„Intelectul e dat omului ca sa primeasca adevarul”.

Lansare portal cultural si librarie online.Tamada.ro.(carti pentru sufletul nostru).

In 6 octombrie 1902 s-a  nascut Petre Tutea, filosof si eseist roman (plecat in 3 decembrie 1991).Nu ma pot lauda ca sunt o cunoscatoare a omului,filozofului,scriitorului PetreTutea si nu pot sa spun ca sunt de acord cu tot ce a spus.

Cred ca e necesar ca noi,romanii,sa mai lasam deoparte toate mizeriile despre care se vorbeste prea mult de prea multi ani si sa citim macar cateva dintre gandurile unor oameni care au fost si care mai sunt inca printre noi.Poate ca ni se vor deschide mai mult ochii mintii si sufletele,iar in zilele cand simtim ca suntem doar trecatori in aceasta lume,ne-am dori tare mult niste vorbe mangaietoare si nu e nimeni langa noi.

Adevar
Se spune ca intelectul e dat omului ca sa cunoasca adevarul. Intelectul e dat omului, dupa parerea mea, nu ca sa cunoasca adevarul, ci ca sa primeasca adevarul.

Acum, mai la batranete, pot sa spun ca fara Dumnezeu si fara nemurire nu exista adevar.

Alegerile din 20 mai 1990
Au falsificat suta la suta alegerile. Ati citit „Complicatiile tehnicii votarii”? Nu puteam sa votez nici eu, atat era de complicat! Pai ce-i acest ceausesc 89% pentru niste golani care nu-s in stare sa conduca nici o gara? Incapacitatea de guvernare a astora s-ar putea sa fie sansa hoitului roman sa devina viu…

„Domnule Tutea, daca ati fi fost ales presedinte la 20 mai, prin absurd, care ar fi fost prima hotarare pe care ati fi luat-o?” – Prima hotarare: privatizarea, insemnand constructia celor doua comune: comuna agrara, intemeiata pe gospodarul dibaci si priceput, si comuna urbana, guvernata de intreprinderi, de acesti giganti ai lumii moderne. Si as fi creat institute sa sincronizeze poporul roman cu toate cuceririle speciei om, mutate in spatiul valah. Ca eu nu contest poporului roman ca limba lui si geniul lui intelectual ii permit sa mute creatiile speciei om la el acasa.

Americani

Eu nu pot fi americanofob decat in ceea ce priveste descompunerea religioasa in secte. Dar din punct de vedere politic… si noi, si rusii ar trebui sa avem in frescele din biserici un Columb, caci fara el invatam acum nemteste cu dictionarele pe genunchi.

In belsugul de acolo nu poate aparea o gandire teologica. Americanii n-au vocatie; il invoca pe Dumnezeu doar ca sa le binecuvanteze pravaliile. Ei gandesc negustoreste. Exercita stapanirea lumii doar la casele de bani.

Posted on octombrie 6, 2008, in povesti, Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 6 comentarii.

 1. Mare om ,mare caracter!

 2. Pe celalalt blog am postat despre o scriitoare din Romania (nemtoaica) care traieste in Germania de cativa ani ,care a fost nominalizata la Nobelul pentru Literatura,doamna Herta Muller.
  http://muddle-head.weblog.ro/2008-10-06/541970/Herta-M%C3%BCller%2Csingura-femeie-scriitor-nominalizata-la-Premiul-Nobel-pentru-Literatura-pe-care-a-dat-o-Romania-.html
  CELLA,cu cea mai mare placere.De cate ori voi gasi ceva pentru sufletele noastre,fii sigura ca voi posta.Imi place. 🙂

 3. Am văzut şi mi l-am trecut şi eu la preferinţe
  merci,eu stau mult mai puţin pe net aşa încît iau de p-aici ce culegeţi voi,cei pe care-i citesc zilnic
  codul meu,cînd cineva face o postare care îmi este fără cuvinte de „în suflet” se rezumă la atît MULŢUMESC 😆

 4. Cu placere,CELLA.Avem atatea de invatat de la toti acesti oameni intelepti.Mai citesc si eu cateva din gandurile acestor oameni si sper sa devin mai inteleapta si eu.
  Nu stiu daca ai vazut ce am mai scris in aceasta postare.e vorba de lansarea unui portal de cultura si eu ii fac reclama 🙂
  Nici nu stii ce ma bucur cand aud vorbindu-se de cultura.

 5. MULŢUMESC GABI 😆
  regretul meu este că nu a apucat să ne „spună” mai multe şi că nu a reuşit să aibe discipoli … am apucat să-l cunoaştem mult prea tîrziu şi mult prea puţin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: