Ziua internationala a dansului

Ziua de 29 Aprilie,conform calendarului UNESCO este Ziua Internationala a Dansului.

In 1982, Comitetul International al Dansului din cadrul Institutului International de Teatru (ITI – UNESCO) a infiintat Ziua Internationala a Dansului, care este celebrata in fiecare an pe 29 aprilie. Data reprezinta ziua de nastere a lui Jean-Georges Noverre, un mare reformator al dansului, nascut in 1727. In fiecare an, un mesaj creat de o personalitate cunoscuta din domeniul dansului este distribuit in intreaga lume. Intentia Zilei Internationale a dansului si a mesajului sau este sa ii aduca laolalta, in aceasta zi, pe toti cei interesati de dans, sa sarbatoreasca aceasta forma de arta si sa-i dezvaluie universalitatea, sa depaseasca toate barierele politice, culturale, etnice si sa aduca impreuna oameni in pace si prietenie printr-un limbaj comun – care este dansul.

„Dansul este cea mai veche forma originala de exprimare umana. Prin intermediul corpului si al limbajului fizic, dansul are o puternica legatura cu universul emotional si spiritual. Dansul vine din adancuri, este conectat la Spiritul Pamantului care ne-a nascut si ne hraneste ca o mama. Este o parte integranta a existentei umane. Dansul este un limbaj universal. El reprezinte identitatea umana si este o sarbatoare a spiritului uman. Dansul este inima artistica a infratirii dintre oameni. Este un remediu sacru universal.”

In Anul 1977, Agentia Spatiala Americana NASA a lansat o sonda spatiala cu numele de Voyager. In interiorul acestei sonde spatiale se gaseste un disc de aur(Voyager Golden Record) pe care au fost inregistrate piese muzicale reprezentative pentru istoria umanitatii. Una dintre aceste piese se intituleaza „Tchakrulo”(in traducere, unire, armonie). Veti avea ocazia sa ascultati aceasta melodie intr-o interpretare deosebita in acest spectacol.

Samaia – The Georgian Legends, spectacolul ce reuneste pentru prima data cele mai bune companii de muzica si dans din Georgia, va fi prezentat in premiera mondiala la Bucuresti chiar de Ziua Internationala a Dansului.

Samaia este un proiect artistic unic, ce isi trage puterea din anticele povesti mitologice si culturale caucaziene. Samaia este o calatorie catre dragostea de viata si libertate.

Numele spectacolului „ Samaia” este dat de dansul ce o omagiaza pe prima femeie rege din istoria Georgiei, este vorba de regele-regina Tamar, ce era prezentata a fi „rege intre regi si regina intre regine”. Regina Tamar a fost unul dintre cei mai buni conducatori politici si militari ai vremii sale(sec. 12- 13) si una dintre cele mai infocate aparatoare a ortodoxismului. Dupa moarte, Tamar a fost sanctificata de Biserica Ortodoxa Georgiana.

Regina razboinica a Georgiei si dansatorii ei luptatori vin la Bucuresti sa ne uimeasca cu spectaculoasele dansuri si frumoasele melodii georgiene.

Dansatorii georgieni isi incep din copilarie cariera. Selectati pentru scolile de dans de la varsta de 7 ani, ei ajung ca la maturitate sa poata executa figuri ce par aproape imposibile.

SAMAIA – The Georgian Legends este un spectacol ce aduce pe scena artisti cu deosebite calitati interpretative. Spectacolul este total, cu dansuri ale caror parti acrobatice te tin cu sufletul la gura, fascinante lupte cu sabii si melodii ce iti incanta auzul. Printi si printese ai dansului si cantecului va vor incanta cu dansuri si melodii ce nu au egal.

Posted on aprilie 29, 2008, in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink. 4 comentarii.

 1. Sibilla,nu trebuie sa ne fie rusine ca nu stim ceva.Nici eu n-am avut habar,acum stiu si au aflat si altii care nu stiau.Internetul e un fel de „carte a intelepciunii” de unde invat multe.
  Iti doresc si eu o zi frumoasa. 🙂

 2. recunosc ca eu acum aud, spre rusinea mea, habar nu am avut…am citit tot, multumiri 🙂
  respecte si o dimineata zambitoare,
  Sibilla

 3. Am auzit azi dimineata ca exista si o zi a dansului.Atat mi-a trebuit ca sa doresc sa aflu mai multe. 🙂 Iti multumesc pentru dans si-ti trimit si eu unul.

 4. isabellelorelai

  Ce bine că mi-ai adus aminte. Drept mulţumire:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: