2+2=5

Inainte de a demonstra ca 2+2=5 ar merge niste glume:

Inginerul: „Cum este POSIBIL sa vizualizezi ceva ce se intampla in a noua dimensiune ?” Matematicianul: „Usor,mai intai vizualizeaza in dimensiunea N,apoi N la a noua.”

Un matematician a fost inchis intro celula cu multe conserve de mancare si apa dar fara un desfacator.Alesul lui a fost gasit rezemat de perete printre muntii de conserve nedesfacute,iar pe podea era scris cu sange:Teorema:Daca nu deschid aceste conserve voi muri.
Demonstratie:sa presupunem contrariul.

Biologul : „Priviti!O turma de zebre!Iar in mijloc-o zebra alba!Fantastic!Exista zebre albe!Vom deveni faimosi!”
Statisticianul:Nu e semnificativ.Stim doar ca exista o singura zebra alba.”
Matematicianul:De fapt,stim doar ca exista o zebra care este alba lateral.”
Informaticianul:Oh,nu! An Exception Occured..!”

Matematicianul este un om care spune ca daca se presupune ca intro camera sunt 3 oameni ,dar 5 ies,inca doi mai trebuie sa intre ca sa nu fie camera goala…

Pe o tabla dintrun colegiu era o mazgalitura:
1 + 1 = 3, pentru valori mai mari de 1.

Fizica: „Energia este egala cu patratul ciocolatei cu lapte .”

In final,demonstratia indiscutabila ca „2 + 2 = 5”.

„Inainte de toate este logicianul.Cel putin treizecisicinci de ani din ultimii cincizeci i-a consacrat demonstrarii ca doi plus doi egal patru,exceptie cazurile neobisnuite cand fac trei sau cinci,dupa cum este situatia.”

Cei mai multi matematicieni sunt familiari cu – sau au vazut referintele din literatura de specialitate ca 2+2=4. Cu toate acestea,mai putin cunoscuta ecuatie 2 + 2 = 5 are o istorie bogata in spatele ei.Ca orice alta multime complexa,aceasta istorie are o parte reala si una imaginara;aici ne vom ocupa exclusiv de cea de-a doua.

Multe culturi,in primele cercetari ale matematicii au descoperit ecuatia 2 + 2 = 5. De exemplu, tribul Bolb, descendent al incasilor din America de Sud. Tribul Bolb numara facand noduri in franghii.Au realizat repede ca daca o franghie cu 2 noduri este legata de alta franghie cu 2 noduri,rezulta o franghie cu 5 noduri.

In jurul anului 1200 A.D. ,Leonardo din Pisa (Fibonacci) a descoperit ca la cateva saptamani dupa ce pune 2 iepuri masculi cu 2 iepuri femele in aceeasi cusca,se va ajunge la mult mai multi decat 4 iepuri.Temandu-se foarte tare sa nu intampine o contrazicere euclidiana a valorii lui 4 ,Leonardo a enuntat, „2 + 2 este mai mult 5 decat 4.” Chiar si cu aceasta interpretare generala a datelor,Leonardo a fost catalogat si a primit porecla de „natang.” Apropos,procedeul sau de subestimare a numarului de iepuri persista;modelul sau de populatie iepureasca consta doar din doi pui la fiecare nastere,o foarte mare subestimare care s-a facut vreodata.

400 ani mai tarziu,firul a fost reluat inca o data,de data aceasta de un matematician francez . Descartes a spus, „Cred ca 2 + 2 = 5; prin urmare asa e.” Cu toate acestea,ceilalti au obiectat ca argumentul lui era putin sau deloc riguros.
1700 de matematicieni au incercat sa definitiveze demonstratia ca 2 + 2 = 5 este valabila,dar si-au pierdut interesul.De fapt,singura referire ldin secolul al XVIII-lea a 2 + 2 = 5 se datoreaza filozofului Berkeley care,dupa o descoperire intrun manuscris vechi a comentat gresit,”Ei bine,acum stiu unde s-au dus toate multimile-in partea dreapta a acestei ecuatii.”

Dar la inceputul anilor 1800, 2 + 2 a inceput sa capete o importanta mare.Riemann a realizat un calcul aritmetic in care 2 + 2 = 5, in paralel cu aritmetica euclidiana a 2 + 2 = 4 . Mai mult,in aceasta perioada, Gauss a realizat un calcul aritmetic in care 2 + 2 = 3. Kempe a demonstrat in 1880 ca s-a luat in considerare timp de 11 ani teorema celor 4 culori ,in locul teoremei de 5 culori.
Confruntati cu aceasta intrebare profunda si fundamentala a valorii 2 + 2,matematicienii au urmat cursul rezonabil al procesului:au ignorat totul. Si fiecare a revenit la 2 + 2 = 4 fara a face nimic cu ecuatia rivala pana in secolul XX. Poate ca secolul XXI va aduce alta reluare a acestei ecuatii istorice.

Posted on august 13, 2008, in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink. 4 comentarii.

  1. Imi place.
    Multumesc pentru melodie.


  2. Because two and two always make a five !

  3. Credeai ca ma pricep la matematica? 🙂
    Mi-a placut povestea ecuatiei 2+2=5.Habar n-am avut pana nu am gasit textul si credeam ca e doar o gluma. 🙂

  4. gabito, toata viata am urat matematica, nu ma mai speria cu din astea, looool ;-))))))))))))))))))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: