„Cuvintele sunt foarte asemănătoare cu fiinţele, ele sunt chiar fiinţe”.

Fiziologia poeziei

Cuvintele rostite sau scrise de noi, că ființe ce sunt (după cum spune poetul) sunt și ele asemeni noua, oamenilor: bune sau ne-bune;
ne pot aduce alinare, încurajare, cunoaștere, frumusețe, iubire…dar, pentru că sunt ființe, tocmai de-accea, ne pot provoca suferința, durere, teamă, deznădejde, ură…Fericiți sunt cei care știu să mânuiască „ființele cuvinte” spre ființele oameni ca să le dezvăluie tainele Universului infinit, cunoașterea, iubirea, frumusețea.Feriți-va de cei care mânuiesc „cuvintele ființe” călăuziți de cel din focul veșnic. Au doar un scop: răul, sub toate formele, ignorați-i, nu le răspundeți, răul poate ucide, citiți și simțiți magia cuvintelor ființe de lumina.

Nichita Stanescu

„Cuvintele, îmi spuse prietenul meu poetul, sunt foarte asemănătoare cu fiinţele, ele sunt chiar fiinţe. Ele seamănă întrucâtva cu plantele, ele chiar sunt plante. Au un fel de a trăi al lor, când libere zboară în aer ca păsările, când trăiesc în simbioză cu creierul, cu coardele vocale, cu vălul palatin, cu limba, cu dinţii, cu buzele. Ca şi animalele, cuvintele se înmulţesc, au familia lor, se organizează în grupuri, pornesc la vânătoare, hăituiesc sau sunt hăituite. Sau aidoma plantelor, înfloresc, din timp în timp, cresc numai în anumite zone geografice, fac fructe, se scutură, însămânţează cel mai fertil pământ arabil al lumii, creierul uman. Cuvintele sunt animale şi plante abstracte. Ele nu locuiesc de-a dreptul pe globul pământesc, ca animalele şi plantele, nici pe emisfera sudică, nici pe emisfera nordică, ci locuiesc pe globul creierului şi anume pe atmosfera globului creierului, în acea atmosferă abstractă, în care chiar şi stelele cerului pătrund nu prin ele însele, ci prin numele lor. Prin numele frumoase pe care le poartă de obicei razele şi lumina.Cuvintele îşi au rădăcina în creierul uman şi atunci sunt aidoma copacilor, sunt plante, dar după aceea pornesc spre sfera abstractă a auzului, în care şi locuiesc un timp. Adorm în literă scrisă ca să se trezească alergând pe limbile vorbitoare. Ele sunt asemenea vânatului, mereu gonite din urmă de-mpuşcătura privirii, de explozia timpanelor. Decapitate de ghilotina dinţilor, strivite de gura închisă a gânditorilor care le refuză iluzia sonoră, lăsându-le mereu în pura lor abstracţiune.Cuvintele cresc, descresc şi mor. Locuiesc pe insule şi munţi, pe şesuri, călătoresc pe ape. Există o civilizaţie a cuvintelor, aşa cum există o civilizaţie a materiei organizată în cristale. Ele, cuvintele, sunt organizate în două mari neamuri, în două mari rase, în două continente ale sferei pe care o locuiesc. Sunt organizate în gandirea în imagini şi în gândirea în noţiuni. Mai înrădăcinate, mai plante, mai diverse în asociaţiile lor, cuvintele gândirii în imagini nasc subiectivitatea luxuriantă, pădurea tropicală, abundenţa.Gândirea în imagini, luându-şi cu precădere ca ideal frumosul, este gândirea caniculară a copilăriei şi adolescenţei. Gândirea în noţiuni domneşte peste maturitate, peste vârsta înţelepciunii, peste ştiinţă. Cuvintele din punctul de vedere al artei, sunt cea mai rezistentă parte a biologiei umane. „

Posted on august 27, 2008, in cultura, filozofie, imagini, povesti and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 25 comentarii.

 1. Mai trebuia de adaugat concluzia
  si era perfect,
  dar pina cind e normal,.!

 2. desigur acest miracol de cuvinte sunt tot ce avem mai inportant pentru noi.fiecare pasare planta fiinta cred ca are un vokabular de cuvinte al sau.

 3. hiouijpk[l[;
  ‘[pouklplkkjhiuhoijo

 4. .com.com.com.com.com.com.com.com.com

 5. Doamna Mariana,va multumesc pentru cuvintele dvs. nevorbite,o poezie minunata de cuvinte.
  Cred ca mai bine as tacea si cand scriu cuvintele,nu ma pricep sa vorbesc.

 6. Cuvintele – lăsaţi-le un timp mai lung în liniştea lor nevorbită. Vor şti să treacă de la un om la altul, de la un cer la altul, de la o pasăre la altă pasăre, de la o sămânţă la altă sămânţă, de la o tăcere la altă tăcere, de la o exuberanţă la altă exuberanţă, umplând aerul şi apele, şi livezile încă neînflorite de primăveri şi veri, şi toamne, şi ierni de pace…

 7. aiurea. da si tu altceva

 8. aiuria dai si tu alceva

 9. Mesajul tau mi-a facut placere si m-a uns la suflet.Ma bucur mult ca te-a ajutat si sper sa mai gasesc ceva la fel de frumos si sa am inspiratie,bineinteles.

 10. Este foarte frumos scris,ms mi-a ajutat.

 11. Cuvintele,necuvintele…

 12. O meditatie Cuvintele sunt

 13. Si pe mine m-a impresionat cand am citit povestea.De aceea am vrut sa o citeasca si cei care trec pe aici.

 14. ma impesionat foarte mult

 15. privetiki

 16. Elisa,m-am inscris acolo,apoi am completat contractul.Am trimis si prin posta doua exemplare,acusi e saptamana.
  Nu prea pricep eu mare lucru din ce spui legat de publicitatea pe blog,poate voi intelege dupa ce incep treaba.Trebuie sa intru pe site-ul BPP sa vad ce mai scrie acolo sau la Razvan pe blog.Din cate am priceput(stii,io`s mai grea de cap),mai au ceva de facut pana ne putem alege reclamele.
  Elisa,am in sectiunea laterala tot felul de chestii care seamana a reclame,dar nu e publicitate.Asa am vrut eu.
  Elisa,sunt nevoita sa fac asta,n-am nici un venit de peste un an si de-abia ne descurcam.pana la pensie mai am,voi fi pensionata de boala..
  Noapte buna si mai vorbim! 🙂

 17. Draga Gabi,iti dau ei de lucru??Eu am inteles ca fiecare scrie articole publicitare dupa cum il taie capul,pentru anumite firme,care platesc publicitatea.Deci,din acest motiv,ca eu nu cred ca am talent la asta,nu m-am inscris si fiindca m-as obliga,ori eu vreau sa nu depind de nimeni,sa scriu cand vreau,pot si am chef.Ca altfel,daca mi-ar face altcineva publicitatea ,poze,texte,etc si eu doar as pune la mine pe blog,asa as fi vrut si eu.Poate tu stii exact cum este.Noapte linistita. 🙂

 18. Elisa,multumesc pentru ca iti place ce fac aici.Am timp destul,stau mai mult acasa si nici somn nu prea am.Multe articole le am de mai demult,intotdeauna salvez ceea ce-mi place sau mi se pare interesant.Poate vei rade daca iti spun ca parca cineva imi scoate in cale ce ma intereseaza pe mine.
  Mai traduc si din engleza,mai adaptez,incerc sa fac ceva sa placa si celor care trec pe-aici.Chiar daca nu sunt foarte multi,dar ma simt minunat cand cineva imi spune ca ii place.
  De anul trecut am descoperit navigatul si bloggeritul-mi-a facut bine si la psihic.
  Insa e foarte obositor cateodata si mai trebuie sa fac pauza.
  Nu prea am altceva de facut decat casa si iarasi casa.
  Elisa,spor la treaba,la o casa este mult mai mult de lucru,nu mai vorbesc de gradina ta de vis.Si totusi ti-ai facut timp sa ma vizitezi si sa ma feliciti.Multumesc inca odata.Multa sanatate,zile minunate,sper ca a plouat si la voi.
  mai dureaza pana primesc de lucru-abia astept.

 19. Gabi,dar tu faci niste articole chiar elaborate,de specialist,desi nu-s toate pe aceeasi tema…,ma uimesti cat timp ai sa faci asta.Si,sincer,sunt f interesante,din titluri imi dau seama.
  Eu n-am ajuns la zacusca si asta n-ar fi mare lucru,sunt toate cate le culeg din gradina si nu le consumam…,toate trebuie puse la conservat,in orice fel si ia timp.Si daca ar numai asta!!!Te imbratisez si-ti doresc si eu sanatate si succes la …publicitate,sa fii aleasa,ca meriti din plin.Pa pa!

 20. Elisa ,multumesc pentru ca te-ai gandit la mine si m-ai vizitat.Mi-am dat seama ca esti ocupata,e vremea cand se face zacusca etc.Am mai trecut pe la tine si m-am mai plimbat prin gradina,am mirosit toate florile. :)Mi-ai luat-o inainte.Aveam de gand sa va spun ca s-ar putea sa comentez mai rar,chiar daca ma ocup de blogurile mele.
  Ma simt tare obosita si vreau sa stau mai putin pe net.De-abia reusesc sa apas tastele …
  Mai sunt si altele.
  Toate cele bune si sanatate,Elisa. 🙂

 21. Gabi,sunt tare ocupata acum,mai citesc,dar nu asa ca sa pot comenta on topic,asa ca te rog sa ma ierti si sa stii ca sunt pe aici…
  O zi minuntata! 🙂

 1. Pingback: Într-o joi cu dragoste, Nichita Stănescu | my heart to your heart

 2. Pingback: Sunt bolnav. Mă doare o rană călcată-n copite de cai fugind.Nichita Stănescu « my heart to your heart

 3. Pingback: Puterea gandului,”Presedintele planetei Pamant” « my heart to your heart

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: