Noi suntem societatea civila

Numarul destul de mare de oameni care au semnat  petitia online ”Când oamenii devin FIARE”(acum sunt 1927 semnaturi) mi-a adus aminte de zilele de dupa 22 decembrie 1989 cand olandezii impresionati fiind de evenimentele tragice de atunci,au organizat un teledon transmis in direct la TV pentru a ne ajuta.Tot ei au trimis pachete cu ajutoare pentru fiecare om din Romania.Nu vreau sa povestesc si despre cateva aspecte neplacute legate de impartirea acelor pachete,primele ajutoare pe care le-am primit cu totii.Am vazut atunci adevarata solidaritate si nu o data mi-am dorit sa fim si noi la fel de solidari cu cei care au nevoie de ajutor.

E adevarat,si la noi au fost teledon-uri pentru ajutorarea oamenilor in nevoie;s-au donat bani,materiale de constructii,alimente,imbracaminte etc.,dar nu am vazut inca sa existe acel spirit de solidaritate adevarat,din inima,fara anumite interese sau publicitate.Daca ma insel,atunci imi cer iertare. Cred ca ne cam lipseste educatia in ceea ce priveste solidaritatea si spiritul civic,dar am speranta ca oamenii vor deveni mai buni.

Am descoperit ca exista si solidaritate doar din compasiune,din dorinta de a ajuta pentru salvarea unei vieti,a unei fiinte,aici…in lumea virtuala.Cred ca in virtual,societatea civila este destul de puternica,dar trebuie sa ne zbatem mai mult pentru a fi auziti.

Ce este societatea civila?Conceptul de „societate civila” are geneză teoretică veche. Încă în Roma Antică e atestată expresia „societas civilis”. Termenul „civitas” desemna la ei atît cetatea ca grup politic organizat cît şi societatea cu indivizii pe care îi integra.

În lucrările filosofilor greci se afirmă că cetăţeanul e o persoană politică. El, ca membru al statului are îndatoriri, care necesită îndeplinire în conformitate cu legile traiului în comun, iar toţi cetăţenii stau sub cîrmuirea generală a statului. Consemnăm, că în aceste teorii noţiunile de stat şi societate civilă aveau acelaşi conţinut şi nu desemnau diferite fenomene sociale.

Formarea societăţii civile este rezultatul unei mişcări spontane şi creatoare a cetăţenilor care instituie în mod benevol diverse forme de asociere politică, economică, culturală.

Societatea civila este formată din cetăţeni, asociaţi sub diferite forme, care au aceleaşi interese şi care îşi dedică timpul, cunoştinţele şi experienta pentru a-şi promova şi apăra aceste drepturi şi interese, participă la viaţa publică, influenţează politicile, apără şi promovează interesele populaţiei.

„Cine vrea să mişte lumea trebuie mai întâi să se mişte el însuşi”.Socrate
„Esenţialul este nu să trăieşti, ci să trăieşti cum trebuie”.Platon

Posted on octombrie 15, 2008, in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink. 2 comentarii.

  1. Uneori e bine sa ne amintim de astfel de momente.Pachetele de la organizatiile olandeze contineau doar alimente,cafea,dulciuri,iar pachetele de la olandezi contineau diverse,chiar si haine.Nu ne era rusine pentru ca la noi multi primeau cateodata imbracaminte de la rudele din Germania,iar oamenii erau tare dornici sa aiba haine din strainatate.Daca voiai sa vinzi ceva,imediat gaseai clienti.
    Mi-amintesc de acele zile si nu vreau sa uit.cum nu vreau sa uit si ce am trait inainte.
    Stii ca atunci multi au gasit in pachetele de la olandezi si cate o scrisoare?le-au scris sa le multumeasca si chiar s-au imprietenit.
    Din pacate au fost si multe fapte care nu fac cinste nimanui. 😦

  2. Acum ca mi-ai amintit de ajutoarele de dupa revolutie imi dau seama ca am asa sentimente amestecate in legatura cu ele… eram copil, nu stiam prea multe, nu intelegeam cu adevarat ce se intampla dar imi era oarecum parca rusine de disperarea oamenilor si de certile care s-au iscat pentru a pune mana pe niste haine pe care altii le-au aruncat de rele sau in fine, pe niste haine purtate. E rusine si mila si cine mai stie ce… O sa meditez la asta…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: