Baloane cu aer cald

balloon

Spluch

Balonul este un aerostat, format dint-o învelitoare de formă sferică, impermeabilă, cu interiorul umplut cu aer cald sau gaze mai uşoare decât aerul (de exemplu cu heliu sau hidrogen). Învelitorii balonului de obicei i se ataşază o nacelă.
Învelitoarea balonului poate fi închisă ermetic, cazul baloanelor sub presiune, sau poate fi prevăzută la partea inferioară cu o deschidere (prin care gazul nu poate ieşi, gazul fiind mai uşor decât aerul).
Baloanele se mai numeau aerostate, astăzi ele sunt considerate o categorie din grupa mare a aerostatelor, pe lângă grupa dirijabilelor.

In 21 noiembrie 1783 Pilatre de Rozier si Marchizul d’Arlandes au fost primii oameni purtati inspre ceruri, intr-un balon al lui Montgolfier. Focul de paie pe care l-au folosit pentru a incalzi aerul a aprins balonul insa au reusit sa stinga flacarile cu apa pe care o carau la bord exqact pentru o astfel de urgenta. Zborul a durat 20 de minute si a acoperit 8 km (5 mile) la o altitudine de 100 de metri (330 picioare). A fost inceputul unei alte provocari pentru oameni de a se intrece pentru a ajunge mai sus, mai departe, mai repede. Si a incercarii de a deveni primul ce va face ocolul pamantului intr-un balon cu aer cald.

In timpul razboiului civil atat armatele Confederatiei cat si unionistii au folosit baloanele ca posturi de observatie.
Intre 1870-1, in timpul razboiului franco-prusac, 66 de baloane au dus mai mult de 160 de oameni in afara Parisului si au furnizat singurul contact cu lumea exterioara.
Primul zbor al unui balon cu om la bord, in America de Nord, a fost al lui J.P.F. Blanchard in 9 ianuarie 1793. Cateva decenii mai tarziu, in 1 iulie 1859, John Wise a facut primul zbor al unui balon posta de la St Louis la New York.
Pe 16 August 1960 Capitanul fortelor Aeriene Joe Kittinger a sarit din gondola deschisa a unui balon de la 31 151 metri (102,800 picioare) deasupra la Tularose, New Mexico si a stabilit un record care rezista si azi. Este cea mai mare altitudine pentru un salt cu parasuta facut vreodata dintr-un avion.
Actualul record mondial absolut de altitudine pentru un balon a fost stabilit la 4 mai 1961 cand M.D. Ross si V.A. Prather au pilotat un balon Winzen din polietilena la 34 466 metri (113,739 picioare)deasupra Golfului Mexico. In mod tragic insa, Prather s-a inecat la aterizare costumul sau presurizat umplandu-se cu apa.
Primul zbor uman in stratosfera incununat de success a fost facut in 27 mai 1981 cand Auguste Piccard si Paul Kipfer s-au ridicat in prima gondola presurizata la 15 781 metri (52,077 picioare). Pentru a incalzi echipajul, au vopsit partea de sus a gondolei in negru iar fundul alb. Dar cabina s-a supraincalzit pana la 41 grade Celsius (106 Fahrenheit). Un an mai tarziu, dupa ce au vopsit toata gondola numai in alb, temperatura cabinei a cazut pana la un degerator -18 grade Celsius (0 grade Fahrenheit) la 16 200 de metri (53,460 picioare).

Posted on martie 21, 2008, in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink. Un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: