Catastrofa nucleara de la Cernobîl

Cernobîl, 2007

Au trecut 22 de ani de la ziua cand s-a declansat infernul pe actualul teritoriu al Ucrainei.Imi amintesc ca eram la servici si s-a auzit un zvon ca s-a intamplat o nenorocire.Au incercat ei sa tina secret accidentul nuclear,dar norul radioactiv ajunsese departe si, din cate imi amintesc, Suedia a fost prima tara care a tras semnalul de alarma.La noi,copiilor li s-a dat iod, iar adultii au cumparat din farmacii.Cu toate acestea, radiatiile de la Cernobîl au afectat pe multi dintre noi, multi copii nascandu-se cu diferite probleme de sanatate.

Era o primavara frumoasa si calduroasa.Mergeam la servici ca de obicei, dar ceva nu era in regula.Mi se punea un nod in gat si simteam o uscaciune nefireasca.Nu stiam care e cauza, apoi am auzit despre nenorocire.

De atunci mi s-a mai intamplat odata sau de doua ori sa am aceleasi senzatii neplacute si sunt sigura ca tot din cauza nivelului depasit al radiatiilor .

„La reactorul 4 al centralei nucleare a avut loc o explozie, cel mai probabil provocată de o eroare umană. Timp de 9 zile, reactorul a emis în atmosferă radiaţii de 400 de ori mai intense decât bomba atomică de la Hiroshima. Puţini au fost cei care au ştiut ce s-a întâmplat de fapt. Informaţiile au fost ţinute secrete de responsabilii locali, chiar şi faţă de conducerea sovietică.

În noaptea dintre 25 spre 26 aprilie 1986, o explozie violentă a distrus reactorul 4 al centralei de la Cernobîl. Temperatura mult prea ridicată a topit miezul reactorului şi a distrus scutul de protecţie al clădirii, care cântărea nu mai puţin de o mie de tone. Fisiunea nucleară a dus la degajarea de substanţe radioactive în atmosferă. Calvarul supravieţuitorilor însă abia începea.Oraşul Pripiat, construit special pentru muncitorii de la Cernobîl, a fost evacuat abia o zi mai târziu, pe 27 aprilie. Deşi responsabilii locali au încercat să ascundă amploarea dezastrului, sub presiunea guvernelor occidentale, liderul sovietic de atunci – Mihail Gorbaciov a ordonat guvernului să facă lumină în acest caz.

Vestea unui accident nuclear a provocat o adevărată psihoză printre europeni. Specialiştii din domeniu au atras atenţia asupra efectelor nocive care apar în urma expunerii la emisiile radioactive. Cel mai mult au avut de suferit Ucraina, Belarus şi Rusia. Peste 3 milioane de ucraineni, inclusiv peste un milion de copii au fost afectaţi de „efectul Cernobîl”. Emisii radioactive au trecut şi peste România, Polonia, Iugoslavia şi au ajuns până în Statele Unite.

Statisticile medicilor români confirmă spusele specialiştilor. După accidentul nuclear, România a înregistrat o creştere a numărului de copii cu probleme grave de sănătate. Dezastrul pare să nu se fi oprit încă. Cercetătorii susţin că efectele radioactivităţii vor continua să apară şi în următorii 20 de ani.

Ultimul reactor al centralei de la Cernobîl a fost închis în 2002. Cu toate acestea, ucrainenii trăiesc în continuare cu spaima că ar putea fi din nou contaminaţi.”

Posted on aprilie 29, 2008, in calendarul zilei, imagini, mediu, tragedie and tagged , , . Bookmark the permalink. 13 comentarii.

 1. Multumesc, am trait acele momente cand nu stiam ce se intampla si ne era teama pentru sanatatea copiilor nostri.

 2. Faţă de alte referdte aista mai merge ,e mai klar skris normal

 3. Kevin,it`s about the Ucrainian accident,indeed.
  On that april my first boy was two and a half years old and i was very frightened about his life.All the children got some iod pills to prevent effects of radiations.
  Ukraine needs European help and Russian help,too.They are between East and West and corruption doesn`t bear in mind lives of people. 😦
  Hope you understand what I mean.
  Thank you,Kevin.

 4. La Cernobal a fost un accident groaznic si nu din cauza armelor.Inca nu au trecut efectele radiatiilor.
  Armele pot fi de orice fel,tragic e ca se experimenteaza pe oameni si undele de exemplu. 😦
  Sa fim feriti de rau si sa-i ierte Dumnezeu pe cei care folosesc armele nevazute pentru a controla oamenii,fiintele.

 5. I’m guessing this post talks about Tchernobyl, in Ukraine. I have a lot of respect for the people who risked their lives working there, trying to save people’s lives in Ukraine and Europe. I know it’s been more than 20 years since that happened, but Europe should help Russia fix all of their nuclear plants, and Russia should accept Europe’s help about this.

  We’ll all be better working as one. No country is better tha another. No people is better than another.

  „Is there a time for cover? Is there a time for Christmas streets?”

 6. nu intelg la ce ne trebuiesc atatea arme ….ptr ce ?! sa ne rugam la Dumnezeu sa aiba grija de noi si ne ierte…

 7. Am vazut si eu filmul ma demult.Nu pot uita cum au tinut secret catastrofa si nu au luat imediat masuri pentru populatia de acolo.Cum sa nu fie infricosati si astazi toti cei care au trait acele evenimente si au vazut oameni murind in chinuri si copii nascuti cu malformatii.

 8. isabellelorelai

  Am văzut anul trecut filmul făcut de TVR. Groazic. Din păcate se poate repeta în oricare alt loc al lumii.

 9. Nu mai vreau sa se intample astfel de nenorociri.Sper ca toate centralele nucleare cu probleme sa fie inchise si izolate bine sa nu mai scape radiatiile ucigase.Si totusi ,armele nucleare se fabrica ,puternicii lumii ar trebui sa foloseasca energia nucleara doar in scopuri pasnice.
  Nu inteleg de ce sunt unii oameni asa de nepasatori de soarta omenirii,a vietii pe pamant?Banii ii fac sa-si piarda sufletul?
  Gabi.

 10. imi amintesc, trist…atata tristete….am primit pastilute in curtea scolii…apoi, dupa cativa ani, la tv, urmarile catastrofei…copii bolnavi, copii nascuti cu malformatii…
  Dumnezeu sa aiba mila si sa nu lase sa se mai intample nici Cernobil, nici Hiroshima, Nagasaki, nici Yugoslavia…. e pacat de oameni, ca uita a mai fi oameni…
  Sibillla

 1. Pingback: Evenimente 26 aprilie « Supravietuitor's Blog

 2. Pingback: Akseli Gallen-Kallela(1865 – 1931), pictor şi grafician finlandez « my heart to your heart

 3. Pingback: Remember Cernobil.23 de ani de la cel mai grav accident nuclear din istorie. « my heart to your heart

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: