Dupa un timp,omul invata

Dupa un anumit timp

Jorge Luis Borges

Dupa un anumit timp, omul invata sa perceapa diferenta subtila intre a sustine o mana si a inlantui un suflet, si invata ca amorul nu inseamna a te culca cu cineva si a avea pe cineva alaturi si nu e sinonim cu starea de siguranta, si asa, omul incepe sa invete…
Ca saruturile nu sunt contracte si cadourile nu sunt promisiuni, si asa omul incepe sa-si accepte caderile cu capul sus si ochii larg deschisi, si invata sa-si construiasca toate drumurile bazate in astazi si acum, pentru ca terenul lui „maine” este prea nesigur pentru a face planuri … si viitorul are mai mereu o multime de variante care se opresc insa la jumatate drumului.
Si dupa un timp, omul invata ca daca e prea multa, pana si caldura cea datatoare de viata a soarelui, arde si calcineaza. Asa ca incepe sa-si planteze propria gradina si-si impodobeste propriul suflet, in loc sa mai astepte ca altcineva sa-i aduca flori, si invata ca intr-adevar poate suporta, ca intr-adevar are forta, ca intr-adevar e valoros, si omul invata si invata … si cu fiece zi invata.

Cu timpul inveti ca a sta alaturi de cineva pentru ca iti ofera un viitor bun, inseamna ca mai devreme sau mai tarziu vei vrea sa te intorci la trecut
Cu timpul intelegi ca doar cel care e capabil sa te iubeasca cu defectele tale, fara a pretinde sa te schimbe, iti poate aduce toata fericirea pe care ti-o doresti. Iti dai seama cu timpul ca daca esti alaturi de aceasta persoana doar pentru a-ti intovarasi singuratatea, in mod inexorabil vei ajunge sa nu mai vrei sa o vezi.
Ajungi cu timpul sa intelegi ca adevaratii prieteni sunt numarati, si ca cel care nu lupta pentru ei, mai devreme sau mai tarziu se va vedea inconjurat doar de false prietenii.
Cu timpul inveti ca vorbele spuse intr-un moment de manie, pot continua tot restul vietii sa faca rau celui ranit.
Cu timpul inveti ca a scuza e ceva ce poate face oricine, dar ca a ierta, asta doar sufletele cu adevarat mari pot.
Cu timpul intelegi ca daca ai ranit grav un prieten, e foarte probabil ca niciodata prietenia nu va mai fi la aceeasi intensitate.
Cu timpul iti dai seama ca desi poti fi fericit cu prietenii tai, intr-o buna zi vei plange dupa cei pe care i-ai lasat sa plece.
Cu timpul iti dai seama ca fiecare experienta traita alaturi de fiecare fiinta, nu se va mai repeta niciodata.
Cu timpul iti dai seama ca cel care umileste sau dispretuieste o fiinta umana, mai devreme sau mai tarziu va suferi aceleasi umilinte si dispret, dar multiplicate, ridicate la patrat.
Cu timpul inveti ca grabind sau fortand lucrurile sa se petreaca, asta va determina ca in final, ele nu vor mai fi asa cum sperai.
Cu timpul iti dai seama ca in realitate, cel mai bine nu era viitorul, ci momentul pe care-l traiai exact in acel moment.

Cu timpul vei vedea ca desi te simti fericit cu cei care-ti sunt imprejur, iti vor lipsi teribil cei care mai ieri erau cu tine si acum s-au dus si nu mai sunt…
Cu timpul vei invata ca incercand sa ierti sau sa ceri iertare, sa spui ca iubesti, sa spui ca ti-e dor, sa spui ca ai nevoie, sa spui ca vrei sa fii prieten, dinaintea unui mormant, nu mai are nici un sens.
Dar din pacate, se invata doar cu timpul…

Posted on iunie 27, 2008, in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink. 8 comentarii.

 1. nu am stiut ca locuinta lui Anton pann nu e transformata in muzeu.
  Pacat.
  va multumesc.

 2. imi place mult,desi sunt pictor ,creatia lui anton pan,de aceia mai il pomenesc uneori.,l-am si pictat de mai multe ori,, am si predat la scoala generala anton pan ,in anii1990 din sectorul 3,si am fost surprins ca locuinta in care a trait si creat ,spunea lumea ca era locuita de tigani..pacat,mare pacat…….va multumesc

 3. Cand eram copil, din cand in cand citeam proverbele lui Anton pann.Aveam o carte cu mai multe scrieri ale lui Anton pann, cred ca e la mine si acum, n-ar strica sa mai citesc din cand in cand.

 4. Asta e cam asa, cred ca toti cei care vor sa mai invete si chiar invata, ajung la un moment dat sa nu mai inteleaga nimic si renunta sa mai invete.Zic si eu! 🙂

 5. de la lume adunate si iarasi la lume date…….anton pan dupa mine un mare culegator si folclorist…de la care ne-au ramas multe amintiri frumoase……….parerea mea

 6. omul cit traieste invata si tot prost moare…..vorba lui anton pan………sa fi avut dreptate……..

 7. Doar sa vrem sa invatam.Nu trebuie sa ne rusinam ca vrem sa invatam unele lucruri carora le-a trecut timpul.Poate ca asa a fost sa fie si doar acum putem intelege mai bine (suntem mai intelepti?).
  Duminica placuta si tie alaturi de familie.
  P.S.Chiar am o duminica placuta pentru ca m-am sculat bine dispusa.Soarele mi-a zambit cu blandete,pasarelele din spatele blocului cantau vesele,totul e minunat!

 8. Da draga prietena… cu timpul…si uneori ajungi la rascrucea aceea si, realizezi ca sunt atat de multe lucruri carora le-a trecut timpul, nu le-ai oferit la timp suficient timp … macar sa invatam cate ceva din toate…
  O duminica placuta alauri de toti cei dragi tie 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: