Adolescenta,perioada „marilor drame”

Adolescenta este una dintre cele mai importante perioade ale vietii umane, din punct de vedere al dezvoltarii si maturizarii fizice si psihice. In aceasta etapa tanarul incepe sa se afirme ca persoana independenta, cu nevoi speciale, cu opinii si pareri personale. Este perioada „marilor drame”, cand adolescentul este in cautarea personalitatii sale si a popriei identitati, in incercarea de a intelege noile trairi ce au pus stapanire pe el.

Intre aproximativ 11 si 18 ani, oamenii trec printr-o perioada foarte ciudata. Adolescentii sunt cunoscuti pentru toanele lor, pentru nesiguranta, angoase, impulsivitate, pentru faptul ca sunt usor impresionabili, nesabuiti si rebeli, ca si pentru faptul ca se culca la ore ciudate, au perioade rapide de crestere, cosuri si o serie intreaga de obiceiuri nasanatoase.

Psihologii sunt de multa vreme intrigati de existenta acestei perioade in viata umana, cu atat mai mult cu cat nici o alta specie nu trece prin asa ceva, dezvoltandu-se rapid de la copilarie la stadiul adult. Acest lucru a fost adevarat inclusiv pentru stramosii nostri – adolescentul este deci un fenomen specific uman.

Mai demult, oamenii de stiinta credeau ca structura interna a creierului este fixata la sfarsitul copilariei, iar comportamentele adolescentilor erau atribuite hormonilor si lipsei de experienta. Cu toate acestea, a fost descoperit relativ recent ca in creierul adolescentilor au loc schimbari semnificative. Aceste schimbari ne ajuta sa intelegem de ce se comporta adolescentii asa cum o fac chiar daca nu si sa intelegem de ce exista o asemenea perioada in viata omului. Care pot fi avantajele acestei faze?

De ce exista adolescenta?
Unii oameni de stiinta cred ca ea este necesara pentru ca sa avem suficient timp sa ni se dezvolte creierele. Altii sugereaza ca perioada adolescentei le permite copiilor sa invete subtilitatile de comportament ale unui cadru social complex.

Studii asupra tiparelor de crestere arata ca rata acesteia scade in timpul copilariei insa are o noua „zvacnire” in timpul adolescentei (vezi graficul de mai sus). Indiferent de beneficiile sau de „scopul” acestei a doua perioade de crestere rapida, este clar ca ea a fost facuta posibila de imbunatatirea duratei medii de viata.

Recunoasterea adolescentei ca o faza a existentei umane este o descoperire relativ recenta.

In conformitate cu multe studii recente, creierele adolescentilor sunt intr-adevar unice. Cu toate ca multe regiuni ale creierului se maturizeaza in timpul copilariei, altele se maturizeaza mai tarziu. Acesta este motivul pentru care adolescentii adeseori nu reusesc ca prevada consecintele actiunilor lor si de ce adolescentii actioneaza impulsiv si sunt dispusi sa-si asume mai multe riscuri.

Adolescenta

Aceasta etapa are caracteristici speciale si cerinte proprii, adolescentul stabileste noi relatii cu semenii de ambele sexe, isi organizeaza si-si consolideaza o independenta emotionala fata de parinti si alti adulti. Se dezvolta intelectual si-si alcatuieste un sistem de valori civice.

Este in cautarea personalitatii sale, a identitatii sale, nerabdator sa-si aleaga un personaj, gata sa-si cucereasca locul sau in lume.
Emotivitatea apare cu putere in adolescenta. Mania, teama, nelinistea, gelozia, invidia, afectiunea, bucuria, curiozitatea sunt sentimente si trairi emotionale pe care adolescentul le resimte cu intensitate. Cand este criticat, ridiculizat, cand ceilalti doresc sa-i impuna, este indignat, se simte fustrat cand este blocat in realizarea a ceea ce-si doreste, discerne cu acuitate propria-i valoare si se revolta chiar impotriva comportarii sale.

Manifestarile sunt variate: tristete, bucurie, efuziune, anxietate, mutism, agresivitate, mai ales urmare a unei inferioritati sociale reale sau imaginare.

Teama de scoala, dificultatile in relatiile de prietenie cu ceilalti, alegerea drumului profesional sunt surse ale nelinistii sale.
Principala caracteristica a adolescentului este altruismul, el vrea sa imbratiseze cauzele cele mai dificile, sa se dezvolte nelimitat.
Acum trebuie sa dovedeasca parintele ca stie intr-adevar sa fie reazemul spiritual al copilului.
Tanarul adolescent incearca identificarea cu adultii: este tentat sa bea, sa fumeze, sa conduca automobilul, sa aiba relatii sexuale.
Prieteniile pentru confidente cu membrii de acelasi sex, grupurile de prieteni cu interese si aptitudini comune sunt forme de exersare a vietii sociale.

Adolescenta poate fi o perioada a confuziei, a sentimentului de vinovatie, a sarcinilor nedorite, a BTS-urilor sau a parerilor proaste despre sine. Multe din aceste probleme pornesc de la mesaje confuze despre sexualitate pe care fetele le primesc de la parinti, de la prieteni, de la baieti si din media. Li se spune sa fie populare, atractive si sexy si în acelasi timp sa fie cuminti, ceea ce de obicei înseamna sa nu faca sex.

Posted on august 8, 2008, in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink. Un comentariu.

  1. Adolescenta e doar o perioada din viata prin care trecem cu toti.Vime , trece…ar trece mai usor daca adolescenti (inclusiv eu) ar invata sa nu tolereze pornografia , actul sexual iresponsabil , drogurile , comportamentul deviant ,violenta si limbajul vulgar.
    Din pacate si in scolii, profesori …..modele noastre de toate zilele vorbesc vulgar/obscen .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: