Pingback: Cel mai cel varsator « my heart to your heart

 3. Pingback: Jules Verne, scriitor francez şi un precursor al literaturii Science-fiction « Supravietuitor’s Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: