Opera Samson si Dalila

Peter Paul Rubens – Samson and Delilah

Putina opera nu ne strica.Prima mea intalnire cu opera a fost demult,in timpul liceului.Sincera sa fiu nu mi-a placut deloc.Poate ca e rusinos sa spun ca opera despre care nu am amintiri placute a fost Oedip.

Pe la vreo 21-22 de ani mi-am dorit foate mult sa merg la opera cand am fost in Bucuresti pentru cateva zile la verii mei care locuiau acolo si lucrau in presa.Astfel am avut ocazia sa vad  „Tosca ” de Puccini si „Traviata” de Verdi.Imi amintesc ce impresionata am fost de :(o iau in ordine) sala,de spectatori,mai ales  de doamnele din primele randuri,decorul si muzica,au fost si cateva momente de balet.Eram emotionata de atmosfera de acolo,sala era plina,vocile si muzica erau minunate,iar pe cativa cantareti ii stiam de la televizor din perioada cand programul tv nu era doar cu si despre Ceausescu.

De atunci n-am mai fost la opera.

Samson si Dalila  la Opera Nationala Bucuresti
Samson si Dalila – Opera in trei acte de Camille Saint-Saens, Libretul de Ferdinard Lemaire, inspirat din legendele biblice
Actiunea se desfasoara in Gaza, Palestina, spre 1115 inainte de Cristos.
Actul I. Tabloul 1.Conducatorul evreilor, Samson, ii incurajeaza sa suporte oprimarea filistinlor, increzandu-se in dreptatea lui Dumnezeu, care i-a ajutat sa se elibereze din Egipt si sa traverseze Marea Rosie. Satrapul de Gaza, Abimelech, ii batjocoreste, maniindu-l pe Samson care, cu o forta de temut, il ucide cu sabia. Marele preot al filistinilor ii cheama pentru a da socoteala de moartea satrapului, dar o forta misterioasa le paralizeaza vointa.
Tabloul 2. Sara, Samson si oamenii sai au ocupat orasul. In timp ce sunt absorbiti de rugaciuni, apare Dalila, urmata de alte preotese ale lui Dagon. Ea il invita pe Samson sa o viziteze, dandu-si seama de impresia puternica ce i-a facut-o.
Actul II. In timp ce amurgul se lasa peste valea Soreck, preotul lui Dagon o convinge pe Dalila sa-l seduca pe Samson, pentru a afla taina fortei sale. Odata sosit, Samson se comporta cu prudenta, gandindu-se la raspunderea ce o are fata de poporul sau. Apoi cedeaza farmecelor Dalilei care, afland taina, ii taie pletele in timp ce eroul a adormit. Filistinii aresteaza un om fara aparare.
Actul III. Tabloul 1. In inchisoare, Samson, orb, este legat de o roata pe care trebuie sa o impinga mereu. Poporul deplange tradarea lui de dragul unei femei, iar Samson implora iertarea cerului.
Tabloul 2. In templul filistinilor, Dalila il invita sa imparta cu ea orgia, reamintindu-i ca si-a pierdut puterea din cauza farmecului ei. In mijlocul huiduielilor, Samson este tarat la altar, sa se inchine zeului pagan. Cu toata credinta sa, el implora pe Dumnezeu sa-i redea o clipa fortele. Ridicandu-se, darama coloanele templului, care se prabuseste, ucigandu-i pe toti.

Posted on octombrie 18, 2008, in imagini, povesti, Uncategorized, video and tagged , . Bookmark the permalink. 2 comentarii.

 1. Draga Sibilla,iti multumesc pentru flori.Imi plac crizantemele,doar sunt florile toamnei.Chiar si mirosul lor imi place.
  Mi-ai dat o idee,am sa postez ceva despre crizanteme. 🙂
  nu am citit legenda Reginei Pelaghia,imi place sa citesc legende si povesti,mai ales ca am posibilitatea sa le citesc de pe net. 🙂
  La Opera n-am fost de aproape trei decenii,dar ma voi duce odata la Opera la Timisoara la invitatia baiatului meu cel mare.
  Astazi voi merge la un recital cu ocazia Toamnei Muzicale,la biserica catolica din oras.
  Duminica placuta,Sibilla!
  Gabi.

 2. Gabi dragă,
  mulţi ani au trecut de când nu am atins faldurile Sanctuarelor Operei … prea mulţi …
  Se vede treaba că prefer legendele dacice , deunăzi am citit legenda Frumoasei Regine Pelaghia, şi cum a devenit ea creştină, iar după Marea Trecere, s-a zămislit floare de colţ … 🙂
  Duminică binecuvântată, dragă prietenă !
  Pentru tine, cu drag :

  Sibilla

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: