Liliacul mov,primele emotii ale iubirii

lilac

Legenda spune ca, in vremuri indepartate, o nimfa frumoasa pe nume Syringa a fost vazuta de zeul Pan, zeul padurilor si al campurilor.Captivat de frumusetea ei a rapit-o si a ascuns-o intro padure.Syringa era foarte speriata si ca sa scape de zeul Pan s-a transformat intrun arbust cu flori frumoase si placut mirositoare.

Asa a aparut liliacul pe pamant.Liliacul alb simbolizeaza inocenta tineretii, iar liliacul mov, primele emotii ale iubirii.Tocmai de aceea liliacul infloreste primavara (aprilie-mai), in anotimpul iubirii.

Si la noi a inceput sa infloreasca liliacul.Peste vreo doua trei zile se vor deschide bobocii si se va simti mirosul imbatator de liliac.

Liliacul (Syringa vulgaris) a fost adus in Europa in secolul al XVi-lea din Imperiul Otoman si a inceput sa fie cultivat in gradinile europene.Mai tarziu a ajuns si pe continentul american unde au loc si festivaluri ale liliacului.

Posted on aprilie 19, 2008, in povesti and tagged . Bookmark the permalink. 8 comentarii.

  1. Ana, se spune ca prima iubire nu se uita.
    Sa fiti fericiti amandoi!

  2. imi amintesc k iubitul meu mi.a druit prim oara liliac mov…e asa d frumos s iubesti sh in acelasi timp s fi iubit. el este prima mea iubire:x

  3. La multi ani si tie,Isabellelorelai.Inca n-am primit liliac,dar voi primi.

  4. La Mulţi Ani, Liliacule frumos!

  5. N-am stiut despre aceasta legenda;am aflat despre ea cand cautam niste imagini cu arbustii de liliac.Asa ca am aflat lucruri pe care nu le stiam.Mi-am dat seama ca nici cuvantul „liliac” in engleza nu-l stiam.Mie imi place liliacul intrun mod deosebit.Cand vad un anumit fel de flori de liliac simt ca mi-e „pofta” de liliac.Nu pot sa explic cum vine asta,cred ca intelegi.Primesc si eu crengute de liliac in fiecare an,in orasul nostru sunt cartiere cu blocuri mai mici si case si liliacul este nelipsit .Chiar si in fata blocului meu sunt vreo doi arbusti de liliac,dar nu-mi permit sa rup crengute.Cateodata e de-ajuns doar sa privesc si sa miros florile,nu e nevoie sa le am in vaza.

  6. Ce frumoasa legenda!… Multumesc mult 🙂 Bunicii mei aveau un liliac in gradina si imi dadeau si mie crengute sa duc „la oras” sa ma bucur si eu de ele. Copil fiind le primeam cu avaritate dar intotdeauna imi dadeau lacrimile cand vedeam bietul copacel saracit de flori, micit, mutilat…

  1. Pingback: Liliacul « my heart to your heart

  2. Pingback: Alb liliac de munte « my heart to your heart

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: