Cum castigi increderea celor din jur?

Cum se construieste si cum dispare increderea intre oameni? Si cum se face ca unii oameni declara sus si tare ca nu au incredere in nimeni?

Este bine de precizat, inca de la inceput, faptul ca substantivul „incredere” provine din verbul „a crede”, respectiv „a crede in ceva sau in cineva”. Acest lucru vorbeste despre bazele sentimentului de incredere, de unde porneste si cum ne influenteaza increderea in relatiile cu ceilalti oameni.

Increderea este o atitudine rationala si mai putin emotionala a unei persoane fata de o alta, care are anumite caracteristici ce se intrepatrund cu sistemul de valori al celeilalte persoane.

Increderea se bazeaza pe analiza unor actiuni, activitati, insusiri proprii (increderea in sine) sau ale altora, in urma carora se formeza convingerea ca acele actiuni sunt corecte si conforme sistemului de valori al celui ce analizeaza. Acesta atitudine se poate numi incredere.

Pe baza caracteristicilor analizate, ale persoanelor cu care relationam, se formeaza simpatii, antipatii, credinte etc. Astfel, acordam incredere unor persoane sau castigam increderea altora in noi.

Daca incercam sa facem o scurta si minimala clasificare a tipurilor de incredere, am putea enumera:

• Increderea in relatia de dragoste (se bazeaza in primul rand pe sinceritate, sentimentul de iubire, asteptari implinite, onestitate, realizari etc.);

• Increderea in partenerul de afaceri sau colegul de serviciu (gasim ca principale elemente respectul reciproc, loialitatea partenerului de afaceri si respectarea termenilor contractuali, toate acestea conducand la incredere);

• Increderea in sine (atunci cand, pe baza unor „sondaje” interioare, ne simtim pregatiti sa facem fata unei situatii, ca de exemplu sa sustinem un examen. Spunem atunci ca avem incredere in noi);

• Increderea in relatiile de prietenie (se bazeaza pe toate experientele petrecute impreuna de respectivele persoane si regasim aici si cateva insusiri din cadrul relatiei de dragoste, gen sinceritate, realizari etc.).

Pentru a putea castiga increderea cuiva, trebuie sa comunicam pe aceeasi lungime de unda, sa fim sinceri si sa ne exprimam liber sentimentele.

Realitatea de astazi arata ca totusi multe persoane sunt neincrezatoare. Aceasta am putea-o pune pe seama anxietatii sau chiar a unei usoare fobii. Spre exemplu, daca unei persoane i-a fost tradata increderea de un bun prieten sau de partenerul de cuplu, acesta va resimti puternic o teama de a mai dezvolta acest tip de relatii si de a avea incredere in cei din jur, cel putin pentru o perioada.

In aceste cazuri, este mai bine sa nu „sufocam” persoana respectiva si sa o ajutam sa isi schimbe „harta cognitiva”, adica sa vada din alta perspectiva situatia care produce anxietate.

Nevoia de incredere apare inca din primele luni de viata ale sugarului, care are nevoie de dragoste, ocrotire si sprijin. Toate acestea se concretizeaza prin apropierea fata de mama a fatului, actiune finalizata prin actul de alaptare.

In viata adulta, nevoia de incredere apare si din simplul motiv ca, prin definitie, omul este o fiinta sociala, deci are nevoie de relationare. Prin relationare fiecare cultiva mai mult decat o simpla comunicare, incluzand sentimente, ganduri, emotii etc., care conduc, implicit, la increderea pe care o putem acorda sau castiga.

Pentru a putea capata incredere atat in noi cat si in ceilalti, trebuie sa fim in primul rand sinceri si sa tratam cu seriozitate orice actiune pe care o intreprindem.

de Madalin Rosu
psiholog

Posted on mai 27, 2008, in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink. 6 comentarii.

 1. Copiii trebuie ajutati de parinti,in primul rand,de bunici,rude etc.Daca nu e posibil cu rudele,atunci precis exista un profesor in care copilul are incredere si va fi ajutat.

 2. tr sa iti castigi increderea in prieteni cum ar fii un copil care nu este ajutat e bine sa fie ajutat

 3. Isabellelorelai,mie nu-mi prea place titlul”Cum sa castigam increderea celor din jur”.Consider ca daca sunt sincera ,de ce trebuie sa-mi castig increderea?
  In rest,nu strica sa citim parerile unor specialisti …mai invatam si intelegem unele lucruri despre noi.

 4. isabellelorelai

  Complicat, Gabi, complicat rău…

 5. Sibilla,eu am incredere in oameni(exceptand politicienii) pentru ca-mi place sa cred ca sunt ca mine-adica sinceri(chiar daca unii mint si inseala).
  ai dreptate,un zambet e folositor in toate si trebuie sa continuam.Ce viata e aceea daca lipseste increderea intre oameni?
  O zi senina si tie si cu temperaturi suportabile. 🙂
  Gabi.

 6. Trebuie sa pornim de la a ” vedea ” acel sambure de bine, care e acolo undeva, in fiecare, sa-l ajutam sa inmugureasca, nu de fiecare data reusim, dar merita sa incercam…in numele increderii, in noi, in ceilalti, in bine… 🙂
  Un zambet, e folositor in toate, si sa nu ne impiedicam de fiecare neputinta…sa continuam…merita …
  O zi senina Gabi, in toate 🙂
  Sibilla

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: