Povestea tramvaiului

porto-201-111806-03In 9 decembrie 1894 pe strãzile Bucurestiului a început sã circule primul tramvai electric.La 15  ani dupa aparitia sa din 1879.Au trecut de-atunci…foarte multi ani.Am vrut sa aflu mai multe despre tramvai si am gasit,bineinteles.

Tramvaiul a fost inventat în 1775, de englezul John Outram. Vehiculul destinat transportului în comun circula pe sine din fonta. Era tras de doi cai, dar nu a fost folosit în oras. În 1832, John Stephenson a construit primul tramvai urban, în New York. Acesta facea legatura între Manhattan si Harlem. În 1852, francezul Emil Loubat a avut ideea încastrarii sinelor în pavaj. El a construit linia de pe strada nr. 6 din New York. În 1869 se introduce, în Anglia, tramvaiul cu abur. Dupa 3 ani, în 1873, pentru a reduce poluarea, se încearca alimentarea tramvaiului la cap de linie cu abur supraîncalzit, pentru efectuarea cursei pana la celalalt capat. Tot în 1869 este pus în circulatie, la Timisoara, tramvaiul cu cai. La 28 decembrie 1872 este pus în functiune, la Bucuresti, primul tramvai cu cai din capitala. În 1906 se pune în circulatie, tot în capitala, un tramvai cu abur. Tramvaiul electric apare abia în 1879. Americanul de origine belgiana K.J. Depoele inventeaza tramvaiul electric, construit ulterior de firma Siemens. Primele curse au fost efectuate pe traseul Berlin-Lichtenfelde, alimentarea fiind facuta prin sine. La Expozitia Universala de la Paris este prezentat un tramvai electric la care alimentarea era facuta prin fir aerian, iar la editia din 1882 se prezinta alimentarea prin doua fire. În 1900 firma „Lombat et Gérin” prezinta la Expozitia Universala de la Paris un model perfectionat de omnibus. În 1904 se încearca introducerea acestuia în Sibiu, dar rezultatele fiind nesatisfacatoare. Se renunta la idee atunci si se folosesc tramvaiele. În 1955 se introduc experimental, la Bucuresti si Timisoara, primele troleibuze.
Sursa

Posted on decembrie 9, 2008, in calendarul zilei, imagini, istorie, povesti and tagged . Bookmark the permalink. 3 comentarii.

  1. Ce tiganie ati vazut voi la metrou ?Mutativa suntet liberi !

  2. Am fost cu tramvaiul de cateva ori.Si la Bucuresti (in secolul trecut,prin anii `80) si la Timisoara odata.
    Cu metroul tot atunci am fost ,tocmai se pusese in functiune.Nu era tiganie pe vremea aia. 🙂

  3. niciodata n-am mers cu tramvaiul.anul asta am fost prima data cu metroul…ce tziganie-i in subteranele alea! 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: