Nadia,La multi ani!

 

Video

Bart and Nadia

La 12 noiembrie 1961, s-a nascut la Onesti, judetul Bacau, gimnasta Nadia Comaneci – „Zana de la Montreal”, multipla campioana olimpica, mondiala si europeana.

nadiaphpA inceput gimnastica la varsta de 6 ani in orasul natal, unde a fost descoperita de antrenorul Bela Karoly, de care se leaga cele mai mari succese obtinute de viitoarea stea a gimnasticii mondiale.

Gimnasta cu deosebite calitati pentru acest sport, s-a facut remarcata inca din primii ani ai carierei. La 10 ani cucereste toate cele cinci medalii de aur ale Cupei Romaniei, categoria copii, pentru ca exact in ziua cand implinea 11 ani sa castige primul sau titlu de campioana absoluta a tarii. In 1975, participa la Turneul Campioanelor de la Londra unde, pe podiumul de la Empire Pool, cucereste trofeul competitiei. In acelasi an, la Campionatele Europene de la Skien (Norvegia), obtine 4 medalii de aur si una de argint, devenind cea mai tanara campioana continentala din istorie la individual compus.

Punctul culminant al carierei, care i-a adus celebritatea, a fost obtinerea, in 1976, la Montreal, a titlului de campioana olimpica absoluta la Jocurile Olimpice. Micuta romanca, supranumita la acel moment „zana de la Montreal”, a primit de cinci ori nota 10 si a castigat trei medalii de aur la individual compus, barna si paralele si una de argint, cu echipa.

Au urmat alte medalii obtinute la marile competitii de gimnastica. A fost campioana absoluta a Europei la Praga 1977, campioana mondiala la barna la Strasbourg, in 1978, din nou campioana europeana absoluta in 1979, la Copenhaga. Tot in 1979, devine campioana mondiala la Dallas-Forth Worth (S.U.A.), in concursul pe echipe, pentru ca la Jocurile Olimpice de la Moscova 1980, sa obtina doua medalii de aur, la barna si sol, si doua de argint, la individual compus si cu echipa.

Si-a incheiat cariera in 1984, ocazie cu care i-a fost decernat Ordinul Olimpic „Colanul de argint” pentru evolutiile sale stralucitoare care au uimit si incantat milioane de iubitori ai sportului, transformandu-o intr-un simbol al gimnasticii mondiale.

In noiembrie 1989, fuge din tara si se stabileste in Statele Unite ale Americii, dupa o perioada de un an petrecuta in Canada. In aprilie 1996 se casatoreste cu fostul campion olimpic american la gimnastica, Bart Conner, nasi fiindu-le Dana si Adrian Nastase.

In 1996, cu prilejul aniversarii a 90 de ani de existenta de catre Federatia Romana de Gimnastica, este numita presedinte de onoare. In 1998, in cadrul unei ceremonii desfasurata la Washington, a fost recompensata cu premiul „Flo Hyman” pentru merite deosebite in sport. La Viena, in 1999, a fost declarata sportiva secolului XX, in anul 2000 i s-a conferit Ordinul National „Steaua Romaniei”, iar in martie 2002 a fost aleasa presedinte de onoare al Comitetului Olimpic Roman.

Nadia Comaneci este si una dintre vedetele sportului mondial care conduc Academia „Laureus World Sport”, unde sunt adunate fonduri impresionante pentru ajutorarea copiilor din zonele defavorizate ale Terrei. Este membra a „FIG Foundation”, o prestigioasa fundatie ce are ca scop sprijinirea fostelor gimnaste care raman cu sechele dupa terminarea carierei. De asemenea, Nadia a participat la actiuni cu scop umanitar. Astfel, ea a promovat, intre altele, campania internationala de lupta impotriva cancerului la san si a sprijinit apoi o competitie de mare anvergura, „Special Olympics”, raspandita in lumea larga si rezervata persoanelor cu handicap.Sursa.

Un buchet cu multi trandafiri albi pentru Nadia Comaneci.

12whiteroses

Posted on noiembrie 12, 2008, in povesti, Uncategorized, video and tagged , . Bookmark the permalink. 4 comentarii.

  1. Da,am vazut si eu ca-si amintesc.
    N-am stiut ca azi e ziua Teodorei Ungureanu.Ii urez si ei La multi ani!,multa sanatate,tot binele din lume.Despre Teodora nu mai stiu aproape nimic.
    Am sa scriu si despre ea,asa mi de pare firesc.

  2. Eu unul am observat ca isi amintesc. Astazi este ziua de nastere a colegei Nadiei – Teodora Ungureanu

  3. Sper ca romanii sa-si aminteasca de ea in aceasta zi aniversara si sa-i ureze cat mai multi La multi ani!

  4. La multi ani, Nadia!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: