„Pâcla ucigasa a lui Laki”

Intro zi am avut chef sa ma uit la televizor.Si cum butonam telecomanda am ajuns la History Channel si am vazut un film documentar despre eruptia unui vulcan din Islanda si urmarile pe care le-a avut asupra lumii, mai ales asupra Europei.In finalul documentarului se spunea ca nu se stie cand vulcanul va erupe din nou si nimeni nu poate face nimic pentru a preveni acest fenomen, soarta noastra depinzand de directia curentilor de aer, a vantului.

Am gasit pe net mai multe despre „Cea mai cumplită şi totodată cea mai amplă revărsare de lavă din timpurile moderne ale Terrei s-a petrecut în 1783. Laki, muntele din extremitatea sud-vestică a gheţarului Vatnajökull, a fost spintecat la vârf în timpul uriaşei erupţii care a creat un lanţ de 100 de cratere întins pe 24 km. Lava a acoperit mai bine de 520 km2 de teren.
Curgerea a continuat timp de trei luni, învăluind insula într-o pâclă albăstruie care a otrăvit iarba şi a ucis trei sferturi din animale. În timpul acestei „Foamete a Pâclei” care a urmat au murit de inanitie  aproape 10.000 persoane.

Erupţia din 1783-1784 a revărsat 15 km³ de lavă bazaltică. Lava a acoperit mai bine de 520 km2 de teren. Curgerea a continuat timp de câteva luni. Erupţia a eliminat pe lângă lavă şi cantităţi însemnate de gaze, incluzând 8 milioane de tone de acid fluorhidric şi 120 milioane de tone de dioxid de sulf, învăluind insula într-o pâclă albăstruie care a distrus plantele şi a otrăvit iarba. Au fost ucise trei sferturi din animale, în special datorită consumului de iarbă poluată cu fluor. Gazele şi foametea ce a urmat au ucis în Islanda circa 9.000 de persoane, ceea ce reprezenta circa 21% din populaţia insulei .

Acidul fluorhidric este deosebit de periculos la contactul cu organismele. El distruge nervii astfel încât face ca arsurile să nu fie dureroase. Molecula de acid florhidric este capabilă de o migrare rapidă prin straturile lipide ale celulelor, arsurile fiind deosebit de adânci. Acidul fluorhidric poate reacţiona cu calciul din organism, distrugând permanent oasele. Reacţia cu calciul din organism poate cauza şi aritmii cardiace şi chiar stop cardiac. Se consideră că, dacă 2,5% din suprafaţa organismului vine în contact cu acid fluorhidric (circa 5 dm2) şi acesta nu este spălat imediat, el poate fi fatal.

Cantitatea de dioxid de sulf eliminată de vulcan în atmosferă a fost echivalentă cu aproximativ de trei ori cantitatea eliminată de întreaga industrie din Europa din anul 2006. Din cauza condiţiilor atmosferice, norul de cenuşă şi dioxid de sulf s-a răspândit peste Europa Centrală şi de Vest, în doar câteva zile. Smogul (ceaţa şi fumul) ce a cuprins Anglia a fost atât de gros încât corăbiile au rămas în port. Consecinţele au fost de-a dreptul catastrofale. A urmat un val de persoane care şi-au pierdut viaţa. Dioxidul de sulf a atacat în special sistemul respirator al oamenilor. Nu s-au făcut atunci statistici clare dar se apreciază că au fost mii de morţi. În Marea Britanie s-a estimat că au murit din august până în septembrie circa 23000 oameni datorită gazelor.

Din cauza erupţiei vulcanice, au apărut fenomene climatice extreme. Iarna anului 1784 a fost deosebit de aspră şi lungă atât în Europa cât şi în America. În America de Nord, în iarna anului 1784 a îngheţat Fluviul Mississippi la New Orleans şi a existat gheaţă în Golful Mexic. Primăvara a adus inundaţii masive în Europa Centrală. În Franţa au urmat câţiva ani cu ger iarna, secetă vara, furtuni, grindină, ce au distrus recolta şi au produs foamete. Aceste fenomene meteorologice au avut o consecinţă importantă asupra izbucnirii Revoluţiei Franceze în 1789.

Studii recente au arătat că El Niño a fost de asemenea foarte puternic între 1789- 1793.

Erupţia vulcanului Laki a influenţat şi circulaţia musonului, având drept consecinţă scăderea volumului precipitaţiilor în Africa şi Asia. Nivelul Nilului a fost deosebit de scăzut, ceea ce a dus la foamete în Egipt. De asememnea a fost foamete şi în Japonia.”

 

sursa poze

Posted on octombrie 23, 2008, in evenimente, imagini, istorie, natura, tragedie and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 8 comentarii.

 1. Calin, e vorba de alt vulcan si ala nu a erupt de data asta.dar va erupe intro zi si cred ca nu va mai fi o nenorocire ca acum douasute si ceva de ani.

 2. Foarte interesantă postarea ta azi, când ne distrăm cu Eyjafjallajokull.

 3. Ceea ce spui tu „Probabil ca in in final se va ajunge la un haos total…” este posibil si in acest caz omenirea va cam disparea.Tocmai de aceea ar trebui ca guvernele lumii,mai ales cele bogate,oamenii puternici ai planetei care detin averi uriase si controleaza chiar guverne si care finanteaza tot felul de cercetari,experimente,ar trebui sa se gandeasca ca nici ei nu sunt nemuritori si nu vor scapa in caz de dezastre.
  Sper ca ei sa aiba intelepciunea si sa puna mai mult pret pe viata omenirii de care depind si ei.

 4. Am aflat multe lucruri inedite din acest articol.
  Legatura dintre fenomenele climaterice/dezastrele ecologice si cele economice si sociale, devine mai importanta pe zi ce trece.

  Probabil ca in final se va ajunge la un haos total in care guvernele nu vor mai putea controla nimic …

 5. Laura,am incercat sa scriu in blogul tau despre animalute si a aparut mesajul ca Blogger este indisponibil.
  Iti spun acum pe scurt ce am scris acolo.
  Nu conteaza cum arata animalutul pe care-l ai.Te iubeste neconditionat si ti-e cel mai bun prieten.Am citit si am vazut poze despre o familie care are un porc ca animal de companie.Sta in casa,doarme cu ei in pat,il scot la plimbare cu lesa.
  Doar cine are un animal de companie intelege ce spun aici.

 6. Noi am reusit sa distrugem mediul inconjurator si viata din multe locuri.Au disparut multe specii de plante si animale,campiile s-au transformat in desert,ghetarii se topesc mai repede decat ne-am asteptat.
  Mi-am amintit ca am vazut azi la stirile de pe TVR ca peştera Câmpeneasa cu cea mai înaltă cascadă subterană din ţară (judetul Bihor) deţine şi tristul record de a fi cea mai poluată cavernă din România.Era un munte de peturi si alte gunoaie aduse de apa.

 7. O fi ce o fi, ca asta chiar nu e in mana noastra. Sunt ele multe altele care sunt in mana noastra si de aia tot nu facem nimic de multe ori…

 1. Pingback: Traficul aerian din Europa, perturbat din cauza erupţiei vulcanice din Islanda « Supravietuitor's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: