„Ingerii sint dublul ceresc al omului”

Angelos, cuvintul grec care desemneaza ingerul, inseamna sol, mesager, ambasador. Grecii il numeau Eros. El prezida casatoriile si victoriile si, dupa secolul 6 inainte de Cristos, era deja considerat ca un intermediar intre zei si oameni, divinitatea pasiunii si a dragostei. Avind sau nu un arc, el a inspirat majoritatea poetilor si a artistilor care il arata inflamind sau ranind inimile cu arma sa.
In termeni plotinieni daimonul nostru, fiinta angelica, este invelisul identitatii noastre. E o extensie a eului nostru. S-a spus mereu si ca ingerii sint dublul ceresc al omului, pentru ca sintem mereu insotiti de modelul nostru, de portretul nostru imbunantatit.
Un inger este in primul rind invatator, luminindu-ne si aducindu-ne un spor de cunoastere. Apoi este protector ferindu-ne de toate tipurile de rele. Este si sfatuitor indemnindu-ne spre fapte bune. In cele din urma, el este o calauza mistica, aratindu-ne calea mintuirii. Functia generala a ingerului ar fi deci cea de buna orientare.
Avem un inger calauzitor caci inevitabil traim de la nastere sub semnul derivei. Ne este necesar un ghid, pentru ca sintem prin definitie, calatori, fiinte in trecere, duhuri intinerante.
Ingerul ofera fiecaruia din actele noastre reperul desenului sau ideal. Desi oficiul sau include protectia noastra fizica si sufleteasca, scopul unui inger este mintuirea noastra individuala. Pentru aceasta el poate deveni un pedagog drastic dispus la nevoie sa induca dezastrul. Ingerul poate deveni la o adica, unul exterminator.
Intre ingeri si muzica e o legatura veche. Intr-un anumit sens, ocupatia suprema a ierarhiilor ceresti este cintatul. Organizati in coruri si orchestre sublime, ei lauda necontenit lumea creata si mai ales pe Creatorul ei. Pentru ca de fapt ingerii sint cutia de rezonanta a Creatiei, nimbul ei acustic.
Cintarea lor nu este doar expresia bucuriei, a comentariului gratios al reusitei divine. Ea e si o forma de cunosterere. Ingerii stiu, si o confirma prin imnurile lor, ca perfectiunea cosmica e de natura muzicala. Cu alte cuvinte, muzica nu e un ornament colateral al lumii, ci modul ei esential de a fi, modelul ei. Lumea e buna, cum spune textul biblic pentru ca e ordo, ordine vie. Iar ordinea inseamna proportie, raport numeric corect, armonie.
Ingerii insotesc sunetul lumii cu un neintrerupt comentariu laudativ, de o mare bogatie tipologica : Sanctus, Gloria, Kyrie, Hymnus, Jubilus, Psaltus, Alleluja.
Pus in miscare, marele mecanism al universului devine un urias instrument muzical, sursa a unei melodii perpetue. Aceasta e muzica sferelor de care vorbeau pitagoreicii, musica perenis, concertul cosmic. Sintem integrati asadar intr-un mare „cimp” musical, intr-o structura polifonica si ne putem astepta ca fiecare nota falsa care s-ar strecura in acest intreg sa fie prompt si aspru amendata.

Andrei Plesu – Despre ingeri, Editura Humanitas, Bucuresti, 2003

ingerul necesar

Ingerul necesar,o poveste mai mult sau mai putin fantezista.Poate fi o poveste adevarat,a ta sau a mea;in acelasi timp poate fi o halucinatie,o inchipuire sau un vis urat.
Intro zi din vara acestui an,am simtit nevoia sa ma uit pe HBO la un film.Era un film romanesc-incepuse de ceva timp si prima mea reactie a fost sa mut pe altceva.N-am facut-o pentru ca povestea din film mi-a atras atentia.Prea semana cu ceva trait,simtit de mine.Nu,nu e vorba de un admirator secret,nici de rapire-e vorba de trairile personajului principal si descoperirea ca ceea ce la inceput parea o inchipuire sau halucinatie,era cat se poate de real.

angel oil painting

Posted on septembrie 22, 2008, in povesti, Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 11 comentarii.

 1. Draga CELLA,nu stiu daca am sa citsc cartea-nu mai am rabdare sa citesc carti,nici la filme nu ma prea uit.Cred ca mia-r placea sa am un audio-book si sa ascult. 🙂
  Nici la TV nu ma uit prea mult,emisiunea lui Oreste am vazut-o o singura data(o parte a emisiunii)-era despre lumina violet;mi-a placut,nu stiam ca Oreste e asa,imi aminteam de el din perioada cand avea emisiune cu Mircea Badea(pe-atunci ma uitam destul de mult la televizor).Acum,nu mai am chef sa ma uit nici la emisiunile care-miplac.
  Am inteles ce ai vrut cu „nimeni nu stie”.parca nu-mi vine a crede ca sunt oameni care cred ca -s detinatori ai adevarului…
  Spui ca si tu stii unele lucruri fara sa ti le poti explica si ca,in afara de intuitie mai e ceva.la fel cred si eu.Nu-i asa ca e minunat sa stii pur si simplu?
  Acum ar trebui sa fac nanai-sunt cam nedormita si maine dimineata la ora 7 trebuie sa fiu undeva.
  Mi-a facut placere ca ai trecut pe aici. 🙂

 2. @TREXEL – poate doar să-mi pară rău că te dezamăgesc ; de prost gust este deadevăratelea că suntem atît de limitaţi în ce putem şti şi atît de anxioşi şi dezamăgiţi cu căt ştim şi aflăm ; eu n-am să am probabil niciodată capacitatea de a vedea grafic ; tu o să consideri asta totdeauna o chestie ciudată ; astea-s incopatibilităţi intelectuale eliminatorii ? sper că nu 😆

 3. @Gabi dragă , da, am citit cartea ; deşi am făcut-o cu creionul în mînă şi cu larouse-ul lîngă mine pot zice cu mîna pe inimă că-i o carte încîntător de accesibilă şi minunat scrisă ; şi nu-i nicio ruşine , ai tot timpul să o citeşti,îţi recomand asta şi te asigur că îţi va place, sunt convinsă că există un raft al edituri Humanitas în orice librărie şi cartea există încă ;
  poate te uiţi şi la Oreste , are emisiuni interesante şi invitaţi care vorbesc despre asemenea subiecte , a avut şi o emisiune despre îngeri ;
  la tv.sunt alte emisiuni,cu subiectul ăsta, îndeosebi la reality tv ori discovery science ;
  cu nimeni nu ştie , voiam să zic că nimeni nu are cum fi atît de arogant încît să-şi asume statutul de deţinător al adevărului
  adevărul este o noţiune atît de subiectivă încît eu , personal , mă feresc totdeauna să-mi arog deţinerea lui
  sunt şi pe-aici prin spaţiul ăsta virtual să aflu şisă stau de vorbă cu oameni , să încerc să înţeleg şi să-mi răspundla întrebări
  mie nu mi-a fost frică să întreb şi nu m-am ruşinat să o fac , îmi ştiu limitele , suntem fiecare din noi doar oameni ;
  zicea un OM tare admirat (şi de mine),domnul PETRE ŢUŢE „se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul.Intelectu e dat omului , după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul , ci ca să primească adevărul ” şi tot domnia sa , despre cunoaştere „Dacă nu cunoşti revelat-prin graţie divină-sau inspirat,nu cunoşti nimic….Fenomenele lumii interioare şi ale lumii exterioare tac.iar omul autonom şi orgolios crede că explorează lumea interioară şi exterioară cu jocul lui de ipoteze şi că descoperă ce vrea el.El caută,dar eu spun că el caută,nu că află.Sau dacă află trebuie să fie … inspirat”
  şi să închei,că m-am lungit … da,şi eu ştiu lucruri fără să pot explica de ce ori de unde le şti , le ştiu pur şi simplu , unii spun că-i intuiţie , eu cred că-i mai mult şi sigur altceva
  aşadar şi eu simt ca tine , ca noi mulţi aşa cum zici

 4. Trexel,repet-stiu unele lucruri pentru ca stiu pur si simplu.Nu as putea sa-ti spun de unde le stiu.Cred ca e intuitia feminina.Asta e valabil pentru multi dintre noi.
  Din moment ce stii ca asa e ceva,de ce sa ne intrebam de unde stim?
  Iar daca nu stim si vrem sa aflam,nu ne ramane decat sa cautam si sa invatam .
  Cred ca te-am cam zapacit cu „Intelepciunea” mea. ;P

 5. CELLA,ai citit cartea?
  Spre rusinea mea,eu nu mai am rabdare sa citesc carti,dar imi face placere sa citesc fragmente,texte.De aia consider ca internetul e o inventie minunata-am invatat multe si am aflat si mai multe.
  Ma gandeam ca daca nu m-as fi hotarat sa povestesc despre filmul ala,nu as fi gasit textul Despre ingeri.Mi-a placut,mai ales ca nu e text prea religios.
  Cand spui „ar fi un bun început şi o trimitere spre mai multe
  şi … nimeni nu ŞTIE , doar aprinde cîte-o scînteie mică de lumină în întuneric”,vrei sa spui ca ar trebui sa vorbim si sa citam mai mult din scrierile filozofilor,poetilor nostri?Asa ar trebui,dar nu numai pe bloguri.Ar trebui si la televizor sa fie emisiuni mai multe despre cultura,emisiuni cu poeti,scriitori,filozofi.iar ei ar trebui sa faca un efort si sa vorbeasca mai pe intelesul nostru,al oamenilor mai putin cultivati,ca sa intelegem si noi.Am mai propus asta si altundeva,dar crezi ca am fost bagata in seama?deloc.

 6. Trexel,am revenit.Ai raspuns da si ca vrei sa afli mai multe.
  Trebuie sa cauti si vei afla raspunsuri.Nu e prea indicat sa vorbim despre asta,vei descoperi singur de ce.
  Poate ca n-ar trebui sa iei in seama ce spun eu-gandeste-te ca e o poveste fantasy. 🙂

 7. Cella… „nimeni nu stie” – si nu ti se pare de prost gust treaba asta?
  probabil ca „a nu stii” e singura chestie pe care o putem lua de axioma in lumea asta

 8. cartea lui domnu’ Pleşu este super !!!
  ar fi un bun început şi o trimitere spre mai multe
  şi … nimeni nu ŞTIE , doar aprinde cîte-o scînteie mică de lumină în întuneric
  să vrei să ştii îi important …
  chiar dacă nu ajungi să ştii … drumul contează mult mai mult decît începutul şi sfîrşitul ( alea-s deja certitudini )

 9. da
  si in cazu asta vreau sa aflu mai multe 🙂

 10. De unde stiu?Ce conteaza de unde stiu cand stiu!Ti s-a intamplat si tie?
  Poate ca daca ai citi articolele despre spalarea creierului,manipulare si armele psihotronice vei afla mai multe.
  Cand stii ca nu ai halucinatii,cand stii ca nu ai innebunit si nici o sansa sa innebunesti,incerci sa afli mai multe.Acum ai inteles de unde stiu?

 11. am citit jumate, dupa care te intreb… de unde stii?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: