Omul invata

După un anumit timp, omul învaţă să perceapă diferenţa subtilă între a susţine o mână şi a înlănţui un suflet şi învaţă că amorul nu înseamnă a te culca cu cineva şi că a avea pe cineva alături nu e sinonim cu starea de siguranţă, şi aşa omul începe să înveţe… că săruturile nu sunt contracte şi cadourile nu sunt promisiuni, şi aşa omul începe să-şi accepte căderile cu capul sus şi ochii larg deschişi, şi învaţă să-şi construiască toate drumurile bazate în astăzi şi acum, pentru că terenul lui “mâine” este prea nesigur pentru a face planuri… şi viitorul are mai mereu o mulţime de variante care se opresc însă la jumătatea drumului.

Şi după un timp, omul învaţă că dacă e prea mult, până şi căldura cea dătătoare de viaţă a soarelui arde şi calcinează. Aşa că începe să-şi planteze propria grădină şi-şi împodobeşte propriul suflet, în loc să mai aştepte ca altcineva să-i aducă flori, şi învaţă că într-adevăr poate suporta, că într-adevăr are forţă, că într-adevăr e valoros, şi omul învaţă, şi învaţă… şi cu fiecare zi învaţă.

 

Cu timpul înveţi că a sta alături de cineva pentru că îţi oferă un viitor bun înseamnă că mai devreme sau mai târziu vei vrea să te întorci la trecut. Cu timpul înţelegi că doar cel care e capabil să te iubească cu defectele tale, fără a pretinde să te schimbe, îţi poate aduce toată fericirea pe care ţi-o doreşti. Îţi dai seama cu timpul că dacă eşti alături de această persoană doar pentru a-ţi întovărăşi singurătatea, în mod inexorabil vei ajunge să nu mai vrei să o vezi. Ajungi cu timpul să înţelegi că adevăraţii prieteni sunt număraţi, şi că cel care nu luptă pentru ei, mai devreme sau mai târziu se va vedea înconjurat doar de false prietenii.

 

Cu timpul înveţi că vorbele spuse într-un moment de mânie pot continua tot restul vieţii să facă rău celui rănit. Cu timpul înveţi că a scuza e ceva ce poate face oricine, dar că a ierta, asta doar sufletele cu adevărat mari o pot face. Cu timpul înţelegi că dacă ai rănit grav un prieten, e foarte probabil că niciodată prietenia lui nu va mai fi la aceeaşi intensitate.

 

Cu timpul îţi dai seama că deşi poţi fi fericit cu prietenii tăi, într-o bună zi vei plânge după cei pe care i-ai lăsat să plece. Cu timpul îţi dai seama că fiecare experienţă trăită alături de fiecare fiinţă nu se va mai repeta niciodată. Cu timpul îţi dai seama că cel care umileşte sau dispreţuieşte o fiinţă umană, mai devreme sau mai târziu va suferi aceleaşi umilinţe şi dispreţ, dar multiplicate, ridicate la pătrat.

 

Cu timpul înveţi că grăbind sau forţând lucrurile să se petreacă, asta va determina că, în final, ele nu vor mai fi aşa cum sperai. Cu timpul îţi dai seama că, în realitate, cel mai bine nu era viitorul, ci momentul pe care-l trăiai exact în acel moment. Cu timpul vei vedea că, deşi te simţi fericit cu cei care-ţi sunt împrejur, îţi vor lipsi teribil cei care mai ieri erau cu tine şi acum s-au dus şi nu mai sunt…

 

Cu timpul vei învăţa că încercând să ierţi sau să ceri iertare, să spui că iubeşti, să spui că ţi-e dor, să spui că ai nevoie, să spui că vrei să fii prieten, dinaintea unui mormânt, nu mai are niciun sens.

Dar, din păcate, se învaţă doar cu timpul…

 

de Jorge Luis Borges

THE BEST LOVE SONGS EVER – 60

Posted on mai 30, 2008, in povesti and tagged , , . Bookmark the permalink. 11 comentarii.

 1. Reni, with pleasure.
  You can use this picture(all pictures), it isn`t mine.I`ve found it long time ago, I can`t remember where.

 2. I love your soap bubble picture and wanted to ask you if I can use it for a poster. Thanks

 3. Voi,prietenii mei,sunteti atenti la cei din jurul nostru asa ca vedem ca multi au nevoie de prieteni,de ajutorul lor-macar cu o vorba buna.
  Cred ca sunt frumoase pozele facute de tine la iarba verde,chiar daca sunt facute cutelefonul mobil.Poate pui cateva si la tine in blog sa le vedem si noi.
  Nu-ti fa probleme cu exprimarea-nu e nevoie de perfectiune. 🙂
  Odihna placuta!(La noi a fost potop azi noapte si azi ploua ,iar cerul e gri ).Pa!

 4. Sigur ca esti prietena mea…Fiecare dintre noi suntem daruri….Important este fim atenti la cei din jurul nostru.Astazi am fost la iarba verde si am facut poze insa, cu telefonul mobil.A fost superb….No comment!PA!!:) Scuze sunt obosit..Exprimarea nu intotdeauna este perfecta..:)

 5. Sigur ca esti prietena mea…Fiecare suntem daruri….Ideea sa fim atenti la cei din jurul nostru.Astazi am fost la iarba verde si am facut poze insa cu telefonul mobil.A fost superb….No comment!PA!!:)

 6. Isabellelorelai,am vazut postul tau si mi-a placut mult de tot.
  Cat despre Borges,marturisesc ca nu am citit decat textulete si cateva ganduri de-ale lui.Textul acesta il am de la o prietena si mi-am amintit de el…simteam ca se potriveste cu ceea ce e in sufletul meu.
  De ce crezi ca sunt suparata?Tocmai acum cand am atatia prieteni buni care tin la mine,simt ca mine?Cand am cunoscut in tine cea mai nobila fiinta ?S
  Si eu am invatat destul de multe…am invatat ca nu mai trebuie sa ma jenez sa spun ceea ce simt si gandesc…
  Nu stiu daca ai aflat,dar postul tau cu Lucian l-am dus pe forumul rtv.

 7. Cristian,eu doar am gasit pe net imaginile,iar textuletul l-am avut de la o prietena.ma bucur ca ti-au placut si ca ma consideri prietena ta .
  Va iubesc si eu,prieteni dragi.
  Cristian,iti doresc un weekend placut ,poate faci o drumetie la munte si multe fotografii,daca ai aparat de fotografiat.Pa! 🙂

 8. isabellelorelai

  Gabi, mă bucur că îţi place Borges. Am făcut şi eu un post pentru el.
  Dacă nu eşti prea supărată, poate te uiţi. Poţi să îl ştergi dacă nu îţi place, este vechi oricum. Şi între timp am învăţat şi mai multe.
  http://isabellelorelai.wordpress.com/2008/04/18/despre-oameni-timp-viata-a-invata-dragoste-prietenie-si-suflet

 9. Cat adevar! Superb!!!!Imaginile, ceea ce spui,…,efectiv superb!!! Te iubesc, te iubesc, te iubesc,…,neconditionat! O seara minunata prietena draga..:)PA!

 10. Macar sa incercam .Am facut si eu greseli ca toata lumea ca doar om sunt-poate din inconstienta,poate si un pic de rautate sau „rebeliune”…nu stiu exact de ce.
  De un timp,insa,incerc sa fiu atenta sa nu gresesc prea mult,sa nu ranesc,sa nu supar.E asa de chinuitor sa gresesti fata de cineva apropiat si sa nu apuci sa-i ceri iertare.Mi s-a intamplat si …nu mai vreau. 😦
  Nu vreau sa plec ca si cand nici n-as fi existat .


 11. ar fi minunat ca omul să înveţe … şi el chiar o face (???)
  ciudat animal ; singurul care rîde /singurul care produce durere şi se bucură făcînd-o … paradoxal animal … minunat şi teluric şi nicidecum descifrat (încă)
  crezi că înveţi din greşeli sau reuşite,ale tale ori ale celorlalţi,ori din cărţi,ori aiurea de oriunde …
  eu cred că acumulăm … experienţe,întîmplări,date … multe,multe …
  cînd să trăim tot greşim,tot repetăm … tot neînvăţaţi suntem
  spun banalităţi,sunt toate nişte clişee
  eu … p-aici … reflexivă … dar optimistă incurabilă … rîzînd
  învăţaţi,învăţaţi,învăţaţi … a zis unul L. văzînd carnetul de note al lui S 😆 sper să zîmbiţi şi să fiţi pozitivi orice-ar fi
  trecerea noastră-i prea scurtă,să fim pregătiţi cînd ni se va întîmpla minunea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: