Maica Tereza,”Saint of the Gutters”

Doreste cineva un catelus ?Tiberiu Lovin scrie la el pe site si are si cateva poze cu catelusi si mama lor!

Maica Tereza

In ziua de 27 august 1910 a venit pe lume  ca sa aline suferintele oamenilor,o fetita care,mai tarziu a devenit Maica Tereza.

Maica TerezaO scurtă biografie

Maica Tereza Gonxha („floare înmugurită”) a crescut într-o bogată familie de albanezi catolici. Ea a primit de la părinţii săi o educaţie religioasă solidă. Când avea zece ani, tatăl îi moare pe neaşteptate; acesta a fost motivul pentru care, în anii ce au urmat, s-a dedicat şi mai mult credinţei sale. La doisprezece ani, se decide să devină călugăriţă. Ea a fost deosebit de consecventă în acest sens, la 18 ani cerând să fie primită în ordinul Loreto.

Acest ordin călugăresc îşi angajase membrii mai ales în sistemul educaţional din Bengal/India. Totuşi, Maica Tereza nu a plecat direct în India, fiind mai întâi trimisă la centrala ordinului Loreto din Irlanda. La data de 28 septembrie 1928, ea a părăsit oraşul natal Skopje, luând calea Irlandei. Dar după doar două luni, ea i-a putut împlini visul, plecând spre Bengal. La Calcutta şi-a depus primele jurămintele iar în următorii 17 ani a lucrat la St. Mary´s School din Calcutta, mai întâi ca profesoară, apoi ca directoare.

Cu ocazia unuia din periplurile sale prin Calcutta, ea a simţit menirea divină de a ajuta oamenii sărmani. Doi ani mai târziu a primit permisiunea de a-şi părăsi ordinul, fără să renunţe şi la statutul de călugăriţă. În anii care au urmat, Tereza a trăit printre cei mai săraci dintre săraci, în cartierele mizere ale Calkuttei. Celebrul ei portret, apărut în revista LIFE, i-a adus apelativul de „Saint of the Gutters”.

În anul 1949, Tereza a devenit cetăţean indian, iar în 1950 a înfiinţat ordinul „Misionarele Carităţii”. Membrii acestui ordin trebuiau să depună jurământul de castitate, de sărăcie şi de obedienţă. Acest ordin a fost recunoscut ulterior de către Papă, intrând în subordinea acestuia. Tereza se ocupa în cadrul acestui ordin mai ales de muribunzi, orfani şi bolnavi. Ea depunea însă cele mai mari strădanii în vederea alinării suferinţelor bolnavilor de lepră. Astăzi, ordinului Maicii Tereza îi aparţin peste 3000 de călugăriţe şi peste 500 de călugări din întreaga lume. Tereza a primit un număr impresionant de premii pentru activităţile sale altruiste. Cel mai important dintre acesta a fost, cu siguranţă, Premiul Nobel pentru Pace, primit în anul 1979 .

În ceea ce priveşte educaţia medicală deseori improprie a colaboratorilor săi, Maica Tereza obişnuia să spună că „nu succesul, ci credinţa nealterată este importantă.” Chiar dacă munca sa a fost apreciată şi recunoscută la nivel mondial, atitudinea ei conservatoare a fost uneori criticată. Astfel, ea vedea în politica practicată în domeniul avorturilor în multe ţări „cea mai mare ameninţare pentru pacea din lume”. Atunci când s-a pus problema, în Irlanda, legalizării divorţurilor, Maica Tereza a chemat irlandezii să dea un vot negativ.

La câteva zile după moartea prinţesei Diana, pe care o regretase profund, la 5 septembrie 1997 a murit şi Maica Tereza. Ea a fost înmormântată la Calcutta, la funeraliile sale participând foarte multe persoane, venite din toate colţurile lumii.

„Ziua de ieri a trecut. Ziua de mâine nu a sosit încă. Nu avem la dispoziţie decât ziua de astăzi. Hai să începem.”  [Maica Tereza]

„Dacă ești bun cu oamenii te pot acuza de interese și intenții ascunse.Fii bun oricum.
Dacă ești cinstit și sincer oamenii te pot înșela. Fii cinstit oricum.
Dacă găsești liniștea și fericirea oamenii pot fi geloși. Fii fericit mereu.
Binele pe care-l faci azi oamenii îl vor uită oricum.Fă bine mereu.
La urmă urmei nu e între ține și ei e între ține și Dumnezeu.”

Acum cateva luni am mai scris un post despre Maica Tereza.”Indoiala Maicii Tereza”.

(Poate ca suna ciudat ce spun acum,dar si pe mine m-a ajutat foarte mult aceasta sfanta,Maica Tereza).

Posted on august 27, 2008, in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: