La multi ani pompierilor de ziua lor, 13 septembrie!

Auzim despre ei in fiecare zi.Pompierii au venit sa stinga incendiul izbucnit in apartamentul, fabrica, cladirea, padurea, miristea.Pompierii au fost chemati sa salveze un om care a cazut intr-un put adanc de 15 metri.A avut loc un accident tragic, doua masini s-au tamponat si pompierii au fost solicitati.Pompierii au dat o mana de ajutor la scoaterea masinii cazuta in rau.Pompierii au salvat un cal cazut intr-un canal, o pisica e in varful unui copac si nimeni n-o poate ajuta …Insa nu se prea se spune ca multi dintre ei sunt eroi.Multi isi pierd chiar viata salvand-o pe-a altora.De ce spun asta?Pentru ca despre militarii nostri din Irak sau Afganistan toata mass-media vorbeste daca se intampla vreo tragedie, e trist, poate ca ar trebui sa se vorbeasca la fel si despre eroii pompieri.Despre pompieri vreau eu sa spun cateva cuvinte.

In 13 septembrie este Ziua Pompierilor.La multi ani tuturor pompierilor si le multumim pentru ca ne salveaza chiar cu pretul vietii.

Aniversarea a 160 de ani de la desfasurarea acesteia constituie un prilej de a reaminti o serie de fapte definitorii ale istoriei nationale. Între acestea se numara si acela ca în Tara Româneasca, înca de la începuturile revolutiei si pompierii militari au fost de partea acesteia, inclusiv în momentele cele mai grele, ale interventiei straine. Revolutia din Tara Româneasca a fost înfrânta odata cu baia de sânge din Dealul Spirii, dar idealurile nationale si sociale ale acesteia s-au înfaptuit pas cu pas, prin eroismul si tenacitatea poporului român, în anii 1859, 1877-1878, 1919-1918 si în decembrie 1989.

Lupta din Dealul Spirii de la 13 septembrie 1848 constituie momentul culminant, când pompierii militari au facut dovada supremului sacrificiu, multi dintre acestia aparând cu propria lor viata înaltele idealuri ale revolutiei, pentru care actionasera cu abnegatie înca de la începuturile ei.

În Dealul Spirii, pe locul în care ostasii pompieri, prin sângele varsat, s-au înfratit cu pamântul pe care l-au aparat, la 13 septembrie 1901 a fost dezvelit Monumentul pompierilor. Pe soclul acestuia sta scris cu majuscule: «LUPTATORILOR DE LA 13 SEPTEMBRIE 1848 – POPORUL ROMÂN RECUNOSCATOR». De atunci, în fiecare an, la 13 septembrie urmasii lor vin la acest monument, aducând omagiul si recunostinta, odata cu angajarea de a duce mai departe faclia vie a luptei pentru libertate purtata de eroii din Dealul Spirii.

Pompierii militari de azi, organizati în Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta din Ministerul Internelor si Reformei Administrative, sunt mândri de traditiile de lupta ale înaintasilor. Ei sunt hotarâti sa-si aduca omagiul si recunostinta în memoria luptatorilor din Dealul Spirii de acum 160 de ani, si sa le urmeze exemplul de daruire în îndeplinirea nobilelor misiuni încredintate, puse în slujba apararii vietii oamenilor, a bunurilor si a mediului.

Pompierii.ro


Posted on septembrie 12, 2008, in calendarul zilei, istorie, Romania, sarbatori, video and tagged , , . Bookmark the permalink. Un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: