Dezastrele naturale

Ieri,8 octombrie am citit despre sarbatorirea Zilei Internationale pentru reducerea dezastrelor naturale si mesajul secretarului ONU dedicat acestei zile.In 2001, Adunarea Generala a decis sa continue sarbatorirea Zilei internationale pentru reducerea dezastrelor naturale (a doua zi de miercuri din luna octombrie), ca mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor dezastrelor naturale – inclusiv prevenirea acestora, atenuarea efectelor si pregatirea impotriva dezastrelor.

Doar in anul 2008 au murit mii de oameni in urma dezastrelor naturale:cutremurele din China,uragane,inundatii,alunecari de teren.In Romania s-ar putea intampla o mare nenorocire la urmatorul mare cutremur pentru ca nu s-au consolidat cladirile cu inalt risc seismic si nu stiu cat de bine sunt pregatite unitatile sanitare,in special.Chiar daca acum e mare campanie electorala si criza financiara,cred ca ar fi trebuit sa se vorbeasca si despre acest subiect pe care-l consider important.In schimb,politicienii romani au discutat despre bani pentru sufletelul lor si au votat  legea vanatorii in Biosfera Delta Dunarii si alte rezervatii naturale.

Dintre marile dezastre naturale ale omenirii se numara si eruptia vulcanului Vezuviu care a acoperit doua cetati antice,Pompei si Herculaneum.
La 24 august, anul 79 i.C., dupa secole in care s-a aflat in stare latenta, vulcanul Vezuviu erupe in sudul Italiei de astazi, devastand prosperele orase romane Pompei si Herculaneum si ucigand mii de persoane. Orasele, acoperite de un strat gros de material vulcanic si noroi, nu au fost reconstruite niciodata si au fost uitate in cursul istoriei..
O mare parte din ceea ce cunoastem despre aceasta eruptie provine dintr-o relatare a lui Plinius cel tanar, care locuia in vestul Golfului Neapole atunci cand a explodat Vezuviul. In doua scrisori adresate istoricului Tacitus, a povestit despre modul in care oamenii isi acopereau capul cu pernele, singura aparare impotriva unei ploi de piatra si despre cum un nor negru si infricosator, incarcat de materie combustibila avansa spre oras. Unii isi deplangeau propria soarta. Altii se rugau sa moara. Plinius, in varsta de doar 17 ani la vremea respectiva, a scapat din aceasta catastrofa, ulterior devenind un cunoscut scriitor si administrator roman. Unchiul sau, Plinius cel batran, a fost mai putin norocos. Potrivit relatarii lui Plinius cel tanar, eruptia a durat 18 ore. Pompeiul a fost ingropat sub un strat de 5 metri de cenusa, iar coasta a suferit modificari majore. Herculaneum a fost ingropat sub aproape 20 de metri de noroi si material vulcanic In secolul XVIII, un sapator de fantani a scos la suprafata, in locul unde s-a gasit orasul Herculaneum, o statuie de marmura. Administratia locala a excavat alte valoroase obiecte de arta, insa proiectul a fost abandonat.

In 1748, un fermier a descoperit sub via sa urme ale orasului Pompei. De atunci, excavarile au continuat aproape fara intrerupere pana in prezent. La Pompei au fost descoperite ramasitele a 2.000 de barbati, femei si copii. Dupa ce au murit asfixiati, cadavrele lor au fost acoperite de cenusa, care a intarit si prezervat conturul corpurilor in  pozitiile in care au murit victimele vulcanului. Si restul orasului pare a fi conservat in urma trecerii timpului.
In prezent, Muntele Vezuviu este singurul vulcan activ de pe continentul european. Ultima sa eruptie a avut loc in 1944, iar ultima eruptie majora, in 1631. O alta eruptie este asteptata in viitorul apropiat, eruptie care ar putea fi devastatoare pentru cei 700.000 de oameni care locuiesc in zonele mortii din jurul Vezuviului
.

O lista cu cele mai mari dezastre naturale din lume.


Posted on octombrie 9, 2008, in imagini, povesti, Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: