Sculpturi Brancusi

 

Update:Constantin Brâncuşi,locul doi într-un clasament al artiştilor secolului XX

http://eexergy.blogspot.com/2008/11/de-la-dalt-la-creion.htmlhttp://eexergy.blogspot.com/2008/11/n-cutarea-formei.html

Constantin Brâncusi - Cumintenia pamantului

Constantin Brâncusi – Cumintenia pamantului

Constantin Brâncusi - Muza , 1912.

Constantin Brâncusi – Muza , 1912.

Constantin Brâncusi - Maiastra

Constantin Brâncusi – Maiastra

Constantin Brancusi - Adolescenta

Constantin Brancusi – Adolescenta

Constantin Brancusi - Sarutul 1907

Constantin Brancusi – Sarutul 1907

Constantin Brancusi-Poarta Sarutului

Constantin Brancusi-Poarta Sarutului

Constantin Brâncusi - Rugaciune

Constantin Brâncusi – Rugaciune

Constantin Brâncusi - Rugaciune

Constantin Brâncusi – Rugaciune

Constantin Brâncusi - Domnisoara Pogany

Constantin Brâncusi – Domnisoara Pogany

Constantin Brâncusi - Somnul

Constantin Brâncusi – Somnul

Constantin Brâncusi - Masa tacerii

Constantin Brâncusi – Masa tacerii

Constantin Brâncusi - Coloana infinitului

Constantin Brâncusi – Coloana infinitului

Edward Steichen - Brancusi's studio 1920

Edward Steichen – Brancusi’s studio 1920

Constantin Brancusi in atelierul lui, ca. 1933–34

Constantin Brancusi in atelierul lui, ca. 1933–34

Edward Steichen - Brancusi

Edward Steichen – Brancusi

Constantin Brâncusi

Brancusi este un nazdravan ; el isi economiseste banii de tren si calatoreste fara tinta ; un nazdravan cu bagajele gata si fara nici un orar ; ei da, Bancusi e un nazdravan ; el intelege pasarile si craniile atat de bine ; stie cum atarna parul in cocul si-n cozile de pe capul femeii ; de-atata vreme le stie incat stie de unde vin si unde se duc ; el patrunde tainelor primilor, celor mai vechi creatori de forme. Sa nu vorbim deocamdata cu gura prea sloboda a lui Brancusi caci abia a pornit ; nici nu se poate spune inca numele locului incotro se va duce cand va avea vreme si va fi gata de drum ; o, Brancusi, tu care pastrezi la soare, in preajma usii tale, scanduri de lemn tare, asteptand ca lemnul tare sa devina mai tare pentru ca mainile tale tari sa-l modeleze, tu, Brancusi, cu daltile si ciocanele tale, cu pasarile care devin conuri, craniile ce devin oua – cat de adanca e-n inima ta speranta ca odata si-odata vei gasi un con, un ou, atat de tari incat atunci cand pamantul se va petrece in ceata, ultimul ce va disparea va fi un con, un ou. Brancusi, tu nu vei da un anunt in ziare scriindu-i lui Dumnezeu ca e spre binele lui de va veni el la tine : nu vei deveni prea limbut impuindu-i urechile lui Dumnezeu cu rugaciuni ; nu vei deveni impertinent si nici familiar ca si cum Dumnezeu ti-ar fi vecinul caruia nu o data i-ai numarat camasile pe franghia de rufe ; tu vei vorbi-ntotdeauna cu indoieli si abia auzit sau vei fi tacut ca soarecele-ntr-un pod de biserica la ceasul cand se deslantuie orga revarsand valuri oceanice pe stancile insorite ale tarmului. Daca Domnul pastreaza in ceruri cate un colt pentru muritorii ce se luptara aprig cu viata, atunci va fi unul si pentru tine, unul fi-va desigur si pentru tine.Traducere A. E. Baconsky, din volumul „Carl Sandburg – Versuri”, Editura Tineretului, Colectia Cele mai frumoase poezii, Bucuresti, 1966.

De la Wikicitat

Constantin Brâncuşi – sculptor român „Trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus, dacă vrei să poţi să vezi foarte departe”. „Frumosul este echitatea absolută”. „Arhitectura este sculptură locuită”. „Teoriile nu-s decât mostre fără de valoare. Numai fapta contează.” „Gloriei nu-i pasă de noi când alergăm după ea. Când însă îi întoarcem spatele, ea va alerga după noi.” „Să creezi ca un zeu, să porunceşti ca un rege, să munceşti ca un rob!” „Să fii abil e ceva, dar să fii cinstit, asta merită osteneală.” „La ce bun să lucrezi după model? N-ajungi decât să sculptezi cadavre.” „Există un scop în orice lucru. Pentru a-l atinge, trebuie să te lepezi de tine însuţi.” „A vedea departe este ceva, a merge acolo este cu totul altceva.” „În clipa în care am încetat a mai fi copii, am murit.” „Simplitatea nu este un ţel în artă, dar ajungi fără voie la ea pe măsură ce te apropii de sensul real al lucrurilor.” „Nudurile din arta plastică nu sunt atât de frumoase ca nişte broaşte râioase.” „Lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face.” „Prietenia rămâne oglindirea în alter-ego…”

Posted on ianuarie 6, 2008, in arta, cultura, povesti and tagged . Bookmark the permalink. 7 comentarii.

 1. Incerc ca blogul meu sa fie cat mai placut.Aici e locul meu fermecat cu multe povesti si multa magie.
  cand ma uit in urma,acum un an cand mi-am facut blogul,vad ca am invatat multe.Am mai corectat eu pe ici pe colo…
  Am vazut ca-ti place Brancusi ,cred ca esti o persoana pasionata de Brancusi.
  Mi s-a intamplat si mie anul trecut dupa ce am vazut o emisiune la TVR Cultural (Inapoi la argument) si am vrut sa aflu mai multe.Asa am gasit ceva,poate te intereseaza.

  http://www.google.ro/search?q=SIMBOLISMUL+ST%C3%82LPULUI+FUNERAR+ROM%C3%82NESC+CA+%E2%80%9EARBORE+COSMIC%E2%80%9D+%C5%9EI+%E2%80%9EAX%C4%82+A+LUMII%E2%80%9D&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a

 2. Blogul tau e o surpriza placuta …

 3. Traducere A. E. Baconsky, din volumul „Carl Sandburg – Versuri”, Editura Tineretului, Colectia Cele mai frumoase poezii, Bucuresti, 1966.

 4. Brancusi este un nazdravan ; el isi economiseste banii de tren si calatoreste fara tinta ; un nazdravan cu bagajele gata si fara nici un orar ; ei da, Bancusi e un nazdravan ; el intelege pasarile si craniile atat de bine ; stie cum atarna parul in cocul si-n cozile de pe capul femeii ; de-atata vreme le stie incat stie de unde vin si unde se duc ; el patrunde tainelor primilor, celor mai vechi creatori de forme.
  Sa nu vorbim deocamdata cu gura prea sloboda a lui Brancusi caci abia a pornit ; nici nu se poate spune inca numele locului incotro se va duce cand va avea vreme si va fi gata de drum ; o, Brancusi, tu care pastrezi la soare, in preajma usii tale, scanduri de lemn tare, asteptand ca lemnul tare sa devina mai tare pentru ca mainile tale tari sa-l modeleze, tu, Brancusi, cu daltile si ciocanele tale, cu pasarile care devin conuri, craniile ce devin oua – cat de adanca e-n inima ta speranta ca odata si-odata vei gasi un con, un ou, atat de tari incat atunci cand pamantul se va petrece in ceata, ultimul ce va disparea va fi un con, un ou.
  Brancusi, tu nu vei da un anunt in ziare scriindu-i lui Dumnezeu ca e spre binele lui de va veni el la tine: nu vei deveni prea limbut impuindu-i urechile lui Dumnezeu cu rugaciuni ; nu vei deveni impertinent si nici familiar ca si cum Dumnezeu ti-ar fi vecinul caruia nu o data i-ai numarat camasile pe franghia de rufe ; tu vei vorbi-ntotdeauna cu indoieli si abia auzit sau vei fi tacut ca soarecele-ntr-un pod de biserica la ceasul cand se deslantuie orga revarsand valuri oceanice pe stancile insorite ale tarmului. Daca Domnul pastreaza in ceruri cate un colt pentru muritorii ce se luptara aprig cu viata, atunci va fi unul si pentru tine, unul fi-va desigur si pentru tine.

 1. Pingback: Constantin Brâncuşi (19 februarie 1876 – 16 martie 1957) « my heart to your heart

 2. Pingback: Doorstep Loans

 3. Pingback: Cateva vorbe despre Constantin Brâncuşi « my heart to your heart

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: