Mi-e dor

Inainte de a povesti despre dor,doruri (dorinţa de a vedea pe cineva sau ceva drag; alean;nostalgie-dor de parinti,de iubit/a,de tara…cate doruri nu avem?),vreau sa amintesc ca Raluca si Florin au primit ajutor de la oamenii cu suflet mare si speram ca se vor face bine.

Isabellelorelai ne povesteste mai multe despre Raluca si Florin.

Raluca, mai aproape de salvare
Comisia de hematologie din Timisoara pentru tratamente în străinătate a avizat favorabil dosarul medical al Ralucăi Topor, ceea ce înseamnă că toate cheltuielile necesare unui transplant de măduvă vor fi sustinute de Ministerul Sănătătii. Astăzi, dosarul fetitei bolnave de leucemie va fi transmis de către ASP Hunedoara, la minister.
*
Spectacol umanitar
Duminică, la ora 18, la Casa de Cultură din Deva, mai mulţi jurnalişti hunedoreni vor organiza un spectacol umanitar pentru ajutorarea lui Florin Ierulescu. La acţiune participă mai multe trupe autohtone, dar şi formaţii celebre.
30 de ani va împlini Florin Ierulescu pe 10 iulie, zi pe care şi-o va petrece în spital. Dar numai dacă se strâng 5.000 de Euro.

CE E DORUL?

“Virtutile lui sunt deosebite, cu adevarat imparatesti: e un cuvint tipic de contopire a sensurilor, iar nu de simpla compunere a lor; e un cuvint al deschiderii si totodata inchiderii unui orizont; unul al intimitatii cu departarile, al aflarii si cautarii; un cuvint al stiutului si nestiutului, al limitatiei si nelimitatiei, al concretului si abstractului, al atractiei de ceva determinat si al pierderii in ceva indeterminat. Are o splendida suveranitate in el, dar e un cuvint al inimii numai, si nu al gindului, dupa cum e un cuvint al visului, si nu intotdeauna al faptei.

… te poarta cind spre trecut, cind spre viitor, te incarca si de regrete si de speranta, iti face uneori de indurat insuportabilul, dar alteori de nesuferit ceea ce trebuie si e bine sa induri. A plecat de la durere si a scos tot ce putea din transfigurarea ei; dar nu a trecut de spirit, a ramas prins de suflet”.Noica.

Acum trei zile ne-a vizitat un fost coleg,un tanar plecat la munca in Spania de peste doi ani.Vine rar acasa,cred ca a mai fost de vreo doua,trei ori si-si viziteaza familia,vecinii,prietenii.De data asta a venit si cu cel mai nou membru al familiei,copilasul lui de 11 luni,un baietel de toata frumusetea (al treilea copil al familiei).Ne-a adus si un dar din Spania si multa dragoste.Am povestit putin si,la un moment dat l-am intrebat:”Ti-e dor de casa?”Mi-a raspuns cu amaraciune in glas:”Si maine as veni daca as avea un salariu de 600-700 euro”.

A plecat in Spania singur,iar dupa doua-trei luni si-a adus si familia.I-a fost foarte greu in acea perioada de singuratate cand nu cunostea pe nimeni si nici limba n-o stia.Acum locuiesc intrun apartament pentru care platesc 600 euro/luna (inclusiv plata utilitatilor),se descurca in limba spaniola acceptabil,lucreaza si face niste cursuri de calificare .L-am intrebat ce parere au spaniolii despre romani si daca e adevarat ca cersetorii din Romania sunt in numar mare.Mi-a raspuns cum banuiam:romanilor li se spune „tigani”,iar cersetorii sunt in numar foarte mare si prefera sa-i evite,in nici un caz nu vorbesc romaneste cand trec pe langa ei.Cam trist,dar aceasta e realitatea spusa de un roman obisnuit din Romania care a plecat la munca pentru un trai decent.”Si maine m-as intoarce! Mi-e dor.”

Si mie imi este dor de o tara numita Romania,de romanii pe care i-am cunoscut pe vremuri,in copilaria mea.

Post de radio „Dor de tara” ,Canada.

Post de radio „Dor de tara”, Europa.

Posted on iulie 3, 2008, in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 2 comentarii.

 1. Ce poezie frumoasa.N-am stiut de ea,ca altfel as fi pus-o in acest post.Iti multumesc,Isabellelorelai pentru ca ai adus-o aici.

 2. isabellelorelai

  Dor
  .
  Romanii
  Cand se exileaza
  Se aseaza de-a lungul caii ferate,
  In Europa,
  Sau, daca mai e loc, pe langa gari.
  Sa fie mai aproape de casa,
  Sa poata prinde primul tren
  La o adica.
  .
  Asta le da sentimentul
  Ca nu s-au indepartat prea mult.
  Mergand pe langa calea ferata,
  Sau auzind suieratul trenurilor,
  Ei comunica permanent
  Cu tara.
  .
  Primavara, mai ales,
  Cand magnetismul terestru
  Tulbura sus cocorii,
  Ei stau tristi pe bagaje
  Si asculta cum, intraductibil,
  Vuieste terasamentul
  De dor.
  .
  MARIN SORESCU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: