La multi ani,Nina si Nicolae!

dscn1805-2Astazi ,27 noiembrie, Nina Cassian, poetă şi eseistă nascuta in 1924 si despre care am scris cu putin timp in urma aici si Nicolae Manolescu, critic născut Nicolae Apolzan, (n. 27 noiembrie 1939, Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea) isi sarbatoresc zilele de nastere.Le doresc La multi ani si multa sanatate!

1214397861i4q7bquNicolae Manolescu este un membru corespondent al Academiei Române, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar şi politician român. Ambasador al României la UNESCO.Este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani.
De curand,Nicolae Manolescu a lansat la Târgul de Carte Gaudeamus,”Istoria critică a literaturii române” o lucrare de peste 1.500 de pagini, la care autorul a lucrat mai bine de 25 de ani.

Cateva cuvinte despre „Istoria critică a literaturii române” rostite de insusi autorul ei,Nicolae Manolescu.

„Nu doresc ca ceea ce am spus în carte să fie contestabil sau incontestabil. Nu este o biblie, este o carte. Cu cât mai multe sunt contestate, cu atât discuţiile despre carte sunt mai vii”.

„Securitatea nu m-a obligat la nimic. Nu am fost nici curajos, nici erou în acea perioadă. Pur şi simplu nu am marşat pe anumite elemente”.

„Eu nu le găsesc nicio scuză scriitorilor care au semnat angajamente cu Securitatea în această perioadă, dar nu îi judec. Noica, unul dintre cei mai inteligenţi oameni pe care i-am cunoscut, nu a avut nicio scuză să susţină comunismul de dreapta.Comuniştii s-au sprijinit de Noica ca de un stâlp”.

„Eu nu cred că istoria literaturii este un dicţionar”. „Istoria este o antologie personală, chiar dacă este rezultatul unui capriciu”.

„Cartea este rezultatul relecturii, în ordine cronologică, a volumelor literaturii române”.

„Am avut prejudecăţi legate de foarte mulţi autori contemporani şi am încercat să nu mai am. În carte am încercat să fiu cinstit cu mine”.

„Această carte este expresia unei subiectivităţi. Nu o subiectivitate goală, nu este un moment de furie. M-am revizuit în primul rând pe mine însumi, fără a avea pretenţia de a revizui literatura”.

„Există o obligaţie de politeţe faţă de cei care au scris înaintea noastră despre literatură. I-am citat pe toţi criticii şi istoricii dinaintea mea. Mi s-a părut o formă de politeţe. Lumea nu începe niciodată cu noi”.

„Acelaşi scriitor nu este acelaşi pentru două generaţii diferite. Nu putem citi chiar cum vrem. Există nişte standarde”.

„Am scris această carte cu foarte mare plăcere şi m-aş bucura dacă cititorul o va citi cu aceeaşi plăcere. Sper că am scris o carte care este menită să vă aducă bucurie. Vreau să fie o carte vie”, a mai spus Manolescu.

Sursa.

Posted on noiembrie 27, 2008, in aniversari, cultura, Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: