„Sa te fereasca Dumnezeu sa faci politica in Romania!”

Update:O-sedinta-cu-bataie

sapte-purici-pe-un-picior!

Politica din Romania si politicienii au fost la fel intotdeauna.Nu amintesc despre Caragiale,vreau sa spun ca la inceputul secolului XX existau reviste de satira in care politicienii erau „intepati” de fiecare data cand faceau cate-o greseala.Politicienii au fost intotdeauna la fel,cei de astazi nu fac exceptie.Doar vremurile s-au schimbat,oamenii au ramas la fel,unii fraieri,altii destepti si descurcareti,iar ei,politicienii stim cum sunt.Anul trecut am citit un articol interesant despre acest subiect,despre presa satirica de altadata.

Romania de astazi si „Furnica” de acum 103 ani.Tara noastra ar trebui poreclita nu Belgiea, ci Trichilestii Orientului, fiindca adesea imi face impresia unei mici mahalale a Europei civilizate”, scria Giorgio Ranetti in octombrie 1913 in tableta sa „Din mahalaua noastra politica…”.

La 18 septembrie 1904 a aparut primul numar al saptamanalului umoristic „Furnica“, una dintre cele mai reusite publicatii umoristice ale inceputului de secol XX.

„Inventatorul” celebrei Mita Biciclista, Giorgio Ranetti era recunoscut de personalitatile vremii drept unul dintre cei mai acizi observatori ai vietii publice. Dupa incercarea din 1901 cu „Zeflemeaua”, marele succes a lui Ranetti a fost saptamanalul „Furnica”, ai carui iliesti, basesti, vadimi si vacaroi ( „preferatii” presei umoristice de astazi ) erau conservatorul Take Ionescu, ministrul Lucrarilor Publice, Alexandru Badarau, seful liberalilor, Ionel Bratianu si chiar membrii familiei regale.

La decorarea familiei regale cu ordinul „Virtutea militara”, Ranetti a replicat sec: „N’ar fi mai sincer ca sa se voteze o data pentru totdeauna o lege care sa glasuiasca astfel: Art. 1 si unic. Toti membrii familiei regale se considera, chiar din momentul nasterii lor, decorati cu toate tinichelele ce se vor mai nascoci pe viitor?”.

„Furnica” a aparut in intervalele 18 septembrie 1904 – 14 noiembrie 1916 si 14 decembrie 1918-8 octombrie 1930.

Update:Trexel spune :evident, Furnica n-am mai prins-o insa tare mi-a placut Urzica, revista de umor inteligent, care tocmai s-a relansat in format electronic la http://www.urzica.ro

Posted on septembrie 24, 2008, in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink. 6 comentarii.

 1. Nici nu stii cate mai poti gasi -pe-aici!
  De fapt,nici eu nu mai stiu ,ca dupa o oaresice varsta,omul incepe sa aiba probleme cu memoria.(asta ca sa ma exprim elegant,sa nu zic despre roza-scleroza 😦 ).

 2. acu am vazut island jam a lu gilmour, cum naiba am putut sari asa o bengosenie? habar n-aveam de ea
  mucias grasias

 3. Se va rezolva intro zi cu soare! 🙂

 4. Si mie mi-a placut Urzica.Iti multumesc ca mi-ai spus despre relansarea ei.Am sa trec si in blog.
  Azi sper sa stau mai mult pe aici si sa va vizitez pe toti!

 5. si care nu merge deocamdata :))))

 6. evident, Furnica n-am mai prins-o insa tare mi-a placut Urzica, revista de umor inteligent, care tocmai s-a relansat in format electronic la
  http://www.urzica.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: