„La multi ani,M.M.!”si despre arta ascultarii

Inainte de a trece la povestile mele,as vrea sa-i urez domnului Mihai Malaimare „La multi anI!”Am citit in calendarul zilei ca astazi,26 august,acum 58 de ani s-a nascut la Botosani, Mihai Malaimare. Actor.Are si blog.

Ii dorim multa sanatate si putere de munca.Sper sa-si vada visul indeplinit,Proiect cultural-Capitala culturala a Romaniei!

O floare din partea noastra pentru sarbatorit!

Astazi vreau sa vorbesc despre arta ascultarii.Ii ascultam pe cei de langa noi sau doar ne prefacem ca-i ascultam cand ne vorbesc.Ii aprobam,gesticulam…dar gandurile noastre sunt cu totul altundeva,iar urechile aud doar niste sunete sau cate un cuvant clar.

In unele cazuri cred ca a te preface ca asculti pe cineva e doar un gest de autoaparare (in cazul sacaielilor si bombanelilor din familie) sau de politete,in cazul cunostintelor carora le place sa se auda vorbind.Poate ca si eu fac parte din aceasta categorie (a doua),uneori mi se intampla sa vorbesc mai mult.

Trebuie sa recunosc ca de multe ori se intampla sa mi se vorbeasca si sa nu stiu sa ascult;asta e ca si cand n-as auzi si-mi pare tare rau cand ma dezmeticesc.Asa ca mai am de lucrat la arta ascultatului,cum spun specialistii.

„Atunci cand jumatate din viata ne-o petrecem ascultandu-i pe ceilalti, a sti cum sa asculti nu mai reprezinta deloc o problema peste care putem trece cu superficialitate si indolenta. Ai constatat ca atunci cand vine vorba de propria persoana iti doresti sa fi ascultat, insa atunci cand esti pus tu in postura ascultatorului manifesti semne de nerabdare si de neatentie?

Arta ascultarii nu este niciodata simpla. Este si firesc. In momentul in care ascultam gandim mult mai repede decat in momentul in care vorbim. Gandul se indreapta catre alte chestiuni decat cele prezentate de interlocutor, iar atentia este distrasa de persoana care vorbeste si nu de spusele sale. De asemenea, se prea poate ca informatia transmisa de celalalt sa nu fie perceputa ca atare, cel care asculta fiind mult prea preocupat de gasirea unei replici adecvate. Este de mirare atunci ca multe din conversatiile noastre se soldeaza cu esec? Pentru a fi ascultat, trebuie sa stii in primul rand sa asculti. Daca iti doresti sa fi un bun ascultator, iata cateva mici sugestii demne de luat in calcul:

-Pune-ti in valoare capacitatea de autocontrol. Incerca sa te stapanesti, iar daca nu reusesti, incearca sa -ti imaginezi o situatie similara, dar punandu-te de data aceasta pe tine in ipostaza celui care care este ascultat. Si ignorat… Traind experienta celuilalt, poate ca vei evita sa procedeze la fel.

-Lasa prejudecatile deoparte si urmareste cu atentie rationamentele celui care povesteste. Nu te grabi sa califici din start un mesaj ca fiind insignifiant doar pentru ca nu a reusit sa iti atraga atentia din start. Foarte posibil, ca pe parcursul comunicarii, acelasi mesaj sa iti solicite puternic interesul.

-Incearca sa te transpui in persoana interlocutorului si in universul ideilor sale. Cu putina atentie in plus, ii poti intelege punctul de vedere cu mai multa usurinta. Se prea poate ca anumite idei sau cuvinte sa ne produca o stare de iritabilitate si dezaprobare. Nu suntem de acord cu ceea ce se spune sau ne putem simti lezati de anumite cuvinte. Nu lasa emotiile sa intervina intre tine si celalalt pentru ca de multe ori acestea dauneaza grav comunicarii intre persoane. In acest caz, energia care ar trebui depusa in scopul unei receptari eficiente este irosita in incercarea de a-ti recapata stapanirea de sine.

-Daca doresti sa pui intrebari dupa ce ai ascultat, nu o face intr-un mod ostentativ. Acestea sunt menite sa genereze o clarificare a mesajului pe care interlocutorul a intentionat sa il transmita si nu sa-l puna in incurcatura. Si poate ca reprezinta cea mai eficienta metoda de a-ti arata interesul si preocuparea pentru cele comunicate.

Ele au rolul de a exprima curiozitate pentru subiectul expus si de a imprastia acceptare, producand celui ce a incheiat comunicare un sentiment de confort si siguranta. Intrebarile si raspunsurile creeaza senzatia unei intelegeri reciproce. A stii cand sa pui intrebarile potrivite, in momentul potrivit, reprezinta de asemenea o calitate care lipseste multora dintre noi.”

Sursa articol:”arta de a-l asculta pe celalalt”.

Posted on august 26, 2008, in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 2 comentarii.

  1. Mi-a facut o deosebita placere sa urez un La multi ani unui om,artist deosebit!Inca o data va urez multa sanatate si sa vise inplineasca visul,
    http://malaimare.wordpress.com/2008/08/04/proiect-cultural-capitala-culturala-a-romaniei/
    Gabi.

  2. Multumesc din suflet!
    Malaimare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: